Koude radiator in serie

Eddie76

  • #1


De tekening geeft schematisch weer hoe in mijn woning de radiatoren zijn aangesloten.

Er is een aantal vragen die ik heb, voordat ik daar mee begin zal wat meer informatie verstrekken. Ik weet niet zeker of deze er toe doen.

De keukenradiator heeft drie platen en lamellen, deze wordt snel heet, hij straalt de meeste warme af, dit is ook de nieuwste radiator, samen met de badkamer radiator.

De overige radiatoren zijn allemaal oude (originele jaren 70 radiatoren)

De radiatoren, keuken, gang en kastenkamer werken prima.

De radiator in de badkamer wordt iets warm, de warmte begint netjes boven in. Dit wanneer ik de thermostaatkraan op de hoogste stand (5) heb staan.

De slaapkamer radiator werkt prima, hoewel ik deze "uit" heb staan. Deze staat 1/8 open gedraaid. Ik heb ooit begrepen dat je een radiatorkraan nooit geheel dicht moet draaien voor langere tijd.

De woonkamer radiator wordt aan de bovenzijde heet, onder blijft hij lauw.

Onderaan iedere radiator zit een voetventiel.

Vragen:
1. wat is de functie van het voetventiel. Ik heb gelezen dat wanneer je geen voetventiel gebruikt, je bij het draaien aan 1 radiatorkraan de warmte van alle andere radiatoren beïnvloed.
2. Wanneer ik mijn slaapkamer radiator uitzet, heeft dit invloed op de warmte van de woonkamer radiator?
3. Heeft de thermostaatkraan een negatieve invloed op de rest van het systeem?
4. Kunnen de stand van de keuken,-, gang,- en kastenkamer voetventielen invloed hebben op de prestatie van de Badkamer, slaapkamer en woonkamer radiatoren?
5. Hoe kan ik het systeem het beste inregelen?

PS
Het inregelen laat even op zich wachten, gezien ik bij het (onnodig) doorspoelen van de woonkamer radiator lekkage kreeg aan het voetstuk, deze heb vervangen en nu de radiator 0,5CM naar beneden moet. Tevens bleek het voetventiel van de badkamer niet meer te regelen te zijn, deze dien ik ook te vervangen, gelukkig hoef ik hier alleen maar de buizen aan te passen.

Ik hoor graag de uitleg en tips.
 

Marcn88

  • #2
Dit is een 1 pijpssysteem, wat voor onderblokken/voetventielen zitten erop bij de badkamer en slaapkamer zouden dit ondeblokken moeten zijn met een 50 of 75% doorlaat
 

Eddie76

  • #3


Marcn88, hartelijk dank voor de snelle reactie.

Ik heb geen idee hoeveel het onderblok doorlaat. Ik hoop dat je het van de foto af kunt lezen. Mocht ik ergens anders moeten kijken hoor ik het graag.

Bij voorbaat dank
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Dit is een verkeerd onderblok. je ziet er een [1] op staan. dat betekend 100%.
Je hebt onderblokken nodig waar je 0,5 of 50% op ziet staan. Dan kan het water erdoor stromen naar de volgende radiator terwijl de betreffende radiator dicht staat.

Je kan het makkelijk testen, als door het dichtdraaien van een van de radiatoren, de andere radiatoren in die lus niet meer werken, dan is het geen 50% onderblok.
 

Bert pit

  • #5
De voetventielen hebben de functie om het systeem in balans te brengen, zodat het overal even snel warm wordt. Het beste kun je een thermometer kopen en de aan en afvoer van elke radiator meten.

Tussen de aan en afvoer moet een verschil zitten dat overal even groot is. Bijvoorbeeld 15 graden. Bij slechter geïsoleerde huizen kan dat verschil wat groter zijn, bij beter geïsoleerde huizen kleiner.

Ideaal is het als je retour temperatuur laag is, dan condenseert je HR ketel goed, waardoor je zuinig stookt in het HR gebied.

Het best begin je met een koud huis. Zet de thermostaat op 22 en en alle kranen op half meet overal de aan en afvoer. In jouw geval zul je de voetventielen van de te warme radiatoren dicht bij de ketel iets moeten knijpen en die in de te koude ruimtes verder open moeten zetten.
Als je tijd genoeg hebt, doe het dan twee keer, dan is de zaak in balans.

Als je meer info wilt zoek dan op waterzijdig inregelen. Hier op de site en op tweakers.net (https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229/0#watiswzinregelen) staat prima info over dit onderwerp.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Een voetventiel is niet om in te regelen, daar zijn dubbel instelbare kranen voor.
Voetventiel gaan fluiten en verstopt zitten als je daar mee inregelen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Bij een eenpijpssysteem gaat het inregelen sowieso iets anders. De eerste radiator wordt namelijk warmer dan de laatste. Als het goed is zijn de radiatoren hier ook op gedimensioneerd.

Wat je in elk geval wil is over elke radiator ongeveer een gelijke delta T.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu