Keuze type verlichting in combinatie met bewegingsmelders

Wagklus

  • #1
Hallo allemaal,

Afgelopen week heb ik in mijn trappenhuis 6 bewegingsmelders geinstalleerd om lampen aan en uit te zetten. Alles werkt, heb als verlichting nu tidjelijk alles wat ik nog had liggen geinstalleerd (TL bak, lichtvoetje met normale licht peren, spaarlampen). Nu komt duidelijk naar voren dat spaarlampen niet ideaal zijn omdat ze tijd nodig hebben om warm te worden, tgen de tijd dat ze het goed doen ben je alweer een trap hoger). TL licht hetzelfde, tegen de tijd dat hij aan is ben je al weer weg. Normale peren zijn niet energie vriendelijk etc. Iedere bewegingsmelder bedient 1 lichtpunt, gemiddeld zullen lichtpunten niet langer hoeven te branden als 10 seconden. Wat zou nu de beste keus zijn voor licht type?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als ze maar zo kort branden zou ik voor gloeilampen gaat. Die branden tenminste gelijk op volle kracht als je de trap afloopt.
 

Fiesiekus

  • #3
Nog en nadeel van spaarlampen is dat ze in een bewegingsmelder niet lang mee zullen gaan.

Is het geen optie om LED-lampen aan te brengen en die gedurende een aantal uren (op een tijdklok) continu te laten branden? Verbruik is gering.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
In deze situatie zijn normale gloeilampen weldegelijk energievriendelijk. In tegenstelling tot fluorecentielampen is er geen sprake van opstartstromen en geven ze direct licht. Uitgaande van de 10 seconden die je noemt zullen ze per dag in de orde van 5 minuten branden. Bij een 60 Watt gloeilamp is dat 1,8 kWh per jaar. Dat noem ik niet energieverslindend als je dat vergelijkt met de bewegingsmelder zelf.

Als een bewegingsmelder 1 Watt gebruikt voor zijn elektronica maar wel 24 uur per dag, dan verbruikt de melder 8,7 kWh per jaar, dus veel meer dan de gloeilamp. Het grote probleem is dat bewegingsmelder fabrikanten het verbruik van die dingen nooit in hun handleiding zetten.
 

Wagklus

  • #5
Bedankt voor snelle reacties!

Heb ook aan timers gedacht maar het is moeilijk te voorspellen wanneer de verlichting aan zou moeten omdat er nog 4 andere mensen in pand wonen. Spaarlampen en TL's worden het dan zeker niet nav uw info.
Is led verlichting sterk genoeg om goed te verlichten? Ik heb bij bouwmarkten alleen led verlichting gevonden die "voor de sier" gebruikt kan worden, maar niet iets wat serieus als verlichting gebruikt kan worden?
 

Fiesiekus

  • #6
QUa lichtopbrengst kan je natuurlijk zelf kiezen hoeveel LED-verlichting je aanbrengt. Wij hebben 'm (een 1,5 Watt LED-lamp) de hele nacht als trapverlichting branden. Vanuit het donker, met je pupillen wijd open, is dat net voldoende om te zien waar je loopt.

Kom je echter vanuit het licht in ee donker trapportaal (zoiets stel ik me bij jou voor?) dan valt de opbrengst van een 1,5 Watt LED-lamp echter tegen
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Tl buizen hebben helemaal geen hoge opstartstromen, iig niet meer dan de stroom die ze gebruiken om te branden.
Een gasontlader die brand is een kortsluiting, de smoorspoel begrenst de stroom.
Een starter sluit de buis deels kort via een extra verbruiker(gloeidraden in de tl) dus is de stroom niet hoger dan bij een brandende buis, eerder lager.

Meet eht maar eens na.
 

Fiesiekus

  • #8
Vaak aan-uit schakelen van TL-buizen; is dat nog nadelig voor de levensduur?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Er zijn ook led lampen die wel aardig wat licht geven.
Wij gebruiken regelmatig een 60 lamps led 3,7 W armatuur en dat komt ongeveer overeen met een 25W gewone lamp. (meteen ook waterdicht)

Nadeel zijn de kosten van rond de 50 euro per armatuur, waar dan nog een speciale trafo bij komt, maar ze werken ook prima in combinatie met een bewegingsmelder en de levensduur is ook aanzienlijk langer dan van en gemiddelde spaarlamp of TL lamp.

suc6

Gerrit
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Tl buizen hebben helemaal geen hoge opstartstromen, iig niet meer dan de stroom die ze gebruiken om te branden.

Een gasontlader die brand is een kortsluiting, de smoorspoel begrenst de stroom. Een starter sluit de buis deels kort via een extra verbruiker(gloeidraden in de tl) dus is de stroom niet hoger dan bij een brandende buis, eerder lager.
Een gasontladingslamp die niet brandt is een isolator die pas gaat geleiden door er een hoge ontsteekspanning op te zetten waardoor intern in de lamp een plasma ontstaat. Dit plasma geleidt de stroom. Voor het genereren van die ontsteekspanning is een hoge aanloopstroom nodig. Over het hele principe van gasontladingslampen heeft Philips een uitgebreide technische applicatiehandleiding geschreven. Helaas is deze handleiding in het Engels dus misschien niet voor iedereen even gemakkelijk leesbaar, maar vanaf pagina 48 gaat het over de aanloopstromen.

Er staat "The maximum value can be as much as 200 times the nominal mains current value, depending on the properties of the mains and RFI filter." Ofwel de aanloopstroom kan afhankelijk van type voeding en het filtering tot 200 keer de nominale stroom van de lamp zijn. Bij een lamp die je maar tien seconden per keer gebruikt kan dat een significante hoeveelheid zijn.
 

Fiesiekus

  • #11
Bij die grafieken staan ook de piektijden; variërend van 0,3 tot 3 ms (afhankelijk van de nageschakelde condensator). Vraag me af of de electriciteitsmeter dat registreert....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Dat gaat over de inrush van een HF vsa niet over de klassieke ballast.
De inrush word niet veroorzaakt door het starten van de lamp maar door het inschakelen van de VSA en dan nog met name om de ingang van het ding, de gelijkrichter en de daar achter liggende bufferelco.

Hier een leuke meting aan het starten van een tlbuis met klassieke VSA. https://www.circuitsonline.net/forum/view/34697
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Voor het energieverbruik maakt het niet uit of de stroom wordt veroorzaakt door het vullen van een buffercondensator of dat die direct aan de lamp wordt doorgegeven. De stroom die er loopt kun je als verbruikte energie beschouwen, tenzij je natuurlijk die condensator bij het uitschakelen van de lamp weer weet te legen in het net om zo de meter in de meterkast weer terug te laten draaien :)

De eerste grafiek op pagina 48 van dat document is van een elektronische HF ballast, de tweede van een conventionele. Bij de HF is de piek hoger maar korter van duur dan bij de conventionele dus het één heft het andere gedeeltelijk weer op.

Maar om op het probleem van de draadstarter terug te komen,

Je ziet deze piek uiteindelijk niet terug als een significant verbruik op je meter, maar dat zie je ook niet met een gloeilamp of een LED lamp wanneer je die steeds slechts gedurende 10 seconden laat branden. Even uitgaande van een 60 Watt gloeilamp, die verbruikt in die periode 600 Ws = 0,167Wh = 0,000167kWh per keer dat je de trap op of af gaat. Je moet zesduizend keer schakelen om 1 kWh te verbruiken. Het doorgaand vebruik van de bewegingssensoren kan voor een veel sluipender verbruik zorgen.
 

Wagklus

  • #14
Erg bedankt voor de uitgebreide informatie. Het verbruikt van TL verlichting/gasontladings lampen lijkt dan toch mee te vallen, ook als aan en uit zetten wordt meegenomen. Maar het nadeel dat ze tijd nodig hebben om aan te gaan/op volle sterkte te branden is te groot voor mijn toepassing vind ik. De aanschaf prijs van led verlichting is te groot ivm normale verlichting, en het voordeel in verbruik gaat dit niet opheffen. Denk dat ik normale 20 W gloeilampen zal gebruiken.

Nogmaals van harte bedankt voor alle info!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu