Lekkende soldeerverbinding herstellen

HanzieG

  • #1
Heb een aansluiting gemaakt voor mijn fonteintje. Tijdens het solderen verschoof de sok iets maar kwam weer goed te zitten, dacht ik. Maar na plaatsing en druk erop zetten zie ik toch heel klein beetje water langs de buis komen (1 druppel per uur schat ik).

Hoe moet ik dat herstellen, helemaal lossolderen, schoonmaken en opnieuw solderen, of hoef ik 'm alleen maar te verhitten en weer laten afkoelen?
 

Fiesiekus

  • #2
Eerst even afwachten, misschien oxideert de verbinding dicht. Overigens mogen formeel drinkwaterverbindingen niet meer met loodhoudende middelen gesoldeerd worden.
 

HanzieG

  • #3
Hoe lang duurt dat dicht oxideren?
En zit er in standaard soldeertin (die blauwe kokertjes van de bouwmarkt) ook lood? Waarmee moet je anders solderen? (Overigens heb ik voor deze klus een rolletje gebruikt waar wel lood in zit ...)
 

Fiesiekus

  • #4
Knelkoppelingen gebruiken of met tin/zilver solderen (resist-2) en S39 (Cu) koper kiwa. Ook ander vloeimiddelen bestaan; zie deze uitleg Deeplink naar Griffon niet meer werkend

Hoe lang dat gaat duren is niet tezeggen; om de dag maar eens de dweil uitwringen..........
 

HanzieG

  • #5
Duidelijk, knellen dus. Overigens lekt 'ie zo weinig dat er nog geen druppel water op de vloer komt.

Fiesiekus, hoe zou jij een aansluiting maken op de 1/2" schroefdraad van een fonteinkraantje? Ik heb de bijgeleverde moer met te solderen sokje gebruikt.
Ik wilde eerst een flexibele slang gebruiken, maar die begonnen pas bij 30 cm.
Maar misschien zijn er andere mogelijkheden.
 

Fiesiekus

  • #6
Begrijp niet goed wat het lengte probleem (30 cm) was met die flexibele slang? Zoals je 't nu gedaan hebt, is 't in orde denk ik. Die enkele druppel zou ik me niet druk om maken zolang je 't kunt blijven controleren.
 

HanzieG

  • #7
Dank je wel voor je advies, dat klinkt als een goede actie!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Persoonlijk zou ik de buis goed leeg laten lopen, hem eerst verwarmen tot al het water weggedampt is, en er dan een lekkere portie S39 omheen kwasten terwijl je de verbinding heet stookt. Dan op het juiste moment wat (soldeer)lood/tin erbij, en een goede kans dat de hele zaak weer dicht zit. Ben je van alles af. Lukt dat niet dan kun je de zaak altijd nog vervangen.

Voor één zo'n verbinding is het heus geen ramp indien die nog met lood gesoldeerd zit, in heel veel huizen is alles ermee gesoldeerd.

Ik heb begrepen dat een soldering met lood niet goed te herstellen is met de nieuwere (zilver) materialen, dat hecht niet goed op elkaar. Maar dat kan ik ook verkeerd begrepen hebben. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De soldering moet opnieuw heet gemaakt worden tot het soldeer smelt, de lekkage bij u wordt veroorzaakt door te vroeg bewegen van de soldering, hierdoor kristalliseert het soldeer en laat water door.

Op de duur wordt de lekkage erger en moet de soldering helemaal losgehaald worden, zo snel mogelijk opnieuw solderen dus.
 

Fiesiekus

  • #10
Lekker laten zitten, zo'n minimaal lekje oxideert vanzelf dicht. Opnieuw solderen geeft meer kans op lekkage.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Nou, er is keuze tussen wel en niet solderen, dus aan TS de beslissing! :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Sorry dat ik er nog even op terugkom, ik was vergeten te vermelden dat een "geschrokken" soldeerverbinding veel minder sterk is dan een goede verbinding :oops:
 

HanzieG

  • #13
OK, ik heb weer veel geleerd over solderen. Heb de verbinding met S39 ingesmeerd, opnieuw verhit, en 'm dicht laten vloeien met beetje extra soldeertin erbij. Het is nu perfect, dank je wel allemaal!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor het berichtje terug. :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Goed dat je het geheel nog een keer goed gesoldeerd hebt.

Met een lekkende verbinding kun je natuurlijk nooit wachten totdat die vanzelf eens een keertje dicht gaat zitten, ook al is het maar één druppel per uur. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu