Lekkage door condens tussen warm- en koudwater leidingen

OSP

  • #1
Goedemorgen, heeft iemand een advies/conclusie op mijn onderstaande probleem:
Ik heb lekkage in het plafond van de BG dat lijkt te komen uit de badkamer op de 1e verdieping. Schade-expert en door hem ingeschakelde lekdetectie specialist zijn geweest maar kunnen niet vaststellen of schade onder polisdekking valt omdat mogelijk sprake is van waterschade door condensvorming.

Lekkage ontstaat alleen als het bad aangaat. Douche en wastafel geven geen probleem. Met camera zijn leidingen gezien die druppels bevatten maar geen duidelijkheid hoe deze ontstaan. Druktesten vallen negatief uit dus "verdachtmaking"op condens wat niet verzekerd is.


Mijn vraag: ontstaat condens ook als de temperatuurverhouding tussen warm- en koudwaterleiding continu gelijk is (door 24/7 ringleiding)? Of ontstaat deze juist (nadat ik enkele maanden geleden een tijdklok er tussen geplaatst heb) door telkens wisselende temperatuur (overdag en 's nachts) in de warmwaterleiding a.g.v. de tijdklok die de pomp van de ringleiding telkens aan- en uitzet? Noot hierbij: wat is dan het verband met het ontstaan van de lekkage uitsluitend bij gebruik van het bad?

Complex dossier waar schade-expert en verzekeraar vooralsnog geen oplossing voor hebben. Wellicht iemand op dit forum. Bij voorbaat dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hier kan je de temperatuur van het dauwpunt berekenen.
Loopt een koude waterleiding door een vochtige omgeving zal op de buis condens ontstaan. Zodra de buis de temperatuur van de omgeving aanneemt stopt het vormen van condens dus ook het druppen.
Een bad vuil je met warmwater hoe zou ik me de koude leidingen moeten voorstellen. Als daar onder je bad een buis van koud water loopt zal deze, lijkt mij, een behoorlijk oppervlak moeten hebben. Wat is daar aangebracht?
 

OSP

  • #3
Dank voor je snelle reactie.
Wat is daar aangebracht?... 18 jaar geleden een gloednieuwe badkamer met vloeren, bad, douche en wastafel. Vloer met vloerverwarming. Alles nieuw maar welke materialen precies...

Mijn vraag is specifiek gericht op de situatie met de ringleiding met wel of geen verschil tussen de tijdperken met en zonder tijdklok ertussen (zie oorspronkelijke vraag)
Weet je daar meer van?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Haal de klok er weer tussenuit en je komt er vanzelf achter.
Het zit al 18 jaar zonder problemen, na het plaatsen van een tijdklok kreeg je vocht.

Wat ook kan: slechte kitnaad bij het bad of is bijvoorbeeld de sifon van het bad los geweest?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ringleiding kijkt mij uitgesloten, bij uitschakelen kan de temperatuur niet lager worden dan ruimtetemperatuuren dus niet condenseren.

Alleen bij gebruik van het bad, dan Zou een koudwaterleiding kunnen condenseren, maar door voor moet de lucht al wel veel waterdamp bevatten wil het echt gaan lekken.
 

OSP

  • #6
Dank je headhunter!
Het bad wordt, of beter werd slechts sporadisch gebruikt.
Als er dan in de ruimte onder het bad al veel waterdamp in de lucht zou moeten zitten dan wordt deze door iets anders veroorzaakt.

Condens blijft dus een twijfelachtig verhaal als oorzaak.
Als er al 18 jaar niets aan de hand is als gevolg van de ligging van de leidingen en verandering warm/koud verhouding door aanpassing (tijd)instelling van ringleiding geen rol speelt dan neig ik toch meer naar een of meer (speldeprik) gaatjes in de leiding. Ik sprak vanmiddag toevallig een andere (water)schade expert die vertelde dat lek detectie d.m.v. waterdruk waar geen lekkage uit blijkt geen 100% garantie biedt. Vaak blijken het dan toch speldeprikgaatjes te zijn die door zo'n apparaat niet geregistreerd worden. Iemand hier nog ervaring mee / advies over? Bij voorbaat dank weer!
Ik ga het verder laten onderzoeken
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Loopt er wel een koudwaterleiding? Van welk materiaal is je bad gemaakt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je kan ook lekdetectie doen met een gas, dat voeg je toe aan het water en dan kan je tpv een lek het gas meten.

Word ook gebruikt bij lekopsporing in stadswarmte.

Is allen niet goedkoop.
 

OSP

  • #9
Naast drukmeting is ook gas reeds gebruikt. Kostte me een paar uur later het motortje van de verdeler radiatoren/waterleiding... maar dank weer!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu