Krakend dak verhelpen

Saartje22

  • #1
Wij wonen in een in 2020 opgeleverde nieuwbouwwoning.

Telkens hebben wij vanaf de lente last van tikkende en knallende dakplaten. Zachtere tikken worden afgewisseld met harde knallen die zelfs een schrikreactie opleveren op een andere verdieping. Het tikken en knallen is voornamelijk aanwezig als de zon op het dak staat.

Het kan zo zijn dat de door de vorige eigenaren geplaatste houten kastombouw en de houten wand achter de wasmachine en droger de boosdoeners zijn. Het hout lijkt veel te strak tegen de dakplaten te zijn bevestigd en dat de dakplaten daarom geen ruimte hebben om uit te zetten als ze warm worden. Die ruimte hebben ze blijkbaar nodig.

Nu is mijn vraag: hoe kan ik dit het beste aanpakken? Alles verwijderen en een nieuwe kastombouw en wand achter de wasmachine en droger plaatsen? En dan niet van hout maar een ander materiaal? Zo ja, wat voor materiaal?

Alvast bedankt voor het meedenken!

IMG_2965.jpeg
 

Auto-Geen

  • #2
Is een bekend euvel van unidek dakplaten. Is volgens mij niet veel aan te doen.
 

Saartje22

  • #3
Oké dus jij zegt eigenlijk dat het niet ligt aan de houten platen die strak tegen de dakplaten zijn gemonteerd?

Dan is het wel vreemd dat ik van het hele rijtje hier als enige last van heb, toch? Dan zou je zeggen dat er meer buren last van moeten hebben als het puur de Unidek platen zijn. Of gewoon pech?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat kraken is niet merkgebonden.
Die wand achter de wasmachine ziet eruit als een dragend knieschot. Staat die er ook aan de andere kant van de woning?
Die hoge kast moet vrij blijven van het dak.
 

Saartje22

  • #5
Bedankt voor je bericht!

Het knieschot achter de wasmachine staat er enkel aan die kant en zit net zo strak tegen de dakplaten als de hoge kast ombouw. Inmiddels heb ik daar de bovenste rand afgezaagd om er zodoende voor te zorgen dat het dak daar de ruimte heeft om uit te zetten.

Vooralsnog zonder resultaat. Maar dat kan natuurlijk komen omdat de houten kast ombouw wel nog altijd strak tegen het dak is bevestigd zonder vilt.

Wat zou de oplossing zijn? Een kast die niet netjes aansluit tegen het dak ziet er ook gek uit (los van het feit dat dit achteraf lastig te realiseren is) dat moet toch mooi af te werken zijn? Wat zou de snelste (niet per se de mooiste) manier zijn om van het kraken en knallen af te komen?
 

Saartje22

  • #6
Kan iemand mij hier nog bij helpen? Alvast bedankt :)!
 

Jeff123

  • #7
Als je ruimte tussen de kast en het plafond weet te creëren is de ruimte toch op te vullen met een kitrand bijvoorbeeld? Dan is het optisch weer in orde en heb je dit uitgesloten. Mocht de kitrand door het werken alsnog scheuren wellicht een compriband of tochtstrip? Geen idee of dit de oplossing is maar zo kan je je vermoeden wel uitsluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu