Lekkage in een betonnen dak (soort van).

Bob Horjus

  • #1
Ons huis uit 1936 heeft een balkon met een betonnen plaat als vloer. Deze plaat lijkt net gewapend. Het balkon loopt door boven de keuken (dus deels dak). Tijdens een verbouwing 10 jaar geleden zette de aannemer een stempel onder die plaat, maar heeft deze, volgens mij, te ver opgedrukt (of te weinig). In ieder geval. Daar is een scheur ontstaan die natuurlijk lekt. Op het balkon ligt verder een bitumenlaag met daaroverheen tegels. Destijds heb ik het 'gerepareerd'. Het beton op het balkon schoongebikt en de barst ook wat uitgebikt. Vervolgens een stevige laag elastische kit er op gesmeerd. Mijn idee was dat werking tussen de plaatdelen niet te vermijden was en er dus de breuk op zich niet te repareren is. Dan zou een enigszins flexibele verbinding afdoende zou moeten zijn. Dat heeft inderdaad goed gewerkt tot vorige week er tijdens storm Polly heel veel water naar beneden kwam >>> opnieuw lekkage.
Mijn vraag: wie heeft ideeën om dit goed te doen. Ik dacht zelf als kleine oplossing: 0,5 meter naast de barst vrijmaken/schoonmaken. Kijken of er iets geegaliseerd of opnieuw gekit moet worden en dan weer bitumen er op. Als grote oplossing zou ik het hele balkon (9x1meter) kaal kunnen halen en dan opnieuw bitumen (of EPDM/HPDM) er op en daaroverheen tegels van enig soort (rubber?) er op.
Wat vinden de zeer gewaardeerde technische raadgevers daarvan?
Met groet,
Bob Horjus
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bob Horjus schreef:
Ik dacht zelf als kleine oplossing: 0,5 meter naast de barst vrijmaken/schoonmaken.
Dat kan. De barst links en rechts schoonmaken 30 tot 40 cm breed. Een strook bitumen van 25 tot 30 cm breed voor over de naad. Komt allemaal niet op de cm.
Belangrijk wordt het aanbrengen van de strook, deze moet links en rechts totaal zo'n 5 cm breed worden vrijgehouden van de naad, dus niet aan ondergrond worden bevestigd. Zodoende krijgt de strook boven de naad een losse vrije ruimte om te kunnen rekken en krimpen.
Breng je de strook volledig geplakt over de naad aan kan die strook geen beweging opvangen en zal snel bezwijken.
Nooit te oud om te leren HPDM dakbedekking.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu