Kozijnen buiten gaan schilderen

FH1983

  • #1
Ik wil mijn kozijnen buiten gaan schilderen. Ik ben fanatiek begonnen met schuren en heb nu voor mezelf aangehouden: als de verflaag niet loslaat (goed hecht aan het kozijn) en glad is dan is het voldoende opgeschuurd en kan ik gaan grondverven. Klopt dit?
Ik zag namelijk ook verschillende berichten op internet waar wordt gesuggereerd verf compleet af te branden en te steken...
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Branden of steken (krabben) doe je alleen als je oude verflagen bladderen of blazen vertonen, m.a.w. als de oude verflagen slecht hechten.

Als je oude verflagen goed zitten, vooral lekker laten zitten. Fanatiek schuren heeft dan ook niet zoveel nut, licht opschuren met korrel 150 of 180 heeft dan al voldoende effect.

Feitelijk zou je ook niet hoeven grondverven (hoewel de meningen daarover zijn verdeeld) zolang je niet doorschuurd tot op het kale hout.
 

Fiesiekus

  • #3
Hechtproef met plakband geeft indruk van de hechting.

Verder is grondverf inderdaad niet noodzakelijk als over een oude verflaag wordt heen geschilderd.
Je kan je energie beter stopping in het grondig reinigen/ontvetten; dat kom ik in je hele verhaal niet tegen nl.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
En toch.. als al die lagen stevig vast lijken te zitten kan die laatste nieuwe toplaag de druppel ( bladder / blaar ) zijn die door gestremd vochttransport er net niet meer doorkan )

Dus..meten! Is het vochtgehalte aanvaardbaar, dan kun je zonder meer een nieuw toplaag aanbrengen. Zit die tegen de grens... geheel afhalen.

In de praktijk kom je vaak ( vooral goten en overstekken ) bouwdelen tegen die ogenschijnlijk redelijk in de verf zitten maar waar al 9 a 10 lagen opzitten. Vooral als daar een donkere kleur overheen gaat kan dat funest zijn.

Geschuurd werk moet u goed inspecteren op vooral de kanten van ramen / kozijnen. Het is daar waar de verfdikte het minst is en er kale plekken door het schuren ontstaan. Deze dient u, nadat u de kanten hebt afgerond, want op scherpe kanten blijft weinig verf staan, opnieuw te gronden.

Ongeschreven praktijkwet: indien er meer dan ca. 40% van een bouwdeel moet worden bijgegrond> helemaal overgronden.

En natuurlijk: op nummer 1 met stip: altijd eerst het werk ontvetten / reinigen.
 

FH1983

  • #5
Bedankt voor de reacties. Ontvetten/schoonmaken doe ik zeker voor en na schuren. Nu kom ik alleen een aantal rotte plekken in de kozijnen tegen.
Is dit zelf goed te verhelpen of zouden jullie hier een professional voor inhuren? Ik kan best wat maar ben meer een hobbyist die het leuk vindt om te leren klussen dan een ervaren doe het zelver...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Als u dit onder garantie perfect wilt laten repareren zou ik de professional inschakelen. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in houtrotreparatie.

Zij kunnen u ook adviseren hoe de reparaties het beste verder te behandelen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
En als je het zelf wilt doen: een rot plekje loopt na uithakken meestal uit in een (deel)vervanging van onderdorpels en stijlen.

Ik ben daar nu mee bezig en dat is toch *best* wel een klus hoor. Ook moet je het gereedschap daar niet voor onderschatten: ik gebruik een zaagtafel, afkortzaag en bovenfrees om de nieuwe stukken ruw meranti allemaal pas te maken, dat doe je niet even met een decoupeerzaag.

Het is wel iets voor de vakman of de doorgewinterde doe-het-zelfert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu