Kabel vijverpomp onder terras door

Alfalfa

  • #1
Binnenkort wordt bij ons het terras aangelegd. Het schuurtje zal volledige omringd worden met terras. Ik ga een paar brede PVC pijpen onder het terras leggen, 60cm diep, waardoor ik later dan elektra, tuinslang etc kan leggen tussen het schuurtje en de rest van de tuin.

Nu bedacht ik me dat ik niet alleen verlichting, maar ook een vijverpomp naar het schuurtje moet leggen. De vijverpomp heeft een regelaar die niet buiten mag hangen en dus in het schuurtje moet komen. Het gaat zeer waarschijnlijk een DM-Vario van Aquaforte worden (als ik dat hier mag noemen).

De pomp heeft een lange kabel met een ronde stekker eraan die in op de regelaar aangesloten wordt. Deze stekker ga ik echter zeer waarschijnlijk niet door een standaard 3/4" buis krijgen zonder afknippen. Dit laatste is niet persee een probleem, maar als het niet hoeft liever niet. Mocht ik hem nou wel door een buis krijgen, hoe ga ik de overgang van onder de grond naar boven de grond dan regelen? De buis kan niet gewoon uitsteken ergens en dan de kabel erin, dan loopt deze vol met water etc.

Mijn vragen:

Zijn er dikkere buizen dan 3/4", bijv. 40mm, waar een kabel in ingegraven mag worden?
Zo ja, hoe maak ik een juiste invoer van kabel naar de buis?

Indien ik de kabel toch moet afknippen kan de overgang van boven naar onder de grond via een opbouwlasdoos tegen bijvoorbeeld de schutting?
Kan ik dan het beste de bestaande kabel via de lasdoos door de buis trekken, of kan ik dan beter in de lasdoos overgaan naar een echte grondkabel en in het schuurtje weer terug naar de normale kabel + stekker? of maakt dit niet uit?

Hoe kan ik dit het beste oplossen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Rioolbuis van 50 mm, en bovengronds met 2x90 graden of 4x45 graden het uiteinde van de buis naar beneden laten wijzen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als de stekker toch binnen zit: Afknippen, en een nieuwe stekker monteren (als de oude aangegoten is).
 

CV__

  • #4
Hier bestaat gewoon 40/50/.. mm mantelbuis voor.

Maar dan dan heb je meestal aan twee kanten een gebouw of je gaat er uit met grondkabel.
 

Alfalfa

  • #5
Bedankt voor de suggesties, ik denk dat de oplossing van Rola de makkelijkste is, ik wist alleen niet zeker of ik een rioolbuis mocht gebruiken om elektra in te leggen.
Die mantelbuizen zijn ook wel handig zo te zien omdat ze flexibel zijn maar wel een stuk duurder en moet ik daar een bochtje op zien te bevestigen zoals Rola aangaf om inregenen etc tegen te gaan.

Als het in een rioolbuis zit, moet de kabel dan ook nog op 50 a 60cm diepte komen te liggen of mag hij dan wat minder diep?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Vaak is het goedkoper en makkelijker om mantelbuis te gaan gebruiken.
Voordeel hiervan is dat je alles in 1 stuk kunt leggen zonder koppelingen oid., de buis enigszins buigzaam is zodat je mooie ruime bochten kunt leggen, meestal al standaard is uitgevoerd met een trekdraad en dat kabel trekken meestal een stuk eenvoudiger gaat door de ruime bochten ipv. 45 graden bochten.
 

Alfalfa

  • #7
Dat klinkt inderdaad wel handig Gerrit, alleen dan zit ik wel met de afwerking van de buis waar hij boven de grond uitkomt om te voorkomen dat hij vol loopt.
Kan ik voor een mantelbuis ook wat passende bochtjes krijgen bijvoorbeeld zoals Rola voorstelde?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Waarom zou je daar bochtjes op willen zetten?

Je boort/graaft gewoon onder de grond een gat naar binnen en voert de buis rechtstreeks naar binnen in het schuurtje.

Aan de andere kant laat je hem onder de grond uit komen. Gewoon de kabel er in, afdichten met een prop steenwol, bubbeltjes plastic oid. een 30 x 30 tegel er bovenop en zand er over.


Voordat je hem dicht maakt wel eerst de de originele trekdraad er weer (is weersbestendig) in en vastplakken aan de buitenkant.
Een gewoon touw vergaat na verloop van tijd dus wel een touw aan de trekdraad knopen als je er kabels door wilt trekken maar dat touw alleen gebruiken om de trekdraad weer terug te trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu