Lambrisering in de douche aanbrengen

Colin mc

  • #1
Ik wil graag lambrisering aanbrengen in de douche.

Maar van wat voor hout soort moet ik dit nu maken: mdf of grenen of vuren ik weet het niet. Het is wel in het droge gedeelte van de douche.

B.v.d. Colin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Mdf liever niet i.v.m. het vocht in de douche tenzij u watervast mdf toepast.

Met vuren en grenen kan het allebei mits goed in de lak of verf gezet, mijn voorkeur voor de douche of badkamer is redwood, dit is vrijwel werkingsvrij en is zeer goed bestand tegen vocht.
 

Colin mc

  • #3
Is dit ook te koop met randjes en kraaltjes te koop en is dit in de bouwmarkt te koop of moet ik dan naar een speciaalzaak toe?

Groeten, Colin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik weet zo niet in welke vormen redwood te koop is, in elk geval schrootjes.
Een houthandel kan hier meer over vertellen, vaak is het daar ook mogelijk een gewenst profiel te laten frezen.
 

Colin mc

  • #5
Harstikke bedankt voor je snelle reactie, bedankt Colin
 

Colin mc

  • #6
Jan nog een vraag en misschien wel een hele domme vraag, maar dat redwood is dat een houtsoort of is dat het merk ik denk eerlijk gezegd een houtsoort maar je weet maar nooit, vandaar deze vraag.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zag H@ns op het forum, misschien heeft hij nog een ander idee.
 

H@ns

  • #8
Beetje laat maar toch,

Redwood is een houtsoort maar toch eigenlijk een handelsnaam :shock:
Redwood komt van de Sequoia een woudreus uit California (USA).
De boom kan 90 meter hoog worden en een stamomtrek van 6 meter hebben. (ter vergelijk; de domtoren in Utrecht is 110 m hoog).
De Nederlandse benaming is toepasselijk genoeg: Mammoetboom. De oudste exemplaren hebben de respectabele leeftijd van 4000 jaar!

Voor de duidelijkheid: ten tijde dat eerste pyramides werden gebouwd stonden dus de eerste kiemplantjes van deze bomen al in het bos...

Redwood is een "blad"verliezende naaldhoutsoort (net als een Lariks dus) die alle eigenschappen van grenenhout heeft. Het verschil met de gangbare grenenhuotsoorten is de mooie rechte draad en de duurzamere eigenschappen (vandaar de geschiktheid voor natte ruimtes)

De eerste Sequouias in Europa staan in Frankrijk en werden geimporteerd door Napoleon. Deze hebben echter nog lange niet de respectabele leeftijd van de woudreuzen uit California, die overigens een beschermde status genieten.

De naam Sequoia komt van de indianenstam de Sequoia en is, zoals de meeste plantennamen door Lineus aan de boom vergeven (Lineus was een Zweedse bioloog die vrijwel alle planten van een logische Latijnse naam heeft voorzien met als doel ze te cattegoriseren, veel namen hebben daarom een logische betekenis zoals "nudi folia" wat niets anders betekend dan "naakt bloeiend". Winterjasmijn Jasminium nudifolia is hiervan een mooi voorbeeld, die bloeit in januari of februari als het blad nog niet ontluikt is)

Redwood, ook wel (foutief) Amerikaans Grenen genoemd, werd veel gebruikt voor kozijnen in de jaren 70 en 80.

Om op je vraag terug te komen: redwood is zeer geschikt voor de toepassing die je voor ogen hebt. Het zal echter niet meevallen om dit in kant en klare kraaldelen te vinden. Een andere geschikte soort is Red Cedar, ook een naaldhoudsoort van even respectabele proporties (ik zal mijn biologische relaas achtewege laten..)
Cedar or ceder is wat makkelijker te verkrijgen in vloer of "lambrizerings" delen maar je moet hiervoor niet bij de gangbare DHZ-zaken zijn!

Ga eens naar een echte houthandel - bijvoorbeeld die in Arnhem - voor advies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu