Loodgieter weigert vloerverwarming aan te sluiten omdat deze onder WC doorloopt

Pstuij

  • #1
Ik heb vloerverwarming in mijn huis aangelegd (lichtgewicht systeem van Technea speciaal voor huizen met een houten constructie maar dat terzijde). De vloerverwarming ligt (bijna) overal op de begane grond, netjes volgens legplan leverancier verdeeld over zeven groepen, en gaat aan de achterkant van het huis door de muur naar de schuur waar de ketel hangt. Op de plek waar ik de doorsteek maak naar de schuur zit de WC en de leidingen lopen dan ook (min of meer noodgedwongen) onder de WC door (ik voeg een foto bij). Nu werd de loodgieter bij het zien van de foto's niet zo blij van de wijze waarop ik leidingen gebundeld naar de schuur breng, waar ik me iets bij kan voorstellen al hebben we ze netjes gelabeld met groepnummer en aanvoer / retour, maar weigert hij überhaupt eea aan te sluiten omdat de leidingen onder de WC doorlopen en dit voor condens zou gaan zorgen met water op de vloer tot gevolg.

Die laatste zag ik niet aankomen maar ik heb het gegoogeld en vind eigenlijk geen meldingen van dergelijke problemen. Kan iemand iets zinnigs zeggen over het bezwaar van de loodgieter en, als het hout snijdt, hoe ik dit het beste kan aanvliegen? Het voordeel is dat de vloer in de WC weliswaar is dichtgesmeerd maar nog niet afgewerkt dus het zou haalbaar zijn om het voor de pot uit de vloer te trekken en om te leggen maar dat is natuurlijk geen favoriete optie. Bij voorbaat dank!

Edit: Voor de volledigheid vermeld ik erbij dat de indeling van het huis na jet tekenen van het legplan iets is gewijzigd. In de originele indeling kwam de WC ergens anders dus ik kan in ieder geval de leverancier niet aankijken voor hoe dit is uitgepakt.

20210929_154909.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Kan ik me wel voorstellen, vind dit prutswerk.
Markeert veel dingen aan als de verdeler kwam waar de wc zit dan kan je de vloer verwarming ook netjes aan sluiten zodat het lucht er ook uit kan.
Ook is de ene buis veel te dicht tegen de muur moet ruimte zitten
Nu loopt het om hoog en dan weer naar beneden.
Ook de wc staat wel heel laag, ook is de wc niet met juiste afvoerbocht geïnstalleerd.
En dit geeft de fabrikant aan hoe het moest.
1633348784784.png
 

Pstuij

  • #3
Dank voor je reactie! Ik probeer even per punt te checken of ik je goed begrijp:

als de verdeler kwam waar de wc zit dan kan je de vloer verwarming ook netjes aan sluiten zodat het lucht er ook uit kan.
Dit is geen bezwaar dat ik de loodgieter heb horen uiten maar dat valt nog op te lossen zonder ingrijpende maatregelen.

Ook is de ene buis veel te dicht tegen de muur moet ruimte zitten
Ik snap dat dit niet ideaal is maar de breedte van de aanbouw in combinatie met de aanbevolen hoh-afstand tussen de leidingen gaven me niet veel ruimte. Hoe dan ook, systemen als deze kunnen ook in de wand aangebracht. Valt met de huidige situatie een daadwerkelijk probleem te voorzien?

Nu loopt het om hoog en dan weer naar beneden.
Betreft dit hetzelfde euvel als in je eerste punt? Daar kan ik nog wel wat mee.

Ook de wc staat wel heel laag, ook is de wc niet met juiste afvoerbocht geïnstalleerd.
De hoogte van de WC is bewust ivm een klein persoon in huis. Waar doel je op met de afvoerbocht?

En dit geeft de fabrikant aan hoe het moest.
Dat ik de leidingen gebundeld naar de schuur doorvoer is niet maximaal netjes maar niet zonder praktische redenen. Heeft dat technisch consequenties anders dan een luchtprobleem omdat de buizen niet naar boven en weer naar beneden horen te lopen?

Je gaat overigens niet in op het bezwaar dat voor de loodgieter de dealbreaker was: de condens als gevolg van het onder de WC-pot lopen van de vloerverwarming. Enig idee?
 

Dimkal

  • #4
Oeps dat heeft de installateur inderdaad goed gezien. Het koude water wat de bak instroomt zorgt voor condens omdat de omgevingsruimte is opgewarmd door de vloerverwarming. Ik heb meegemaakt dat inbouwframes binnen de kortste tijd volledig geoxideerd en onder de schimmels kwamen te zitten waardoor al het plaatwerk en tegels vervangen moesten worden. Men dacht dan eerst aan een lekkage.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
De afvoer is zo te zien niet met een bijgeleverde aansluit bocht geplaatst.
En het water van de wc word warm en gaat condenseren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dimkal. Is er iets geweest wat voor een hogere luchtvochtigheid in die kleine ruimte heeft gezorgd. Hoe hoger deze is des te meer condens. Een koppeling die zo weinig lekt dat het nauwelijks zichtbaar is.
Een geglazuurde bak dat deze condens laat zien dat is duidelijk, maar een stalenframe die de omgevingstemperatuur heeft?

Is er een vorm van ontluchting of ventilatie mogelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Pstuij

Pstuij

  • #7
Voor alle duidelijkheid: zoals ik de loodgieter begreep is zijn bezwaar dat vocht uit de lucht condenseert op de WC-pot (vanwege het koele water in de zwanenhals) en een plasje gaat vormen op de vloer. Het ging hem dus niet om vochtproblemen bij het reservoir of het verdampen van het water in de WC. Het scenario dat de loodgieter schetst, vind ik niet direct terug met Googlen.

Voor vochtproblemen bij het reservoir kan ik besluiten de opening naar de schuur om de leidingen van de vloerverwarming heen niet dicht te maken tbv ventilatie (de schuur is bepaald niet hermetisch geïsoleerd).

De WC krijgt mechanische ventilatie en er is een kier van een centimeter onder de deur. Valt hier werkelijk een groot probleem qua condensvorming te voorzien?
 

Dimkal

  • #8
Nee de combinatie van het vullen van de bak met koud water terwijl de omgevingstemperatuur in de kleine holle ruimte hoger is zorgt ervoor dat er veel meer condens van de bak af komt. Dusdanig veel condens dat het lijkt dat er lekkage is. Dit vocht komt valt naar beneden en in combinatie met de warmte ontstaat er een perfecte milieu voor schimmels. De leverancier van het frame kan je er heel veel meer over vertellen en dit is onderdeel van hun scholing voor installateurs.
 
  • Like
Waarderingen: Pstuij

Pstuij

  • #9
Thanks Dimkal! De loodgieter was vrij specifiek en hij leek niet te doelen op de issue bij het reservoir maar via de schuur kan ik vrij eenvoudig zorgen voor ventilatie. Is het daarmee niet af te vangen?

Overigens heeft het reservoir een soort tempex-achtige isolatielaag maar dat zal wellicht niet voldoende zijn?

Edit: overigens zou ik ook nog aan de bovenzijde van het reservoir een ventilatierooster kunnen plaatsen, wat misschien effectiever werkt met stijgende warme lucht en al?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
waarom geen extra sleuven dichter naast elkaar gemaakt om de leidingen iig gegroepeerd naar de doorvoer te krijgen zodat het "pakket" smaller word en daarna inpakken met isolatie.
dit lijkt me voor nu de makkelijkste optie of zoals al aangegeven verdeler daar plaatsen waar nu het reservoir staat en dan deze met afvoer en water verplaatsen want de verdeler moet wel toegankelijk blijven
 
  • Like
Waarderingen: Pstuij

Dimkal

  • #11
Blijft een gok, er is niemand die je kan vertellen of dit werkt met extra ventilatie omdat het in de praktijk niet zo wordt uitgevoerd.

Check ook nog even die afvoerbocht. Onder die bocht hoort een blokje te zitten waar de bocht in gefixeerd wordt. Als deze er niet inzit duwt hij bij montage van de pot de pijp naar achteren. Verder even kijken of het goed uitkomt met de hoogte van je keramiek. Komt de sifon van de pot hiermee niet met de onderzijde op/door de vloer (tegelwerk meegerekend)?
 
  • Like
Waarderingen: Pstuij

Sander 1972

  • #12
U kunt de verdeler ook beter gewoon zelf plaatsen, hoeft de loodgieter ook geen garantie te geven.
Want neem aan dat de vloer ook niet op druk gezet is toen die dicht gesmeerd is.
 

Pstuij

  • #13
@Kimdal:
Check ook nog even die afvoerbocht. Onder die bocht hoort een blokje te zitten waar de bocht in gefixeerd wordt. Als deze er niet inzit duwt hij bij montage van de pot de pijp naar achteren.
Wist ik niet, veel dank voor deze tip.

Verder even kijken of het goed uitkomt met de hoogte van je keramiek. Komt de sifon van de pot hiermee niet met de onderzijde op/door de vloer (tegelwerk meegerekend)?
Ik vermoed dat de hoek waarin ik de foto heb genomen een vertekend beeld geeft. De pot komt 4 cm lager te hangen dan voorgeschreven.

@Sander1972:
U kunt de verdeler ook beter gewoon zelf plaatsen
Daar zal het op uitdraaien ja.

Want neem aan dat de vloer ook niet op druk gezet is toen die dicht gesmeerd is.
Dat dan weer wel. Ik heb de vloerverwarming in eerste instantie in lussen doorgelegd (als één grote groep zeg maar) en daar met succes een druktest op uitgevoerd.
 

Pstuij

  • #14
waarom geen extra sleuven dichter naast elkaar gemaakt om de leidingen iig gegroepeerd naar de doorvoer te krijgen zodat het "pakket" smaller word en daarna inpakken met isolatie.
Het mooie van het Technea-systeem is o.a. de voorgefreesde Fermacell-platen waardoor ik zelf geen sleuven heb hoeven frezen. Achteraf had ik in de WC wel zelf sleuven moeten maken om het netjes te geleiden zoals jij nu voorstelt. Dit nu alsnog doen heeft flink wat voeten in de aarde, mede omdat de gibo-wand van de WC die naderhand is geplaatst kruist met de helft van de leidingen.
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Daarom zei ik al van die afvoerbocht zo te zien is ie grijs en dat mag niet.
Bij inbouwreservoir zit een aan sluit bocht die in het frame word geklikt.
En als die bocht niet geplaatst kon worden omdat je stukken lager gaat, had je een bocht naar 90mm moeten plaatsen
Het lijkt op een grijze pvc.
Het is geen commentaar maar een aanwijzing dat er iets niet goed zit.
1633370660951.png
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Pstuij

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Mijn theorie.
Vocht in een warmtestroom gaat van warm naar koud. Dus op het moment dat er in de bak ?? ltr stroomt vormt zich een koud oppervlak en het vocht slaat daar op neer.
Die buizen zullen die ruimte verwarmen wil niet zeggen dat ze vocht produceren. Op de warme oppervlakken zal geen condens ontstaan.
De voorraad water van het toilet kan de luchtvochtigheid in die inbouwruimte verhogen.
Is het een opensysteem? Of hebben ze maatregelen genomen dat er niet veel damp kan ontsnappen uit het voorraadsysteem.
Verder zou er via de vloer en de wanden vocht naar de koude oppervlakken kunnen trekken.
Ook waar de buizen naar binnenkomen moet je zo luchtdicht mogelijk maken.
Ook hier is het belangrijk, er is een periode van vochtig worden en een periode van drogen. Je snapt het aantal keren dat je doortrekt gaat een belangrijke rol spelen.

Voor ventilatie in de omkasting zou de lucht van de toiletruimte en die van de schuur ongeveer gelijk moeten zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Pstuij

Pstuij

  • #17
@Wgb Bedankt voor je uitvoerige uitleg. Als ik het goed begrijp zijn er een aantal manieren om de problematiek tegen te gaan. De tempex-achtige isolatie die al om het reservoir zit, zou al moeten bijdragen aan minder condensvorming correct? Op en om de leidingen van de vloerverwarming kan ik isolatie plaatsen. Tot slot kan ik zorgen voor luchtgaten boven het reservoir zodat de warme lucht kan ontsnappen. Dit lijkt dan een betere maatregel dan ventilatie naar de schuur, ook correct?

Hoe zorgelijk is de situatie dan nog wat jou betreft?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Idee van de isolatie rond het reservoir klopt, dus men weet ervan.
Lucht ontsnappen is van warm naar koud. Waar is het warm en waar is het koud. Dus leidingen isoleren wel of niet.
Een verschil in temperatuur en luchtvochtigheid tussen schuur en of de andere ruimte rond het toilet zo klein mogelijk zien te krijgen, maken. Dus als de ruimte erg warm wordt zou je iets aan ventilatie kunnen doen. Ook zou een optie zijn om die ruimte met EPS korrels te vullen.
De situatie is voor mij niet zorgelijk. Tenzij je ieder halfuur naat het toilet moet.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Pstuij

Pstuij

  • #19

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu