Merbau - aantasting door UV en vocht

Chesini

  • #1
Merbau - aantasting door UV en vocht.

Ik behandel mijn Merbau-ramen met Sikkens Cetol TGL Plus. Dat is een heel hoogwaardige vernis. Toch zijn er aantastingen vooral aan de zonne- en regenkant. De combinatie van UV en vocht is heel agressief, ook voor Cetol TGL en Merbau.

Kent iemand een nog meer duurzame vernisgrondlaag die je er eerst opzet of een neutrale transparante toplaag die je er laatst opzet en die onverwoestbaar is ?

Mvg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ben niet bekend met dit type verf. Lang geleden was het modern om je houtwerk in van die transparante verf te zetten. Het smeerde lekker weg, je was zo klaar en dat spul was niet duur.

De vorige eigenaar van mijn huis had al het lakwerk eraf gehaald en het in die troep gezet. Een paar jaar lang heb ik dat transparante spul op het houtwerk gezet. Het staat nu in de Rubbol AZ van hun dan heb je wat.
Volgens mij kan het ook niet als je logisch nadenkt. Van een verf die zo lekker dun, weinig opzet, kan je niet veel verwachten. Zoals ik al zij dat type vernis ken ik niet. Die van vroeger wel.
 

Patrick33

  • #3
De TGL is geen dunne beits maar best dik je kunt beter de TGX nemen deze is sterker wel hoogglans weet niet of dat probleem is. Verder zul je toch wel laag mee op moeten brengen denk dan met lakverf
 

Chesini

  • #4
Heb op de aangetaste plaatsen een niet te dikke laag gezet. Als ik dat elk jaar doe, kan ik het wel onder controle houden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Met door u gebruikte product is niets mis, zit al jaren op mijn merbau voordeur en merantie kozijn op de westkant. Voorwaarde is wel dat er voldoende laagdikte wordt toegepast, dus niet verdunnen (tenzij niet verwerkbaar), en minimaal 2 tot 3 lagen opzetten, de liggende delen elke 2 tot 3 jaar behandelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ligt het houtwerk ook op het zuiden?
Aan de voorkant, deze staat bij ons op het noorden, bleef die verf toen wel aardig in conditie.
 

Patrick33

  • #7
Heb je kleur versie gebruikt of alleen blank geloof dat alleen blank minder sterk is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb een kleurtje gebruikt. Maar ik ben helemaal klaar met die ...... Je blijft aan de gang.

O ja ,ik moet het nog gebruiken voor een heel nette erfscheiding. Deze is door de vader van mijn buurman gemaakt. Echt, een stukje vakwerk kozijnen met daarin bewerkt glas. Veel te mooi voor een erfscheiding.
Staat gelukkig haaks op het zuiden. :wink:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Onverwoestbare vernis bestaat niet. Transparante houtafwerking heeft een vrij korte onderhoudsinterval in vergelijking met dekkende afwerking.
Hoe staat het met de topafdichting ( kit ) tussen houtwerk en kitranden?
Is deze uitgedroogd of gebarsten dan moet u eerst de topafdichting vervangen, en dan niet deze mee vernissen.
 

Chesini

  • #10
Ik denk inderdaad dat de levensduur van transparante vernis beperkt is. Minstens elk jaar bijwerken lijkt noodzakelijk.

Ik gebruik Sikkens Cetol TGL Plus kleur licht eiken. De kit is nog volledig ok.

Alle windrichtingen hebben last van het fenomeen, de ramen aan de zuidkant heel duidelijk het meest, hout & vernis vangen daar het meeste UV, hoe meer UV, hoe lager de levensduur van de laag. Kan ook te maken hebben met de veel grotere temperatuurschommelingen op de zuidkant.

Elk jaar de ronde doen en zo schade voorkomen lijkt de beste remedie.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Daar heeft u gelijk in. Wat wel kan helpen de onderhoudinterval te verlengen is de laagdikte verhogen. Niet door een 1 laag dikke drab op te zetten maar 4 a 5 dunnere lagen over elkaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu