Kippenren

Vdaele

  • #1
Hallo,

Ik wil een kippenren maken (ruwweg 5m x 5m en ongeveer 2m hoog) in de hoop de vos/steenmarter buiten te houden.
De kippen hadden al een nachthok maar de vos/steenmarter was laatst de kippen overdag komen halen.

Ik twijfel nog tussen vierkante of ronde palen.
Ik vermoed dat ik voor ronde palen, palen van +/- 3m nodig heb die dan ongeveer 1m in de grond gaan, juist?

Klopt het dat ik voor vierkante palen een paalpunt nodig heb? Dat lijkt me makkelijker om te plaatsen maar staat zo een paal dan even stevig?

Om de hoeveel meter hoor ik palen te zetten? Kan dat om de 2m50?

Moet ik ook nog een zijdelingse steunpaal voorzien in de hoeken?


Alvast bedankt voor jullie input,

Marc
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
De regel bij de paallengte is altijd 1/3 in de grond - 2/3 boven de grond. Dus 1 meter in de grond en 2 meter er boven = 3 meter paal.

Ronde of vierkante palen maakt niet uit. Een paalhouder is er om de paal boven de grond te houden om rotten tegen te gaan. Dit staat dus los van de vorm van de paal. Wel staat een vierkante paal natuurlijk steviger in de houder. Aangezien je de palen in de grond gaat plaatsen is een paalhouder helemaal niet nodig.

De tussenafstand van de palen zou ik mooi verdelen en houden op 1,67 meter (dus op iedere hoek een paal en aan elke zijde nog 2 er tussen in). Dat staat een stuk steviger dan om de 2,5 meter en uiteindelijk zijn het maar 4 palen extra. De palen op de hoek moet u inderdaad schoren: een schuine paal tussen iedere hoekpaal en de paal er naast. De schoor hoog vastschroeven op de hoekpaal en laag op de paal ernaast, zo kunnen de hoekpalen nooit scheefgetrokken worden. In totaal heeft u dus 8 schoren nodig.

Vergeet niet dat vossen en marters graven. Je zal het gaas dus ook in moeten graven in de grond. Je zal hiervoor dus rondom de ren een sleuf moeten graven van in totaal 4 x 5 meter = 20 meter lang. Minimaal 30-40 cm diep.

Vergeet ook niet om het gaas L-vorming te plaatsen: dus verticaal langs de palen en aan de buitenkant (!) van de ren een stukje horizontaal, net onder de grond (5-10 cm diep). Waarom? Roofdieren graven instinctief altijd in de hoek tussen de grond en het hek. Zorg je dat hier horizontaal gaas ligt onder de grond dan komen ze niet ver met graven. Ze zullen nooit een halve meter bij het hek vandaan al gaan graven.

Wat wilt u doen met het dak? Gaas is vrij makkelijk om in te klimmen voor een marter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De palen op 1,67 is een goede tip.
Schoren zijn niet nodig wanneer u een plank op de palen schroeft waar ook het gaas aan vast gemaakt kan worden.
De palen op een diepte van 50 cm is voldoende, een hok van gaas waait niet om.
Ik zou als dak ook gaas gebruiken, een marter komt anders zo naar binnen en een beetje buizerd ook.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het dak zal nog wel van een "constructie" moeten worden voorzien om doorzakken van het gaas op het dak te voorkomen.

Vergeet niet om de verschillende stroken gaas aan elkaar te rijgen. Anders is het hok nog steeds niet marter-proof. Ze glippen zo tussen 2 stroken gaas naar binnen.

Ik zat als dakconstructie te denken aan wat je veel op een partytent ziet: een pyramide-vormige punt. Iedere zijde rust op een hoekpaal. Als dit van een buis / pijp gemaakt wordt zal het maar weinig wegen en ook de extra hoogte is beperkt door de flauwe hoek. Maar juist door de vorm is het wel stevig.

Google maar eens op "hoekenset voor partytent". Kost 5 euro en dan heb je de koppelstukken. Je zal ze ook hebben van metaal en met andere binnenmaten.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
Gerelateerde onderwerpen
Kippenren - contactvlakken behandelen?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu