Koudebrugonderbrekingsvraag

DHVincent

  • #1
Om een thermische onderbreking te voorzien, kan ik gebruik maken van Marmox of foamglas. Deze wordt aan bovenkant in het Eurmomac2 systeem (polystereen isolatie 5cm - beton 15 cm - polystereen isolatie 5 cm) geplaatst, dus op het beton tussen de isolatieschillen.

Kan ik in plaats van het dure foamglas ook gebruikmaken van EPS isolatieplaat 7cm dik (degene je als vloerisolatie gebruikt)? Deze zaag ik dus op 15 cm brede stukken. Qua thermische onderbreking moet dit kunnen, alleen ben ik onzeker over de drukkracht. Er wordt een zogenaamde tuinkamer opgebouwd, (serre in NL, veranda in BE).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2

Dit is de bedoeling?
Op deze vraag zal je bij ons moeilijk antwoord krijgen dit is een typische Belgische oplossing.
Ik neem aan als EPS geschikt zou zijn dat ze dat in België wel uitgevonden zouden hebben. Toch.
Heel veel materialen en ook kunststoffen hebben last van koude vloei dat betekent, wanneer deze materialen op druk belast worden bij temperaturen die bij ons dagelijks heersen de vorm op den duur zal veranderen.
 

DHVincent

  • #3
Dit is de bedoeling.

Ik had het eerder over eps, maar het materiaal is PIR.

Ik lees wel oplossingen bij vooral passiefbouw waarbij de gehele fundering in isolatie ligt. Dan zou dit toch ook kunnen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zie het niet, waarom zou die strook PIR een koudebrug voorkomen.
Ik neem aan dat de vloer op de beton moet dragen en niet op de EPS.


Vul je isolatie aan kan je ook de PIR weglaten lijkt mij.
 

DHVincent

  • #5
Het is niet de (beton)vloer dat op de EPS ligt, maar het zijn zogenoemde vloerdelen, 17 cm isolatie met uitsparingen waar wapening in komt te liggen. Op deze vloerdelen komt een bewapeningsnet, waarop 6cm beton wordt gestort. Dit beton wordt ruw gepolierd, en daar wordt een tegelvloer op gelegd.
Het beton op de vloerdelen staat dan in contact met de fundering, vandaar dat er, naar ik meen, een thermische onderbreking moet zijn. Volgende tekening maakt misschien meer duidelijk.


Zo zal het ongeveer gaan zijn. Misschien is het niet nodig om een koudebrugonderbreking te hebben. Als dit wel het geval is, vraag ik me af of PIR hierin zal voldoen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou deze vraag bij Euromac neer leggen. Het wiel uitvinden kan je voor deze situatie beter aan een ander overlaten, lijkt mij.

Ik vraag me af op welk moment jij, volgens jouw eerste schets, die isolatie wil aanbrengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je moet eerst weten wat de benodigde drukkracht is van je constructie. Dan kan je in de specs opzoeken of PIR daaraan voldoet. Maar ik denk dat je het antwoord eigenlijk al weet...
 

Coolpixl11

  • #8
PIR is niet draagkrachtig.

als ik het goed begrijp ga je alles maken met die euromac? Dus dan zijn de welfsels al van isolatiemateriaal gemaakt als ik naar de website kijk?



P.s.:Er wordt een zogenaamde tuinkamer opgebouwd, (serre in NL, veranda in BE). waar kweken jullie dan je groenten/fruit in? De belgen doen dit in een serre.
 

DHVincent

  • #9
Okee duidelijk, er komt geen pir in. En het klopt dat de welfsels geïsoleerd zijn. 17 cm dikke isolatie zelfs. Daarop komt de bewapening en daarop wordt het beton gestort en ruw gepolierd voordat het betegeld gaat worden.

Deze vloer draagt op een, laten we het voor het gemak een kruipkelder noemen alles rondomheen wordt opgevuld met grond, van 30 cm hoog, 25 cm breed, waarbij de buitenste lagen 5 cm isolatie zijn. Blijft dus 15 cm betonnen vulling over. Dit wordt gefaseerd gestort. Eerst fundering, daarna muurtje, dan pas vloer. Als deze uitgehard is komt er de opbouw op.
Op het kruipkeldermuurtje wordt er een antivocht product opgesmeerd, zodat geen vocht naar de vloerplaat kan trekken. Daarop komt onder de volledige vloerplaat en -delen een folie tegen vocht.

Zoals in de tekening geschetst is liggen de welfseldelen op de isolatie van het muurtje eronder. dit in verband met de druk van de plaat. Zou je de welfseldelen volledig op het muurtje eronder leggen, dus ook op het beton, dan komt de druk van de opbouw op de betonnen vloerplaat en die trekt dat natuurlijk niet en gaat barsten.

Ik maakte me echter zorgen over de verbinding van het beton van de vloerplaat met die van het betonnen kruipkeldergedeelte, die weer op het beton van de fundering staat.
 

DHVincent

  • #10
@Coolpix11: Een tuinkamer is een andere naam voor veranda. En inderdaad, in een serre wordt groente gekweekt. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu