Kelder vochtvrij maken (muren)

Pietjepuk11

  • #1
Hoe kan ik mijn kelder het beste vochtvrij maken? Heb vocht door de muren heen (waarschijnlijk door verzadigde tuin en/of lekke regenpijp en door niet-gestucte delen achter houtwerk in de kelder). Moet ik de bakstenen gedeeltes met cement aanmaken of beter de hele muur even overnieuw gaan stuccen over de oude laag, zo ja waarmee (Roodband?). Heb al wegenwit anti-vocht verf om over de binnenmuur te gaan aanbrengen gekocht. Verder lopen er nog enkele leidingen en buizen op een houten schot over de binnenmuur die ook vochtig is. Moet ik dei losmaken en daarachter ook even de wegenwit gaan aanbrengen? Alvast bedankt
 

Henri 1970

  • #2
Met wegenwit maakt u uw kelder niet vochtdicht. het enige wat dit product doet is eventuele vochtvlekken (of andere vlekken) te isoleren.
om de kelder vochtvrij te maken moet u eigenlijk bij het probleem beginnen (u noemt bv regenwater en zwart zand dat tegen de buitenmuur ligt)
En vervolgens is er nog een lange weg te gaan :wink:
 

Pietjepuk11

  • #3
Ik zag dat Purren helpt bij leidingen die de kelder binnenkomen zondar dat ze voor ventilatie zorgen. Daar heb ik er nogal wat van in mijn kelder. Laat ik die toevallig op goed geluk gepurt hebben. Is dat voldoende? Verder heeft u het over zwart zand langs het huis wat niet goed kan zijn. Ik heb in het begin dat we hier kwamen wonen de rand langs de kelder een beetje hoger gemaakt met zand om de elektriciteit leiding wat dieper te kunnen leggen die de installateur daar heeft neergelegd. Moet dit zand daar weg en /of kan je met wit zand ipv zwart zand hetzelfde bereiken. Verder wilde ik dus de regenpijp aansluiten op een regenton om zo evt. lekkage van de pijp voor te zijn. Als die kant (buitnkant) van de kelder droger wordt is dat al een hele verbetering. Snap ik allen de andere hoek aan de binnenkant van het huis niet met zn waterplasje. De woonvloe is droog maar wat kan er nog meer zitten achter die muur. Volgens mij zit daar de gang en daarr zit geen waterleiding die kan lekken oid. ZOu dat door de kale baksteen muur heen sijpelen?
Alvast bedankt :lol:
 

Henri 1970

  • #4
Zwarte grond tegen je keldermuren zal veel vochtproblemen geven, witte grond is zeker een verbetering.
Nu zijn de meeste kelders wel wat vochtig, ondermeer doordat er over het algemeen niet gestookt wordt. In deze koude ruimte van je huis kan het vocht (leefvocht) dat zich altijd in een huis bevind gaan condenseren. Dit zie je het eerst aan kalk/saus/stucwerk. Je kunt dit voorkomen door al het oude stucwerk eraf te halen, vervolgens breng je een (dure) saneerpleister aan en tot slot werk je de kelder af met een silicaatverf.
Een veel goedkopere oplossing is goed ventileren en de kelder repareren en vervolgens met een goedkope (kalkrijke) verf sauzen.
succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
@ Pietjepuk11,
ik heb een aantal vragen op het forum gelezen over uw bouwkundige escapades, het lijkt me verstandiger en uiteindelijk voor u voordeliger u te laten adviseren door een bouwkundige.
Met alle respect voor uw vaardigheden maar ik denk niet dat u alles tot een goed einde kunt brengen.
 

EGeen

  • #6
Er bestaan speciale keldercoatings, deze kunnen over een hoger vochtpercentage. Wel is het zorg zoveel mogenlijk de oorzaak van het probleem te achterhalen en op te lossen. Wegenverf kan wellicht als laatste laag, hiervan moet u even kijken of dit over de keldercoating kan worden aangebracht (verdunning etc). Wegenverf is doorgaans wel afsluitend, maar kan niet op een natte muur worden aangebracht. Extreme problemen iemand bij inschakelen.
 

Pietjepuk11

  • #7
Hallo,

Ik hoor van een kennis dat een coating laag over de oude laag kan worden aangebracht en dat de kale plekken in het stucwerk waar de baksteen door heen te zien is OOK kan worden opgevuld met deze coating. Klopt dat. Weet u misschien wat voor naam deze coating heeft of zijn daar erg veel verschillende soorten van. Wat raadt u mij dan aan. Verder heb ik nog een vraag betreffende het evt houtwerl wat nog aan de muur zit en de PVC buizen en metalen houders en leidingen, moeten die van de muur afgehaald worden zodat daar chter ook de coating kan worden bevestigd of kan dat gewoon overgeslagen worden (lijkt me niet, maar toch even vragen voor de zekerheid). Indien ja dan kan ik daarmee eerst aan de slag om de keldermuur kaal te maken en de coating laag zelf aan te brengen en daarna het wegenwit. Volgens de bijsluiter van de wegenwit kan het op een vochtige muur worden aangebracht overigens.
Verder zal ik eens wat doen aan e grond naast de kelder. Misschien iets verlagen en wit zand aanbrengen zodat het vocht sneller zakt en niet over het stucwerk naar binnen trekt. Die regenpijp kan worden vervangen door een regenton zodat dat probleem ook opgelost kan worden. Alvast bedankt voor de info :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu