Meedenken groepenkast klusje

Bertbig

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier. Wel vaak tips van dit forum gehaald, nu maar een paar vragen stellen. Ik help binnenkort een kennis om zijn groepenkast te reorganiseren. Ik heb een elektronica-achtergrond en al veel geïnstalleerd, maar nu kom ik in de bestaande groepenkast, waar een paar aanpassingen op moeten komen, wat zaken tegen waar ik vragen over heb. Ik nummer ze maar even om het overzicht te behouden.

1. In een apart kastje (ABB non-busboard) zitten vier automaatjes die lijken op 1P alamats (zwarte én groene flipper)type ABB S261-B16, maar als die google dan zijn ze omschreven als "installatieautomaat", terwijl er op sommige pagina's wel "B-karakteristiek" bij staat. Is dit tóch een aardlekautomaat?

2. In de "hoofdkast" is 3 fasen aanwezig en ook 2 regels 3 fasen ABB busboard, met L1, L2 en L3 aansluiting op het busboard die bedraad komen van de 3 fasen aardlekschakelaar. Hoe worden die 3 fasen verdeeld over het busboard, gaat dat om en om?

3. Direct na de hoofdschakelaar zitten in een modern ABB kastje gewoon drie patroonvoeten met "ouderwetse" zekeringen. Ik ben gewend dat de aardlekschakelaar na de hoofdschakelaar zit, en daarachter de zekeringen of beter de installatieautomaten. Met me eens dat de volgorde vreemd is? Het lijkt erop dat er is voortgeborduurd op een oude installatie...

4. Nu moet er wat bijkomen, waardoor er in totaal 16 groepen moeten komen. Er zitten nu twee 3P+N aardlekschakelaars in en één 1P+N aardlekschakelaar. Bij 16 groepen heb ik vier aardlekschakelaars nodig(gaan niet naar 16 alamats i.v.m. de kosten). Kan ik niet beter om ruimte te besparen vier 1P+N aardlekschakelaars nemen? Of moet ik dan andere busboards hebben?

Zow dat was een heel verhaal. Ik hoop dat iemand het nog snapt ...

Vast bedankt!

Bert
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Welkom op het forum. Ik wil best meedenken maar twijfel eerlijk gezegd een beetje of er wel voldoende kennis in huis is om je kennis echt te kunnen helpen. Een groepenkast is de beveiliging van installatie en gebruikers en moet gewoon 100% in orde zijn.

1. Nee, dit zijn installatie automaten.

2. Hangt van het type busboard af.

3. Dit vraagt om een paar duidelijke foto's.

4. Voor welk probleem zou dit de oplossing moeten zijn? 16 groepen is een fors aantal. Wat is de waarde van de hoofdzekeringen. Bedenk je dat de belasting gelijkmatig over 3 fase verdeeld dient te worden.
 

Bertbig

  • #3
Bedankt voor je reactie Sander,

Misschien heb je gelijk over mijn kennis; als elektronicus snap ik genoeg van elektriciteit, en ik heb al vaak hier en daar installaties aangepast. Ik heb echter geen ruime kennis van de NEN1010, zeker niet als het gaat om 3 fasen, en ik heb maar een beperkte kennis van de producten. Maar ja, daarom vraag ik juist ook hulp op dit forum. Daarom vast bedankt voor je hulp!

Reactie op jouw antwoorden:

1. Dank, ik had deze (met twee flippers) nog nooit in mijn handen gehad. Ik ken alleen installatieautomaatjes met één zwarte flipper. En dan raak ik in de war van een tweede groene flipper. Waar is die voor dan?

2. Ok zijn er dan verschillen in 3-fasen ABB busboards, dus met verschillen in de verdeling van de fasen?

3. Ik voeg een foto bij.

4. 16 groepen is inderdaad best veel. Maar het is één woning waarvan een deel is ingericht voor zijn moeder. Stiekem twee woningen in één dus. Om ruimte te besparen. Ik heb per vier groepen een aardlek nodig. Als ik dan vier 3-fasen aarlekschakelaars zou gebruiken kost dat veel ruimte omdat ze zo breed zijn. Ik zou dus naar mijn idee vier eenfase-aarlekschakelaars kunnen verdelen over de drie fasen omdat die kleiner zijn.

Graag jouw inzichten,

Groeten,

Bert

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik snap bijzonder weinig van deze kast..

- De 20A smeltpatronen lijken me bedoeld voor een krachtgroep (de kabel die daar direct rechts van vertrekt), echter de hele rest van de kast zit hier ook achter aangesloten? De 3x25A aansluiting wordt dus effectief beperkt tot 3x20A?

- Die 3 draden die bovenop iedere patroonhouder zitten (2x 6mm² en 1x 2,5mm²??), ik kan me niet voorstellen dat dit fatsoenlijk vast zit. Het is in ieder geval zeker niet de bedoeling om verschillende diameters of meer dan 2 draden onder zo'n klem te steken!

- De linker aardlekschakelaar beveiligt het gehele bovenste busboard, dus daar zitten nu 8 groepen op??

- Wat zit er nou eigenlijk achter de rechter aardlekschakelaar? Het lijkt er op dat de afgaande draden naar de verdeelblokjes onderin lopen? Dat zou niet logisch zijn want daar komt ook al voeding op vanaf die patroonhouders. Of is de rechter aardlekschakelaars voor het onderste busboard? Dat zou ook niet heel nuttig zijn want daar zitten verder geen busboard componenten op. ;)

Wat zit er links nog in de kast? Toch ook nog een 2P aardlekschakelaar zo te zien, behalve de 1P+N automaten die je al noemde?
 

Bertbig

  • #5
Hoi Xander,

Ik snap ook niet hoe iemand dit zo heeft kunnen aansluiten:
Ik trof dit zo aan. Je hebt het goed gezien: De kabel naar rechts gaat naar de drie smeltpatronen. De linker 3 fasen aardlekschakelaar voedt de bovenste busboardrail. De rechter 3 fasen aardlekschakelaar is.... in het geheel niet aangesloten aan de afgaande kant! De onderste busboardrail is direct en niet via een aardlekschakelaar aangesloten op de patroonhouders. Maar ja er zit niks op die busboard. Links in het kastje inderdaad een 2P aardlek met vier 1P+N automaten.

Graag een advies voor het inrichten van de groepenkast, gegeven het feit dat er 3 fasen beschikbaar is, dat er één driefasen groep naar de kabel rechts moet en dat er 16 1-fasen groepen moeten komen. Als het nodig is vervang ik zo nodig alles, maar ik denk dat ik in ieder de smeltpatronen moet laten vervallen, één aardlek driefasen moet hebben en een driefasen installatieautomaat en dan vier 1-fase-aardlekschakelaars en 16 éénfasen installatieautomaten.

Ik hoor graag hoe de specialisten hierover denken :-)

Vast bedankt!

Bert
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Wat zit er op die krachtgroep? Mag dat een installatieautomaat worden? Is het niet wenselijk dat dit ook achter een aardlekschakelaar komt?

Je hebt hoe dan ook niets aan deze busboards. Die 12 modules delen één setje voedingsdraden terwijl je maar 4 groepen achter een aardlekschakelaar mag aansluiten. Deze zou je moeten vervangen en volgens mij passen nieuwere busboards niet meer in deze oudere kast, dus dan komt het al snel op compleet vervangen neer... Of de busboards niet gebruiken en componenten met schroefcontacten gaan gebruiken, maar een complete kast is vaak voordeliger dan alle componenten los.

Je kunt er inderdaad voor kiezen om de groepen over 4 2-polige aardlekschakelaars te verdelen, maar dat betekent dat je 8 groepen (de helft!) op één fase krijgt. Of dat een probleem is dat zal afhangen van de belasting. Zet voor jezelf eens op een rij wat iedere groep is, wat het aansluitvermogen van de apparatuur is en bedenk ook wat er gelijktijdig gebruikt zal gaan worden. Hier is zo niets zinnigs over te zeggen.

Je kunt eventueel ook naast 3x 2-polige aardlekschakelaars een 4-polige aardlekschakelaar gebruiken voor de laatste 4 groepen, dan kun je ze nog over de fasen verdelen. Het wordt in de laatste editie van NEN1010 afgeraden om 2-polige eindgroepen achter een 4-polige aardlekschakelaar aan te sluiten, maar het mag wel en wordt ook nog op grote schaal gedaan... Je kunt natuurlijk ook 6x 2-polige aardlekschakelaars nemen maar dat heeft ook een meerprijs. ;)

Begin eens met een overzichtje van die 16 groepen en bijbehorende aansluitvermogens. En bedenk hoe je dit over de fasen wilt verdelen. Als je dat voor elkaar krijgt met 4x 2-polige aardlekschakelaars, go for it!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Nog enkele opmerkingen.

16 lichtgroepen + 1 krachtgroep = 17 groepen = 5 aardlekschakelaars.

Verplichte 4 polige hoofdschakelaar ontbreekt. Om deze te kunnen monteren moet waarschijnlijk verzegeling en hoofdzekeringen verwijderd worden.

Foutief kleurgebruik afgaande krachtgroep. Benieuwd wat hierop aangesloten is.

Al reeds gemeld: compleet verkeerd opgebouwde installatie, verkeerde type busboards, verkeerd gebruik schroefklemmen.

Advies: haal hier een vakman met zegelrecht bij en kijk mee om kennis op te doen. Dit is geen geschikte klus voor iemand met beperkte kennis van drie fase installaties!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Bertbig benoemt wel een hoofdschakelaar in de eerste post. Die zit mogelijk nog onder deze foto?

Het kleurgebruik van de krachtgroep was vroeger normaal voor aansluitingen zonder nul. Er waren niet altijd kabels met bruin+zwart+grijs+as verkrijgbaar. Volgens NEN1010 mag de blauwe ader in een kabel ook voor iets anders dan de nul gebruikt worden, mits er geen verwarring mogelijk is. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn.
514.3.7 Het gebruik van een blauwe ader voor bepaalde toepassingen
Voor bepaalde toepassingen mag, op voorwaarde dat geen verwarring mogelijk is en bij afwezigheid van een nulleiding, een blauwe ader worden toegepast als faseleiding of voor een andere functie, behalve als beschermingsleiding.
Ik zou ook graag willen weten waar deze krachtgroep voor is. En moet deze wel door een aardlekschakelaar beveiligd worden? Dat is nu niet. Zal ook afhangen van de aardcircuitweerstand.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Ah, overheen gelezen idd. Met de beperkte (beeld)info die TS verschaft blijft het lastig een goed advies te geven, zonder de gehele installatie te kunnen overzien.
 

Bertbig

  • #10
Heren,

Bedankt voor het meedenken! We komen ergens.

Ik heb inderdaad verzuimd om een foto van het hele systeem te maken, dus die kan ik nu niet uploaden. Links van de foto zit nog ene oud kastje met een éénfase aardlekschakelaar en vier installatieautomaten ABB S261. Onder de patroonhouders zit ene relatief moderne driefasen-hoofdschakelaar in een apart kastje. Zegelrecht niet noodzakelijk...

Dan een paar reacties op jullie waardevolle opmerkingen:

- De kabel die naar rechts uit de groepenkast vertrekt gaat naar de schuur. Daarop zijn een paar houtbewerkingsmachines aangesloten met driefasenmotoren.

- Ik weet niet of aardlek nodig is. Ik heb geen apparatuur om de aardcircuitweerstand te meten. Het zou me niet verbazen als deze groep eerst op de rechter aardlekschakelaar was aangesloten, maar daar is afgehaald omdat ie te vaak afsloeg: Op de rechter aardlek zit aan de uitgaande kant immers niets meer, terwijl de draden nu op de patroonhouders zijn bijgefrommeld.

- krachtgroep mag best een installatieautomaat worden; beter zelfs. Beter achter een aardlek als dat kan. Ik kan best de kabel op de aardlek aansluiten en zien of die afslaat, en zo ja waarom.

- Ik realiseer me dat de busboards onbruikbaar zijn. En dat waarschijnlijk alles moet worden vervangen. Dat is dan maar zo.

Het lijkt me het beste om inderdaad naar een nieuwe groepenkast te plaatsen. Ik zal een verdeling maken van de aansluitvermogens per groep.

Opmerkingen zijn van harte welkom :-)

Bedankt nogmaals!

Bert
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu