Losstaande muur in badkamer plaatsen

Piranja

  • #1
Hallo allemaal,

wie kan ons helpen met het volgende.

in onze badkamer willen wij een losstaande muur (beide kanten open en tot 20 cm onder het plafond) gaan plaatsen zodat wij via beide kanten onze douche in kunnen lopen.

Ons eerste idee was om met dubbele gipsplaten een muur te maken en dan met 2 ijzeren stangen deze te verstevigen aan het plafond omdat we aan het muurtje onze wasmeubel plaatsen (er is geen andere optie mogelijk hiervoor)
de 2e optie die wij ook nog gehoord hebben is (ik weet even niet hoe ze heten) die dikke beton blokken die je in elkaar kan schuiven te metselen. die zouden dan al stevig genoeg zijn zodat je geen ijzeren stangen meer aan het plafond hoeft te bevestigen.

is hier soms iemand die ervaring of kennis van zo'n muurtje plaatsen heeft?
ook hebben wij namelijk gehoord dat het niet verstandig is om het muurtje tot het plafond te doen ivm stoom die vrij komt van de douche. Hierbij wil ik alleen wel melden dat de luchtafvoer goed aanwezig is ivm nieuwbouwhuis. Mocht dit wel kunnen dan denk ik dat dat nog de beste oplossing is ivm stevigheid.

Alvast heel erg bedankt.
 

Mark en 3 meiden

  • #2
Hij is aan beide kanten open
dus waarom zou de muur dan niet tot aan het plafond kunnen lopen
de dampen kunnen aan 2 kanten makkelijk weg
 

Millew

  • #3
Hoe dik wordt de muur?
Staat hij op een betonnen vloer?
 

Piranja

  • #4
Ja hij staat op een betonnen vloer en de dikte mag oplopen tot 25 cm.
ja dat dacht ik dus ook waarom zou die niet tot het plafond mogen lopen want de stoom kan er aan beide kanten langs, maar toen hoorde ik weer dat stoom de hoogte op zoekt en dan achter het muurtje blijft hangen.
tja ik heb er geen verstand van maar lijkt mij sterk en we hebben een goede ventilatie dus denk niet dat dat problemen opleverd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik denk dat elk gemetseld of gelijmd muurtje van min. 20cm dik wel een wastafel kan dragen. Maar om echt stevig te zijn, zou je een muurtje kunnen metselen van B2-blokken die je aan de vloer vaststort met ankers.

Een muurtje tot aan het plafond doormetselen maakt misschien niet heel veel uit, omdat die toch loskrimpt van het plafond en er dus weinig verbinding is. Het gaat meer om het gewicht van het muurtje.
 

Millew

  • #6
Een wand van kalkzandsteenblokken van 20 cm dik en pakweg 1 meter breed zal sterk genoeg zijn om een wasbak aan te hangen. Je kan er dan ook nog wel een beetje tegen leunen.
Alleen weegt een wand van 2 meter hoog al 600 kg per strekkende meter.
Daarom zou het beter zijn om een frame te maken van die staalprofieltjes, die voor dit soort doeleinden verkrijgbaar zijn. Als je dat verankert aan de vloer en inwendig nog wat verstijving aanbrengt d.m.v. een soort vakwerk op schotjes, dan kan je daar ook heel wat gewicht aan hangen.

Overigens geloof ik van dat 'ventilatieprobleem' ook niets van. De douche is aan beide kanten open. Niets tocht zo goed als dat soort openingen.
 

Droid

  • #7
Een wand van Ytong, die je met ankers verankert aan het plafond kan dat ook makkelijk dragen.

Dat vind ik het makkelijkst werken.
 

Piranja

  • #8
Okey!

bedankt voor alle antwoorden, hier kan ik tenminste wat mee.
nu nog even goed uit zoeken wat voor ons de beste oplossing is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu