Krachtstroom niet meer in gebruik

Utrechtsmeisje

  • #1
In onze keuken zit momenteel een keramische kookplaat, die wij eruit willen halen om op gas te gaan koken. Nou hoopten we dat dat in de meterkast een extra groep op zou leveren: er zijn 2 schakelaars aan elkaar gekoppeld. Kunnen we deze 2 zelf loskoppelen en daarmee een extra groep (voor bijv een afwasmachine) in gebruik nemen? Of moet er een deskundige voor langs komen?
 

Fiesiekus

  • #2
Het is een kookgroep. Die kan je om (laten) bouwen tot 1 groep voor 'n wasmachine o.i.d.
 

Black Knight

  • #3
Vrij eenvoudig : de kookgroep verwijderen uit de stoppenkast, en er een gewone automaat voor in de plaats monteren. De niet gebruikte aders in de kabel/buis aan beide zijden afdoppen. Krachtstroomstopcontact verwijderen en 1/meerdere nieuwe stopcontacten in de plaats monteren.
 

Fiesiekus

  • #4
Soms is de kookgroep samengesteld uit 2 aparte groepen gekoppeld door een verwijderbaar schuifje. Schuifje verwijderen en klaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ter aanvulling, schuifje verwijderen, één groep afkoppelen, perilex vervangen voor gewoon stopcontact, niet gebruikte bekabeling afdoppen, klaar.
 

Utrechtsmeisje

  • #6
Dan hebben we vast zo'n samengestelde groep: er zit een wit klepje met "fornuisgroep" over 2 schakelaars heen. Is het zo dat met 2 ontkoppelde groepen de bedrading ook direct van 2 losse groepen is, of moet er sowieso 1 aangepast worden? Is de bedrading van 1 kookgroep gelijk aan de bedrading van 2 losse groepen, of kan je dat pas bij de perilex zien?
En dank voor jullie eerste snelle reacties!
 

Fiesiekus

  • #7
Punt is, dat bij aparte groepen, de bedrading door aparte buizen moet lopen. Dat is nu niet het geval. Met de huidige "bebuizing" kan je maar 1 groep voeden.

Als de huidige groep niet ontkoppeld kan worden, moet die vervangen worden door 1 x 16 A groep, en de overtollige bedrading ontkoppelen, verwijderen of afdoppen.
 

Utrechtsmeisje

  • #8
Helder. Dit lijkt me niet iets om zelf mee te oefenen, dit wordt doorspelen naar de prof en daarvan leren.
Nogmaals dank!
 

Fiesiekus

  • #9
Kan dat schuifje er nu wel of niet afgehaald worden?
 

Utrechtsmeisje

  • #10
Zonder het écht geprobeerd te hebben: het kan eraf. Het ziet er eigenlijk uit als waarschuwing dat het niet 2 maar 1 groep betreft
 

Fiesiekus

  • #11
Aha, dan is het zelf vrij simpel te demonteren; er hoeft geen nieuwe groep geplaatst te worden en je hoeft alleen aan de afgaande (= spanningsvrije) zijde te werken. Als je hebt afgeschakeld natuurlijk!
 

Utrechtsmeisje

  • #12
Nou breng je me toch in verwarring: de spanningsvrije zijde is welke?
*Ik schakel beide groepen uit, verwijder het schuifje, verwijder de perilex en plaats een normale stekker. 1 groep klaar.
*De overgebleven groep is dan de spanningsvrije zijde, waar we wel zelf aan mogen komen? Dan moet hier dus nieuwe bedrading door een aparte buis aangelegd worden, of zit deze er logischerwijze dan al?

Het is wel duidelijk dat ik nog nooit achter de schakelaars gekeken heb..
 

Fiesiekus

  • #13
Na het verwijderen van het schuifje heb je 2 aparte groepen (2x bruin, 2x blauw + aarde) door 1 buis. Je mag maar 1 groep (1x blauw 1x bruin + aarde) hebben. Dus 1 set moet je afkoppelen, weghalen of afdoppen. En aan het eind komt een gewone wandcontactdoos (voor 1 groep met aarde) i.p.v. de perilex (voor de 2 groepen) die je nu hebt.

De verwarring ( :oops: ) ontstaat door mijn "spanningsvrije" opmerking; je mag pas werken aan de bedrading als de spanning tijdelijk is uitgeschakeld!
 

Utrechtsmeisje

  • #14
Maar als ik het nu echt goed begrijp, heb ik dan nog steeds 'maar' 1 groep. Als ik de 2de ook apart wil gebruiken moet daar dus een hele nieuwe bedrading op aangesloten worden.
 

Fiesiekus

  • #15
Nieuwe buis met draden, ja. Of een kabel.
 

Utrechtsmeisje

  • #16
Fiesiekus,
na je eerdere goede uitleg toch nog een vraag hierover: het blijkt dat we het hele plafond in de gang eruit moeten halen om een nieuwe buis te trekken. Is het omgekeerde idee ook mogelijk, nl de kookgroep gebruiken om 2 zwaardere apparaten aan te sluiten? Dus op de één of andere manier de perilexstekker koppelen aan 2 stopcontacten?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Dat is wel mogelijk maar op geen enkele wijze toegestaan. 2 groepen=2 buizen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu