Mag ontluchting langs rookgaskanaal cv?

BasGoed

  • #1
Ha allemaal,

Ik zit midden in een verbouwing waarbij een dakopbouw geplaatst is. Het rookgaskanaal van de cv is zojuist doorgetrokken. Ik ben nu bezig met het plaatsen van de ontluchting van de riolering en zie dat ik op een klein stuk tegen de witte buis van het rookgaskanaal van de cv uitkom (ik moet eromheen om vervolgens richting dakdoorvoer te gaan, wil namelijk niet naar links langs de kachelpijp). Nu wordt het cv rookgaskanaal naar mijn idee nooit erg heet (dubbelwandig, dus aanvoer aan buitenzijde), maar wilde toch even checken of dit problemen kan geven..

ps. de foto vertekent wat.. het lijkt net of de pvc afvoer (+ ontluchting) ook langs de dubbelwandige kachelpijp loopt, maar hier zit circa 7cm tussen.

Het gaat dus echt om de vraag of de ontluchting langs het rookkanaal mag op deze manier. Ik kan namelijk nergens op internet vinden of hier een minimale afstand voor bepaald is, zo vond ik wel dat er 5cm afstand dient te worden gehouden van een dubbelwandige kachelpijp maar niets over een cv rookkanaal.

cvrookgasafvoer.jpg
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #2
    de rga is cocentrisch uitgevoerd, de buitenbuis waar u dus langs gaat is de luchttoevoer naar de ketel het is dus geen probleem als u hier strak langs heen gaat
     

    BasGoed

    • #3
    @Klusidee. Bedankt, maar het plaatsen van de rook kanalen is professioneel gedaan door een bedrijf.
    Het gaat hier alleen om de pvc ontluchter die ik zelf plaats.

    @Marcn.88 super dat is goed bericht! Dan kan ik hem zo laten, scheelt weer werk! Heel erg bedankt voor het snelle antwoord.
     

    Walker

    Specialist Deuren en Kozijnen
    Moderator
    • #4
    De reactie van Klusidee wordt automatisch geplaatst als je een onderwerp start in deze rubriek. Op zich niet verkeerd, maar de vraag had ook in de rubriek "riolering" geplaatst kunnen worden.
     

    Henk253

    Specialisme badkamers en sanitair
    • #5
    Zo te zien is die ontluchting (ontspanning van het riool) veel te klein.
    Je moet dezelfde diameter door trekken zoals standleiding naar het dak toe.
    Als dat moeilijk gaat kan je minimaal 75 gaan gebruiken
    technisch-handboek-binnenriolering-nl.pdf
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #6
    de aangelegde ontluchting lijkt me 75mm gezien de cocentrische buis 130mm is
     

    Henk253

    Specialisme badkamers en sanitair
    • #7
    deze bedoelde ik
    1703336694083.png
     

    BasGoed

    • #8
    Dat is vervelend om te horen.

    Hij is inderdaad 50mm maar hij was, voor de dakopbouw, 30mm. In principe dus wel een verbetering. Is een oud huis uit de jaren 70. Het was vanuit de standleiding doorgetrokken als 30mm en de professionals hebben er 50 van gemaakt. Ik kan het ook niet meer groter maken dan 50mm want de dakdoorvoer is volgens mij ook al 50mm en is al geplakt. Wat zou dit voor problemen kunnen geven dan? Met de 30mm hebben we volgens mij nooit problemen gehad.
     

    Henk253

    Specialisme badkamers en sanitair
    • #9
    De advies is minimaal 75 dit word geadviseerd door riolering producenten.
    Het probleem kan voor doen dat water niet goed weg loopt uit standleiding en liggende leidingen naar het riool.
    Je kunt er nu bij het is open beter direct goed doen.
    30 mm is geen maat
     

    BasGoed

    • #10
    @Henk253 je hebt gelijk 30mm is geen maat. Het was zelfs maar 25mm.

    ik begrijp dat je denkt dat nu het open is het makkelijk te doen is, maar dit is niet echt zo. Zoals ik al zei is de dakdoorvoer al geplaatst en 75mm past daar volgens mij niet op. Daarnaast zal ik alles wat de professionals hebben geplaatst moeten openzagen, vervangen en heb ik met 75mm zomaar niet meer de 4cm verplichte ruimte (zoals ik op internet heb gelezen) vanaf de dubbelwandige kachelbuis die er links naast loopt.
     

    Charel

    • #11
    Bij het benoemen van de maten wordt bij afvoerbuizen altijd de buitendiameter genoemd. De kleinste (buiten)maat bij kunststof afvoerbuizen is 32 mm gevolgd door 40 mm en 50 mm.
    Dus wellicht was het dan vroeger een ontspanningsbuis van 32 mm die nu met 50 mm twee maten groter is genomen.
    De doorvoer vroeger was ongeveer 7 cm² terwijl die nu met de buis van 50 mm 18 cm² is geworden of 2,5 keer zo ruim als voorheen.
    Onafgezien van het feit dat de diameter niet is zoals ze door sommige fabrikanten wordt aangeraden, gezien ook het feit dat je vroeger met een veel kleinere ontpanningsopening nooit problemen hebt ondervonden en voortgaande op mijn eigen ervaring zou ik me geen zorgen maken om die leiding zoals ze nu is.
     

    BasGoed

    • #12
    @Charel dankjewel voor je bericht. Dit geeft me vertrouwen! Het was overigens een pcv buis. Ik zeg met enige zekerheid dat het 25mm was, maar weet het niet zeker meer, omdat ik de buis heb afgevoerd en niet meer kan nameten. Ik weet wel zeker dat hij ongeveer 2x zo klein was als de 50mm.
     

    Henk253

    Specialisme badkamers en sanitair
    • #13
    Als er maar geen stuk tussen zit van die maat 25/30 nu heb je de kans om het goed te doen, later heb je er spijt van.
    Dat het voor grotere maat geen ruimte is en je alles al door de profs hebt gedaan dan laat deze prof het zo, PS het wat geen kritiek maar goed bedoelde advies.
     

    BasGoed

    • #14
    @Henk253 dat begrijp ik goed hoor. Ik vind het ook erg fijn dat je kritisch bent want ik wil het ook gewoon goed hebben. Ik had het liever anders gehad(zoals jij het zegt, minimaal 75), maar het wordt echt te gek om het aan te passen gezien het tekort aan ruimte + de benodigdheid van een nieuwe dakdoorvoer (moet ik weer een dakdekker laten komen), dit wordt echt te prijzig als het niet absoluut noodzakelijk is.

    Nergens zit een stuk tussen van 25/30, de kleinste maat is nu 50.

    Is het overigens het beste om zo recht mogelijk omhoog te gaan, of is voor ontluchting het gebruik van een aantal 45 graden bochten geen probleem?
     

    Henk253

    Specialisme badkamers en sanitair
    • #15
    Dan kan het niet anders dan houd het op.
    Belangrijkste is die versmalling er ook uit is en nu alles 50 is.
     

    BasGoed

    • #16
    Versmalling is eruit. Wel wat bochtenwerk, maakt dat nog uit of beste zo stijl mogelijk omhoog? Of doet dat er niet echt toe.
     

    Kaajee

    • #17
    Dat zou voor "lucht" niet zo'n probleem moeten zijn.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu