Kozijn buitendeur ophogen

Maartenrv

  • #1
Beste allen, ik zit met de volgende situatie en hoop dat jullie mij van advies kunnen voorzien. De situatie is een buitendeur-kozijn in een halfsteens muur (geen spouw) die vervangen moet worden voor een hogere variant. Gezien de vloer aan de binnenzijde opgehoogd wordt is bestaand kozijn te laag voor een normale deur/doorloop. Boven de deur zitten nu 6 lagen metselwerk en en rollaag. Betreft een uitbouw met een plat dak boven het zichtbare boeibord. Zie foto's van binnen en buiten.

Nu is mijn vraag: kan het kozijn er gewoon uit als deze tijdelijk gestut wordt. En zo ja wat is de beste optie om de overspanning op te vangen met het nieuwe kozijn. Rollaag hoger terug metselen of latei plaatsen? Is dit überhaupt nodig met een houten kozijn eronder en een overspanning van minder dan een meter.

Ik hoor jullie mening graag.

39bff846-0d0f-4b92-9324-5fa5de0404fe.JPG 630413be-4723-416e-8b61-0bafcdf4f66c.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Liggen er dakbalken op het stuk muur boven het kozijn?
 

Maartenrv

  • #3
Ja er liggen dakbalken boven waarvan 1 recht boven het kozijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan moet er zeker een latei geplaatst worden. Maar dat had je hopelijk zelf ook al wel door.
 

Maartenrv

  • #5
Oke. Bedankt voor de reactie. Ik twijfelde gezien er in de huidige situatie ook geen latei zit. Enkel de rollaag. Ga hiermee aan de slag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het stuk metselwerk boven de rollaag helpt mee om het geheel dragend te maken. Als dit kleiner wordt, kan het minder gewicht dragen. Tegenwoordig kiezen we (omdat dit makkelijker is) bijna altijd voor een latei in dragend metselwerk.

Zie de afbeelding "krachtenverloop in een zelfdragende latei" van Joost voor uitleg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu