Lamellen / vinnen om radiatorpijp

MiBo92

  • #1
In ons appartement hebben wij een ruimte waarin geen radiator aanwezig is, maar waar wel een radiatorpijp doorheen loopt welke warmte afgeeft. Nu geeft deze pijp naar mijn mening niet genoeg warmte af om de ruimte genoeg te kunnen verhitten, dus mijn idee is om een soort "lamellen" of "vinnen" om deze radiator heen te bouwen, zodat er meer warmtegeleiding is. Dat voorkomt dat ik een radiator moet gaan plaatsen in deze ruimte, aangezien het om een blokverwarming (1-pijp systeem) gaat en ik deze niet wil onderbreken.

Weet iemand of er zoiets bestaat voor rondom een radiatorbuis? En waar zou ik dit kunnen verkrijgen? Of is er eventueel een beter alternatief?

Zie voorbeeld:

103061030-1.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Vergeet dat maar.
De lamellen moeten op er een bepaalde manier aan de buis vastzitten om een goede overdracht te krijgen. Ook zal het niet toegestaan zijn om extra warmte uit deze buis te onttrekken.
 

Bernhard

  • #3
radiator1pijpsmetexplosie.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan toch iets anders in de lengte op die buis monteren. Zelf zou ik beginnen met een dikwandige buis van koper die laat ik in de lengte doorzagen en zet deze vast met tyraps. En voel wat het resultaat is.
Wordt het koper warm ga ik verder met in de lengte vinnen op die stukken buis te solderen.
Welke temperatuur heeft die buis.
 

MiBo92

  • #5
@Bernhard

Dat leek mij in eerste instantie ook de beste oplossing, maar omdat het hier blokverwarming betreft moeten voor deze werkzaamheden de leidingen tijdelijk bevroren worden. Dit levert een hoop gezeur met de VVE op en loopt ook hoog in de kosten. Ik zoek meer een tijdelijk oplossing zoals @Wgb hierboven geeft, maar helaas heb ik nog geen geschikt materiaal kunnen vinden hiervoor.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Heb je bij de overige radiatoren een calorie meter om het verbruik te meten, of hoe werkt dat bij jullie?

En ik denk dat je de oplossing van Bernhard niet begrijpt.
Met een explosie stuk kun je een nieuwe aansluiting maken op een systeem onder druk
zonder af te tappen of te bevriezen.
 

Auto-Geen

  • #7
Denk niet dat de VVE zit te wachten op bewoners die op deze manier aan hun installatie gaan knutselen. Wat ga je doen als de verbinding niet goed uitgevoerd word.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
MiBo92 schreef:
Ik zoek meer een tijdelijk oplossing zoals @Wgb hierboven geeft, maar helaas heb ik nog geen geschikt materiaal kunnen vinden hiervoor.
Wat bedoel je hiermee. Hier bijvoorbeeld. Maar de oudijzerboer bij jouw in de buurt kan je misschien ook helpen.
Een passend aantal buizen rond jouw buis. Wellicht ook in stukjes van ?? cm, deze vergroten ook het vermogen om warmte af te geven. Op die stukjes kan je dan ook vinnen solderen voor meer afgifte.
Wees creatief toch.

Koperenbuis met vin.jpg
 

MiBo92

  • #9
@Wgb Dat klinkt voor mij als een oplossing waarvan het nog maar de vraag is of het werkt, en een hoop beunhaas-werk wat het aanzicht van deze pijp niet gaat verbeteren. Ik zoek dan toch liever een soort kant-en-klare oplossing wat ik direct om de buis heen kan monteren.
 

MiBo92

  • #10
@Ronny Het is simpelweg een 1-pijp-systeem, zonder enige vorm van regelaars of meters. En in de meeste kamers loopt er een soort vin-radiator op plint-niveau om deze pijp heen, maar dit is dus niet overal het geval. Met zo'n explosiestuk zal je alsnog tijdelijk de doorstroming stil moeten leggen, met alle gevolgen van dien. Dit lijkt mij vanuit VVE-oogpunt geen verstandige beslissing.

Ik zoek dus meer een soort bestaande oplosing wat ik om de bestaande pijp heen kan doen, zonder dat er geknutseld hoeft te worden aan de doorstroming van deze pijp. Solderen en lassen uitgesloten, want dat gaat ook geen mooi werk opleveren en het is nog maar de vraag of dat gaat werken. Dan zit ik vervolgens met een hoop troep rondom die pijp. :)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Met een explosiestuk hoef je niets stil te leggen en ook niets af te tappen.
Je maakt alle aansluitingen, dus de radiator met leidingen tot en met de explosiestukken.
Als dat helemaal aangelegd is dan laat je de explosiestukken hun werk doen en dan wordt
de verbinding gemaakt. Dat is vrij simpel, bekijk deze maar eens:
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu