Meest geschikte hout voor eigen ontwerp badmeubel?

Therut

  • #1
Hallo.

Met de Kerst ga ik de badkamer onder handen nemen. Bad eruit, wastafels eruit. Nieuwe tegels, douchecabine, en een badmeubel.

En dat badmeubel wil ik graag zelf gaan bouwen. Ik heb redelijk veel ervaring inmiddels in het bewerken van hout maar wat ik nog niet heb is de juiste kennis mbt de keuze van het juiste hout voor in een vochtige ruimte. Op verschillende websites is ontzettend veel info te vinden over de verschillende soorten hout maar echte duidelijkheid heb ik nog niet gevonden.

Ik wil het meubel een houten uiterlijk geven dus multiplex lijkt me de beste keuze. Maar welke houtsoort is het beste bestand tegen vocht? Natuurlijk wordt het meubel gelakt maar je moet altijd rekening houden met intrekkend vocht.

Bijgevoegd, als het gelukt is, een vooraanzicht van het te bouwen meubel. De (niet getekende) muren aan de achterzijde en de linkerzijde zijn van beton dus aan ophangsterkte geen gebrek.

Bij voorbaat bedankt voor jullie adviezen.
 

Culvak

  • #2
Als je het hout behandeld zodat het vocht er niet in kan, zou je elk soort hout kunnen gebruiken, dat kan met olie of wax, maar ook penetrant riekende en kwetsbaar hard wordende verfsoorten zouden het best een tijdje volhouden.. mist niet te intensief gebruikt.


mooi ontwerp.. sketch up .. geweldig !
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
In de meubelbranche wordt vaak MDF gebruikt die is beplakt met HPL.
Je krijgt dan een kunststof toplaag en die kan je in elk hout desin kopen.

Als je de zijkanten van multiplex niet storend vindt kan je watervast multiplex gebruiken. Alleen de toplaag is vaak niet echt aantrekkelijk qua uiterlijk.
 

Therut

  • #4
Hallo,

bedankt voor jullie antwoorden. Ik denk na nog meer surfen en het antwoord van Frank dat ik ga zoeken naar watervast verlijmd okoume multiplex. Dat heeft over het algemeen een behoorlijk aantrekkelijke toplaag en is goed te behandelen met verschillende soorten lak. Gecombineerd met de opmerking van Culvak zou dat geen problemen mogen opleveren, mits goed behandeld.

Nogmaals bedankt,

TheRuT
 

Fiesiekus

  • #5
Ik heb veel hout in de badkamer; dat is in principe geen enkel probleem als er goed geventileerd wordt. Ook multiplex is goed toepasbaar. Zelf heb ik nogal wat gedaan met zo'n -plex met een kersenhouten toplaag; erg fraai.

Je zit alleen met de afwerking van de kopse kanten.
 

Therut

  • #6
Hoi Fiesiekus,

de badkamer is goed geventileerd dus ook daaraan zal het niet liggen. ik zal eens kijken naar een kersenhout gefinished multiplex. Goed idee. Wat betreft de kopse kanten, daar heb ik een goeie methode voor gevonden. Onderstaand schetsje geeft een en ander duidelijk weer.

Wellicht heb je er wat aan.

TheRuT
 

Pepjo

  • #7
Enne...waarom gebruik je geen massief eiken oid ?
Niet om de hoek te krijgen, maar wel bij een goede houthandel.

Je zult zelf de breedtes moeten verlijmen met deuvels etc, maar het geeft wel wat meer cachet aan het geheel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu