Luchtdruk in hydrofoor

Rob van Rotterdam

  • #1
Beste,
Vragen over verminderde of weggevallen luchtdruk in een hydrofoorinstallatie zijn al eerder gesteld, maar het antwoord op onderstaande vraag ben ik niet tegengekomen.
Mijn hydrofoor (DAB 82M) pompt sinds kort iedere vierde seconde. Er is dus sprake van te weinig luchtdruk in de tank. Er komt geen water uit het ventiel, op grond waarvan ik voorlopig aanneem dat de ballon nog heel is. Mijn vraag is hoeveel lucht ik (na het laten weglopen van het water) in de tank moet pompen en hoe ik die druk kan controleren. Ik heb een gewone fietspomp en verder geen meetapparatuur.
Dank voor antwoord.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik vermoed dat je conclusie onjuist is.

Een hydrofoor slaat aan als de druk op de afgaande leiding zakt, en slaat af als de gewenste einddruk bereikt is.

Dat doet deze met of zonder drukvat.

Echter het drukvat dempt de afgaande leiding iets omdat naders het dingbij veranderende watervraag gaat staan pendelen.

Als jouw hydrofoor pendelt tijdens gebruik dan kan je eens naar het drukvat gaan kijken, pendelt deze terwijl er geen vraag is dan moet je op zoek naar een lek of een lekkende keerklep.

Zonder meetapparatuur kan je dat vat niet op de juiste druk brengen, het gaat niet om het aantal liter maar om de druk.
 

Rob van Rotterdam

  • #3
Ik ben onvolledig geweest.
De pomp slaat alleen aan als er vraag is naar water. Van terugloop van waterdruk door een lekkende voetklep of anderszins is geen sprake. Bij vraag naar water pompt hij 1 à 2 seconden en herhaalt dat iedere vier à vijf seconden zolang de vraag aanhoudt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Bij een drukloze installatie is de voordruk op het vat 50% van de einddruk.

Dus jouw pompje zet de leidingen op 2 bar dan moet de voordruk 1 bar zijn.
 

Rob van Rotterdam

  • #5
Begrijp ik het goed door te stellen dat ik, nadat ik het water uit het tankje heb laten weglopen, de luchtdruk met mijn fietspomp kan opvoeren tot de drukmeter op 1 bar staat? Loopt die drukmeter mee als ik lucht ga pompen?
Dank voor antwoord.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Nee, u moet de pomp drukloos maken.

Op de achterkant van de tank hoort een ventiel te zitten, daar kunt u de luchtdruk in de tank op peil brengen, zoals de The headhunter beschreef.
De luchtdruk van de tank moet bij deze pomp op 1,5 bar staan.

In de tank zit een ballon waar het water in terecht komt, rondom de ballon zit lucht, de ballon zet uit bij hogere druk dan 1,5 bar en zorgt er op die manier voor dat de pomp niet zo vaak aan slaat.

Een ander mogelijkheid is een lekke ballon, draai de moer waar het ventiel mee vast zit wat los en druk het ventiel iets naar binnen, als er water uit komt is de ballon lek.
 

Rob van Rotterdam

  • #7
Geachte heren Headhunter en Jan,
Ik heb de hydrofoor met een fietspomp weer op druk gebracht. Aangezien de hydrofoor ons drinkwater verzorgt en ik zoiets nooit eerder had gedaan, was ik best gespannen. Gelukkig is alles goed gegaan. Een woord van dank voor u beiden is derhalve op zijn plaats.
Hiermee dank ik u dus voor uw adviezen.
Klein detail: toen ik het drukvat op druk had gebracht en vervolgens het water weer wilde vullen (het drukvat had ik eerst laten leeglopen, nietwaar?) werd ik verrast toen ik het vuldopje op de waterpomp opendraaide. Een spuiter waar de fontein in het Meer van Genève zich niet mee kan meten, was het resultaat. De keldertrap heeft daarna even dienst gedaan als zwemtrap, maar alles is nu weer OK.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als de pomp op die manier gaat spuiten doet hij het weer goed. :wink:
 

Rob van Rotterdam

  • #9
Ja, precies.
Na afronding van de klus (dweilen van de keldervoer, droge kleren aan) heb ik begrepen dat ik het drukvat niet eerst had hoeven laten leeglopen.
U had geschreven het vat eerst drukloos te maken. Ik had dat geïnterpreteerd als 'eerst het water uit de druktank laten weglopen.' Niet goed gelezen, dus. Tja...
Nogmaals dank.
Rob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu