Laminaat kopen - advies

Hetty

  • #1
Hallo,

In september ga ik verhuizen en wil op de bovenverdieping laminaat leggen. Er gaat een wereld voor me open. Verschillende prijsklassen, veel merken. Wat is goed? Is laminaat van de Gamma, Praxis, Kwantum en Ikea goed?
Wie heeft ervaring en advies?
Alvast bedankt!
Hetty
 

Dingena

  • #2
Een merk is je niet aan te raden, dit aangezien de meeste merken ook weer verschillende kwaliteiten hebben. Er is wel verschil in de merken onderling zie hieronder voor uitleg.

Om laminaat op kwaliteit te beoordelen zijn er 3 a 4 punten met name van belang:
  1. Slijtvastheid. De slijtklasse wordt afgestemd op het gebruik.
    Woonkamerkwaliteit, enz..
  2. Kern van het paneel. Dit heb je in diverse kwaliteiten/persingen: MDF (medium density board / HDF (high density board) en allerlei varianten eronder en erboven. Dit is als leek moeilijk te beoordelen. Heel belangrijk is een watervaste kern. Het houtstof van de kern is verlijmd met waterbestendige lijm, of aangevuld met bv. melaminehars. Voor het kliklaminaat uitgevonden werd, werd het laminaat onderling verlijmd. Dit zorgde voor een goede waterbestendige afdichting.
    Bij kliklaminaat heb je meer kans op vocht tussen de panelen en daarom is de watervaste verlijming van de kern belangrijk. Juist het goedkopere laminaat heeft dit niet, waardoor de kans reeel is dat de toplaag langs de kanten delamineert (loslaat) van de kern, als U de vloer iets te nat afneemt. Dit zijn de bekende opstaande kantjes, die zeer storend ogen in het strijklicht en die op termijn kapotgelopen worden.
  3. Kliksysteem: iedereen praat over kliklaminaat, terwijl er tientallen verschillende klikprofileringen zijn, varierend van een lummelig bobbeltje wat in een gleufje klemt (vaak 4 mm lang of korter) tot een zg. voorgespannen dubbele klikverbinding (meest bekend het Uniclic systeem). Dit is een fors profiel, waarbij de groef waar de flap (om het maar even simpel te zeggen) invalt een fractie korter is als de flap. Hierdoor moet je dus altijd iets meer kracht zetten om deze er als het ware in te persen. Vaak hoor je de delen hierbij in elkaar klikken. Voordeel hiervan is dat er altijd een lichte druk op de verbinding staat, waardoor er grotere krachten op uitgeoefend kunnen worden (vloer blijft beter in elkaar).
  4. De dikte van het totale paneel. Laminaat onder de 5 euro is meestal slechts 6 mm dik. Errug dun, waardoor het vaak licht schotelt en zeer frustrerend legt, omdat het ongelegde paneel zeer kwetsbaar is (afstoten hoekjes) een professioneel parketteur zal met dit spul niet graag werken, laat staan een doe het zelver. Zelf vind ik dat laminaat minimaal 7 mm dik moet zijn. Juist die 7e mm maakt een wereld van verschil.
Naast deze technische punten is er nog zoiets als uitstraling. Met alle respect, maar dit soort laminaat doet afbreuk aan de term laminaat in algehele zin. De bovenkant van de markt (met laminaat tot 35 euro) laat zien dat de huidige generatie laminaat een volwaardig alternatief is voor hout. Hier kunnen de vloertjes die je bij de Kwantum en Leen koopt niet aan tippen (al is het wel 6 keer zo goedkoop).

Met helpende hand voor dit bericht mijn dank aan Danny!;-)

Succes met uw keuze!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dingena, wat een keurig advies!

Knap om zo een merkgericht advies, wat wij hier op dit forum nu eenmaal niet doen, op deze manier zo veel mogelijk te omzeilen en toch terdege materiaal-informatie te geven!

Groetjes,

Kees
 

Dingena

  • #4
Het is en blijft een sport :wink:

Bedankt voor je compliment :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu