Leidingen infrezen en tegelen

Rokie

  • #1
Hallo, ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Op het moment wordt mijn hele huis grondig verbouwd. De muur tussen de keuken en badkamer is er in zijn geheel uitgesloopt en met Ytong blokken weer opgebouwd. Aan de badkamerkant zitten er een aantal koperen 15mm leidingen ingefreesd tbv warm en koud water in de badkamer en keuken. De verbouwing wordt voor mij uitgevoerd en nou zijn er (mogelijk) twee problemen.

1. De leidingen hebben geen omhulsel. De klusser heeft ze gewoon in de muur gelegd. Hij zei dat een omhulsel niet nodig is vanwege de geringe aaneengesloten tijd dat er warm water door de leidingen stroomt. Volgens was het afdoende om de goten op te vullen met lijm om de werking van de leidingen tegen te gaan. Volgens mij heeft hij ze opgevuld met stuc.

2. De leidingen liggen niet overal even diep in de muur, op sommige plaatsen steken ze zelfs een klein stukje uit. De klusser wil echter direct op de Ytong blokken gaan tegelen. Hij heeft mij een kaarsrechte muur beloofd. Hij zegt dat door de dikke laag lijm je geen verschillen zal zien. Volgens hem zullen de tegels geen schade ondervinden van de hitte en werking van de leidingen.

Maar voor beide punten geld dat dit volgens mijn beperkte kennis beide niet de bedoeling is en op korte danwel lange termijn geen goed resultaat zou opleveren. Maar ja hij is de vakman en bij alles wat hij tot nu toe verder heeft gedaan is hij zeer secuur te werk gegaan en ben ik zeer tevreden over.

Nu weet ik dus niet zo goed wat ik moet doen, hem zijn gang laten gaan of het allemaal over laten doen.....

Dus mijn vraag is of zijn werkwijze 'kan' of dat ik straks een probleem heb?
 

Jacco

  • #2
1. Het is wel verstandig de leidingen te voorzien van een mantel. Ten eerste, gaan tinproducten(indien de leidng gesoldeerd is) niet goed samen met cementgebonden/kalkproducten. Deze vreten elkaar op met als gevolg een lekkende leiding. Ten tweede zou ik een mantel om de buis willen t.b.v. de werking van zowel de koud als warm waterleiding.
Ten derde de sleuven vullen met een daarvoor bestemd middel. Tegellijm is daarvoor niet echt geschikt en zal niet goed doorharden in zo een dikke laag.

2.Tegels aan de wand kun je moeilijk in een dikke laag lijm aanbrengen, daar ze zullen gaan zakken, of je een niet vlakke muur krijgt door het verschillend aandrukken van de tegels. De tegels zelf zullen niet direct schade ondervinden van de hitte van de leiding.
 

Markus

  • #3
De argumentatie van deze klusser boezemt mij niet erg veel vertrouwen in....
 

Xr8

  • #4
Koper ten alle tijd voorzien van een mantelpijp, indien dit is stenen of gipswanden is weggewerkt. Wat in het andere antwoord ook al is vermeld het koper vreet gewoon weg door de kalk en cementprodukten.

Voor een net resultaat is het nodig om de leiding in de muur te hebben, wanneer deze er voor steekt dan krijg je nimmer een mooi strak resultaat. Tegellijm is te duur en niet geschikt voor dit soort oplossingen.

Gewoon de leidingen IN de muur maken en de gleuf en muurplaat dichten met roodband oid. En dan er overheen tegelen.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu