Leilinde kapot aan het gaan -> houtworm???

Danoontje

  • #1
Wij hebben voor het huis 2 leilindes van enkele jaren oud. De rechter gaat prachtig, de linker dit jaar ineens niet. Hij heeft blad gevormd, dit is nu (deels) aan het verdorren. Bladeren die nog groen zijn hangen slap. Ik ben al extra water aan het geven en aan het mesten, maar tot nu toe geen succes.

Nu bekeek ik de stam: allemaal kleine rond gaatjes van 1-2mm van boven tot onder in de stam. Zit er nu houtworm in??? Zo ja; wat doe ik eraan? Is de boom nog te redden?

Of komen deze alleen op al dood hout af en was er al eerder iets mis met de boom?

Iemand tips om hem extra power te geven?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Kan je wat foto,s maken?
 

Danoontje

  • #3
Dat kan, dat doe ik vanavond :P
 

BeeTeeWee

  • #4
Houtworm lijkt me sterk. Die heeft toch een sterke voorkeur voor dood, droog hout. In levend hout komt de houtworm in ons land volgens mij niet eens voor.

Het lijkt erop dat de boom last heeft van de droogte. Misschien wortelde hij nog niet zo diep als z'n buurman. Het wortelstelsel van zulke leibomen is vaak niet erg uitgebreid.

Het kan zijn dat de boom uit zelfbescherming z'n blad gaat laten vallen. Via het blad verdampt immers veel vocht en dat wil hij vasthouden om te overleven. Als hij volgend jaar niet opnieuw uitloopt zit er weinig anders op dan 'm te vervangen.
 

Tiho

  • #5
De larven van sommige boktorren eten wel degelijk vers hout, er zijn heel veel soorten niet alleen de houtworm in dood hout.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
Ik zat inderdaad aan boktor te denken en dan is het einde oefening.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu