Juiste primer voor 2 comp epoxy verf op pleister

Thesteef

  • #1
Wij hebben als bewoners van een VvE besloten zelf de handen uit de mouwen te steken en de lifthal in de parkeergarage te voorzien van dezelfde verf als de muren in de rest van het gebouw. Deze muren zijn voorzien van epoxyverf van Sikkens type Wapex 660.

Nou staat in de specificatie dat deze wapex ook te gebruiken is als primer, maar vinden wij het zonde om 2 lagen van deze dure verf te gebruiken.

Verder bestaat de verf uit 2 componenten en blijkt de verf na het mengen 90 minuten bruikbaar te zijn. Hoe zit dit met bijvullen ? Kan het kwaad om opnieuw te mengen in een emmer waar nog resten verf in zitten van 90 minuten daarvoor ? of dienen wij dan iedere keer nieuwe emmers en verfbakken te gebruiken ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U kunt natuurlijk 1 laag aanbrengen. Indien dat voor wanden is kan dat, mits de dekking in 1 keer goed is. Elke A-kwaliteit schrobvaste muurverf is ook goed voor wanden.

Bijvullen doet u de schappen in de supermarkt. Zodra u de 2 komponenten gaat mengen gaat de potlife in. Dit is een chemische reactie die on-omkeerbaar is. Als u daaraan een vers mengsel gaat toevoegen gaat de reactie van het oude gewoon door. U kunt de uitkomst wel raden.
U dient dus zoveel aan te maken wat u binnen 90 minuten kunt verwerken. Dat is een kwestie van ervaring.

Helaas moet u iedere keer nieuwe verfemmers gebruiken, ( kosten 1,95 bij een grote winkel-van sinkel ) de mengverhouding uiterst nauwkeurig aan te houden en geen schuimplastic rollers te gebruiken.

Maar ja, afhankelijk van het aantal leden waardoor u de kosten deelt denk ik dat u dat niet ten koste moet laten gaan van de duurzaamheid van het schilderwerk. En duurzaamheid is voor een groot deel afhankelijk van de laagdikte.
 

Swblom

  • #3
Ik ken de genoemde epoxyverf niet dus ik kan er naast zitten, toch wil ik even een opmerking maken.

In de omschrijving lees ik dat er ook muren in een parkeergarage moeten worden gedaan. Misschien zijn dit prefab betonnen wanden?
Indien dit het geval is even kijken of de epoxyverf hier wel op kan.

Ik ken een geval van een (watergedragen) epoxycoating waar de hechting op het beton problematisch was. De oorzaak hiervan was een toevoeging in het beton om het waterdicht te maken.
Zoals gezegd, de kans is groot dat dit voor U geen probleem zal zijn, even uitzoeken kan nooit kwaad.

Veel succes met de klus.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Ik weet niet wie dit onderzoek heeft gedaan, maar ik ben er razend nieuwsgierig naar, dus graag een link naar het rapport of documentatie over dit probleem geval. Zou dat kunnen? :P

De reactie van een watergedragen 2K-verf laat zich niet door de ondergrond beïnvloedden als deze aan de normale normen voldoet: voldoende droog ( max 4% vochtpercentage) verwijderen van eventuele cementhuid en vetvrij. Van beton moet wel eventuele bekistingsolie worden verwijderd.

Factoren die wel van invloed zijn: omgevingstemperatuur tusen 10- 30 C en relatieve vochtigheid die niet boven de 85% mag zijn. Deze factoren zijn dan voornamelijk van toepassing op neerslag van vocht op de te behandelen ondergrond waardoor de hechting gevaar loopt en de potlife van de gemengde componenten.
 

Swblom

  • #5
Goedemorgen Kees,

Omdat ik geen merknamen mag noemen zal ik je details in een persoonlijk bericht sturen.

Meer algemeen, het ging in dat geval om het toepassen van een slijtvaste watergedragen epoxy vloercoating, bedoeld voor garagevloeren. Dit op een prefab betonlaag die in de betonfabriek al waterdicht gemaakt was.
Hierbij moet je denken aan een kelderbak en losse prefab elementen.

De fabrikant van de coating had trouwens in de gebruiksaanwijzing wel netjes melding gemaakt van deze eigenschap. De eigenlijke oorzaak lag dus wel degelijk bij het niet goed voorbereiden van de klus.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Gezien! :prima:

Het gaat om curring compound. Dit is een speciale toevoeging aan beton om te snelle droging tegen te gaan. Het water wordt hierdoor langer vastgehouden en kan daardoor mogelijk hechtingsproblemen geven.
Het wordt vaak versproeid na het ontkisten aangebracht.

Vandaar: minerale ondergronden mogen niet meer dan 4% vocht bevatten. Meet men hoger dan is schilderen niet wenselijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu