Kunststof cv buis verlengen/vervangen in vloer badcel

Grondverf

  • #1
Hallo allemaal,

Tijdens de badkamerverbouwing willen we een nieuwe radiator installeren, op een andere plek dan de huidige. Er lopen kunststof leidingen door de vloer die zowel aan de verdeler als het huidige onderblok zijn aangesloten met een soort knelkoppeling (zie foto verdeler).



Voordat we überhaupt plan de campagne gaan maken en gaan hakken en breken zou ik eerst wat meer willen weten over de mogelijkheden met de cv-leiding. Ondanks dat ik goed met buigijzers kan omgaan houdt mijn ervaring met flexibele leidingsystemen op bij het aansluitslangetje van de wastafelkraan en de tuinslang.
Het wordt esthetisch en/of bouwkundig een ramp om nieuwe leidingen aan te leggen naar de nieuwe radiatorplek. We hopen gebruik te kunnen maken van de bestaande situatie. Nu heb ik begrepen dat je niet in de vloer met knelkoppelingen werken mag. Een aantal vragen komen bij me op:

1 - Weet iemand wat voor merk/soort leidingsysteem dit is? Wat op de leidingen nog te lezen is, zijn de volgende zaken: "... sauerstoffdicht nach DIN 4726. EN 12319-2 Amw (of Anw) -Klasse 5/6....", "10 bar KOMO CV" en "...erm Heizrohr PB 14x2.0" Ik neem aan dat dat laatste de buitendiameter x wanddikte is. Is dit systeem zodanig bedacht dat het mogelijk is om door de mantelbuizen nieuwe slangen te trekken, of zijn ze alleen voor bescherming/expansieruimte? We zullen zowieso plaatselijk (waar de slangen nu uit de badkamervloer komen) moeten weghakken, lijkt me. En vandaar sleuven slijpen naar de plek van de nieuwe radiator.

2 - Als we geen nieuwe slang door de mantelbuis kunnen trekken (waar ik nu even van uitga), zijn er andere koppelingen voor dit soort leidingen die je in een uitgeslepen sleuf mag dichtsmeren met cement (of iets anders)?

3 - Hoe diep moet deze leiding gefreesd worden (14mm in mantelbuis)?

4 - Kun je deze leiding goed buigen zonder te knikken? We willen door de vloer omhoog de muur in, en na een stukje er weer uit. Er komt liefst een haaks onderblok aan de nieuwe radiator.


Pff een hoop vragen maar het zijn wel allemaal praktische dingen. Ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen met e.e.a. Als er andere/betere ideeën zijn of dingen zijn onduidelijk, hoor ik het ook graag.

In ieder geval: alvast enorm bedankt.

Grondverf
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Tja, lekker klusje. :mrgreen:

Ik heb het eerlijk gezegd ook al eens meegemaakt op deze manier.
Wat ik heb gedaan is:

sleuf slijpen in de vloer, de kunststof buizen doorknippen en verder met uponor 14 mm de muur in gegaan.

Ik heb de bestaande 14 mm buis met een 14 mm uponor pers sok verbonden met de uponor buis. deze heb ik verpakt in vetband en heb zo de boel weer aangesmeerd.

Het is prima gegaan en er zal ook niets weer mee gebeuren. Ik heb het zeker al een jaar of 8 geleden gedaan.

Nu weet ik dat er collega's zijn op het forum die me voor gek verklaren, maar nood breekt wet.

Succes.

Calenta :cool:
 

Freekcv

  • #3
Het is slang in een buitenmantel, dus je kan hier een nieuwe slang doorheen trekken
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #4
Yep!

Goed gezien Freekcv, dan zou ik het zo doen, als het lukt tenminste :mrgreen:
 

Xr8

  • #5
Mag je hopen dat er niet ergens een inslag beugel wat te vast is geslagen, anders is het vervangen van de slang slechts een droom.

Krijg je de slang eruit, doe er dan voordat je deze eruit trekt een trekdraad aan, mooiste is dat je geen verbindingen in de vloer hoeft te maken. Bij de groothandel zijn 14mm koppelingen gewoon te verkrijgen.

Succes.
 

Freekcv

  • #6
Ik heb gewoon diverse koppel stukken in me auto om slangen door te trekken. Deze draai je in de bestaande slang en in de nieuwe.
Als je de oude slang verwijderd, trek je meteen de nieuwe
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #7
Maar freek dat gaat je niet lukken als er hele korte bochten zijn gemaakt, of inderdaad een beugel te strak zit.
een nieuwe slang trekken is altijd een gok, als het mis gaat zal je de boel open moeten hakken.

groeten b
 

Freekcv

  • #8
Klopt, ik ga ook niet zeggen dat het een heel makenlijke klus is!
 

Grondverf

  • #9
Calenta schreef:
Ik heb de bestaande 14 mm buis met een 14 mm uponor pers sok verbonden met de uponor buis....
Ik had begrepen dat je die slang niet kan persen maar dat daar alleen knelkoppelingen voor zijn? En die mogen toch niet in de vloer en afgesmeerd worden?
Calenta schreef:
Nu weet ik dat er collega's zijn op het forum die me voor gek verklaren...
Waarom? Juist om het bovenstaande?
Boudewijn0318 schreef:
...da gaat je niet lukken als er hele korte bochten zijn gemaakt, of inderdaad een beugel te strak zit...
Als je de nieuw te trekken slang aan de oude koppelt en je gaat trekken, merk je toch meteen of het licht genoeg of te zwaar gaat, of mis ik iets?

Het lijkt me inderdaad wel dat, mocht het misgaan, je de boel totaal moet weghakken en breken, ja :cry: Ik weet niet of ik dat wil gokken....
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #10
Ja grondverf, dat klopt.
Het is not Done om een sok te persen in de cement dekvloer.
Soms kan het echter niet anders en doe je het gewoon :mrgreen:

Als ik een vloerverwarming groepje leg en ik ben op 5 meter na bij de verdeler, dan pers ik een sok er tussen.

Ik pers de groepen af op 10 bar en heb tot nu toe nooit geen lek gehad en ik heb toch zeker al een keer of 5 een sokje geperst. Ook voor de tegelzetter die per ongeluk door een buis slijpt, hup sok dr tussen en klaar.

Calenta :cool:
 

Xr8

  • #11
Hoezo is het not-done? Er liggen in Nederland duizenden koppelingen en t stukken in vloeren. Kan prima. Ben echter zelf een voorstander van een verdeler en slangen uit een stuk.

Succes.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #12
Ben het ermee eens dat er wel een perssok in de vloer kan.
in de meeste massa woningbouw komt er helemaal geen verdeler aan te pas.
gewoon een 25mm door de vloer, met tstukken naar de radiatoren.

maar of deze slang geperst kan worden, moet eerst bekend worden wat voor slang het is.
is het ereen met aluminium kern, dan kan er echt wel een perssok op.
het het volledig kunststof, dan ligt het aan het merk.
en met een universeel knel koppeling 14*2 zou ik oppassen. gebruik ze zelf ook, als er inderdaad door een leiding is geboord of gezaagd, dan kan je niet anders.

groeten b
 

Grondverf

  • #13
Dank jullie wel allemaal voor de antwoorden. Wat een hoop informatie
Boudewijn0318 schreef:
Ben het ermee eens dat er wel een perssok in de vloer kan... maar of deze slang geperst kan worden, moet eerst bekend worden wat voor slang het is...
Okee. Omdat ik aan het onderblok en de verdeler knelkoppelingen zag ging ik er van uit dat persen niet mogelijk was. Dus er zijn leidingen die je zowel kunt knellen als persen maar dat is systeem - of merk gebonden?

Als ik jullie reacties lees ben ik er toch voor om eerst te proberen of er redelijk gemakkelijk een geheel nieuwe slang door de mantelbuis getrokken kan worden. Want: ik moet sowieso de slangen vrij hakken in de badcel vloer. Als de groep van de verdeler afgekoppeld is lijkt het me dat je dan met z'n tweeën kunt bepalen of je makkelijk de buis kunt bewegen. Eén aan de ene kant en één aan de andere kant. Als het wat zwaar gaat kan de één trekken en de andere met wat kracht invoeren. En misschien met wat middel erbij voor de glij?
Misschien heb ik wel beginnersgeluk :cool: en kan ik hem in me eentje tussen duim en wijsvinger als een zwitser wegtrekken :D

Ja, ik ga dat proberen, we moeten toch hakken. Mocht het niet lukken kan ik alsnog met een koppeling/verlengen aan de gang.

Vraagje @ Freekcv: in het geval dat je een nieuwe slang trekt, hoe ziet zo'n koppeling eruit waarmee je de oude slang aan de nieuwe koppelt? Is dat iets inwendigs wat je in de slangen draait met een soort speciaal schroefdraad of zo?

Bedankt mensen! :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu