Koelkast (LG GR-P209CTQA) wordt ineens een vrieskast

Karthur8

  • #1
Een kennis van mij heeft een probleem met haar koelkast. De koelkast is plotseling een vriezer geworden. Het is een LG combinatie modelnummer:

GR-P209CTQA .

Het probleem is plotseling gekomen zonder dat er iets aan vooraf ging. Niet uitgeweest helemaal niets. Ze merkte ineens dat de spullen in de koelkast bevroren waren. Ze heeft toen de koelkast een nacht uitgezet en daarna weer aangezet en een kop water in de koelkast gezet en het was binnen een uur helemaal bevroren.

Hopelijk weet iemand hier op het forum de oplossing voor.

m.vr.gr
Karthur8

Fijne avond.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Schuifje links onderin in koelgedeelte weer even op groente zetten niet op vlees.
 

Karthur8

  • #3
Het schuifje staat op vegetables dus dat is goed en op de groentelade is ook een schuifje open en close (luchtvochtigheid) en dat heeft ze op open gezet. De verlichting gaat uit als ze de kast sluit. Ze heeft water boven gezet dat bevroor in een uur tijd en daarna heeft ze een kopje geplaatst op de onderste lade en dat was ook in een mum van tijd dikbevroren. Zou het niet de thermostaat kunnen zijn dat die blijft hangen of zoiets. De ijskast is net een diepvrieskast als je het opent. Ijs en ijs koud.!!!

gr,

Karthur8
 

Karthur8

  • #4
Kan iemand mij vertellen waar de voeler zit van de thermostaat bij dit type ijskast en of de thermostaat eenvoudig uit te bouwen is? Ik wil deze controleren m.b.v onder andere freezespray.

gr,

Karthur8
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Volgens mij linksboven , deze stuurt een mechanische klep aan , kan zijn dat de klep blijft hangen waardoor er constant koude lucht van de vriezer naar binnen komt.
Hoe koud is de vriezer eigenlijk?
 

Karthur8

  • #6
Bedankt voor je reactie.
Begrijp ik het goed ...en is het zo dat het koelgedeelte wordt gekoeld door koude lucht uit het vriezergedeelte toe te voegen welke gedoseerd wordt door een mechanische klep welke wordt bediend door een thermostaat? Kan ik eenvoudig bij die klep komen om te bekijken of deze klemt?

Hoe koud de vriezer is weet ik niet want er zit geen temperatuuraanduiding op de kast...althans.. niet op het bedieningspaneel. Hiervan heeft ze een foto gemaakt en opgestuurd en ikzie daar geen temp. aanduiding op staan.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Ja dat heb je helemaal goed.
Zal je vrij makkelijk bij moeten kunnen komen.
Waarschijnlijk lamp eruit en kapje en misschien waterfilter en wat schroefjes.
 

Karthur8

  • #8
Mijn hartelijke dank voor je reacties tot nu toe ‘Soldeerbout.
Ik heb het even overdacht en heb een vraag: “Als de koude lucht naar binnen geblazen wordt in het koelkastgedeelte neem ik aan dat dit door een ventilator gedaan wordt. Ik vraag mij af , als dit inderdaad door een ventilator geschied, of deze ook wordt in/uitgeschakeld door de thermostaat en dit tegelijkertijd met het openen en sluiten van de klep doet ? Als dit zo is en de klep staat open zonder dat ik een ventilator hoor dan zou de klep het probleem kunnen zijn en vast zitten o.i.d . Als het stevig vriest in het koelkastgedeelte, zoals in dit geval, en de ventilator draait en ook de klep staat open dan zou de thermostaat waarschijnlijk de geest gegeven hebben.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Dit is waarschijnlijk een voeler deze zit bij de klep.
 

Karthur8

  • #10
Ik heb je tips ter harte genomen en heb hiermee het probleem kunnen opsporen denk ik S.Oldeerbout!

Het klepje blijkt afgebroken te zijn bij een ophangpunt en lag dus los. De ijskoude lucht uit de vriezer kon dus ongehindert binnenstromen continu in het koelgedeelte.

Ik heb het nog niet gerepareert maar ik mag toch wel met enige zekerheid aannemen dat dit het probleem is geweest?

Ik ga dus op zoek naar het onderdeel en ik wil jou bij deze nog even heel hartelijk bedanken voor deze goede tip S.Oldeerbout... ook namens mijn 'kennis'!

gr,
Karthur8
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Graag gedaan , ik hoop dat je het onderdeel kunt vinden en wellicht kan je eventueel het onderdeelnummer geven zodat andere hier eventueel hier ook nog iets mee zouden kunnen.
 

Karthur8

  • #12

Ik kon het onderdeel niet vinden op internet om te bestellen en heb het onderdeel dan maar gerepareerd.

Ik heb het onderdeel wel gevonden op de site van de producent.
( zo te zien is het klepje ook niet los verkrijgbaar en zal de gehele unit vervangen dienen te worden)

Maar... de enige plaats waar het onderdeel eigenlijk stuk kan gaan is bij het scharnierpunt waar het asje van het motortje in gaat om de klep open en dicht te doen. Er zit vrij veel ruimte rondom dit scharnierpunt dus je kunt er ook vrij veel 2 componentenlijm rondom smeren o.i.d.
Ik zelf heb het eerst gelijmd met secondelijm en hierna 2 comp.lijm er omheen gesmeerd en daarna zelfs nog met een lijmpistool een klodder eromheen gesmeerd... dus die klep zal op dit punt niet meer afbreken.

gr en nogmaals mijn dank,
Karthur8
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu