Juiste hydrofoorpomp en afstelling?

Frenksel

  • #1
Vraagje 1:

Ik heb onlangs een huis gekocht waar een grondwaterput met pomp in stond. Deze was stuk, maar hadden al een nieuwe pomp gehaald, welke ik mee over heb genomen.
Nu wil ik hem aansluiten, maar merk al bij het vervangen dat de oude (stukgevroren) pomp door middel van een hoge druk pvc leiding zit aangesloten, en niet (zoals overal omschreven) met een slang.
Dit zou volgens de vorige eigenaar zo moeten, en de nieuwe pomp zou op dezelfde manier aangesloten kunnen worden. Dit is ook gelukt, al hebben ze het in de (zeer korte) hanleiding alleen maar over "slangen".

Is dit dan correct aangesloten? Aan de uitgevoerde kluskwaliteiten van de vorige bewoner te merken heeft hij niet veel verstand van deze zaken.

Vraag 2:

Alles werkt nu. Maar als ik er een "gewone" sproeier (Gardena aquazoom) of zo'n klappersproeier op zet, laat hij de druk steeds wegvallen totdat er een zielig straaltje uitkomt, dan slaat hij weer aan en heb ik weer volle kracht. Hij slaat dus steeds aan en weer uit, en dat is ook te zien op de drukmeter. Op het moment dat ik de sproeier er afhaal blijft hij canstant lopen op volle en constante kracht. Het lijkt alsof hij zijn water niet kwijt kan.

Daarom heb ik geprobeerd om twee sproeiers naast elkaar te zetten en op dezelfde kraan aan te sluiten. Hij blijft dan ook constant lopen, maar dit is natuurlijk verre van ideaal.

Heeft dit met de afstelling te maken? Ik kan wel schroefjes zoeken en maar wat proberen maar ik hoop dat er iemand is die me kan vertellen wat hier aan de hand is en wat de oplossing is, want de handleiding is waardeloos (staat wel dat je hem af kan stellen, maar niet hoe) en het verkooppunt kan me niet verder helpen.

Alvast bedankt voor de reacties!

Het betreft een "Vos Pumps 48100-278-20310" met technische gegevens:
- 3200l/uur
- max opvoerhoogte 40m
- max aanzuighoogte 8m
- max watertemperatuur 35gr
- netspanning 230vac/50hz
- nominaal vermogen 800 watt
- kabellengte 1,2m
- werking latdruk 4 bar
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het lijkt erop dat er lucht in de pomp zit, laat hem eens een tijdje pompen met zoveel mogelijk kranen etc. open.
De pomp mag gewoon vast aangesloten zijn maar een slang is vaak makkelijker.

Plaats anders even een foto van de opstelling.
 

Frenksel

  • #3
Bedankt voor je bericht. Als het lucht is dan zou het er denk ik al uit moeten zijn. Hij heeft verschillende keren ruim een half uur gedraaid en zonder sproeier werkt hij wel goed. Of zie ik dit verkeerd? Hier een foto:


 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Klinkt alsof er een te groot verschil tussen de in- en uitschakeldruk van de pressostraat zit. Deze zou je dan moeten openmaken, en kijken of je hem kunt verstellen.

Andere optie is om 2 spoeiers te nemen, zodat er genoeg afname is om de uitschakeldruk niet te bereiken. Eventueel een bypass terug je waterput in, of kortsluiting naar de aanvoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het is een z.g.a.n. pomp, u hebt garantie op de pomp, ook als u de pomp hebt overgenomen.

Haal eerst de stroom eraf en draai de schroef van het zwarte kapje boven op de pomp eraf, zit meestal met 1 (kunststof) schroef vast.
U ziet twee veren zitten, draai de moer van de grote veer een paar slagen naar rechts, onthoud hoeveel om eventueel de moer weer in de oude stand te zetten.
Verdraai de moer in stapjes zoveel dat de pomp op 2 bar weer aan slaat, daarna kunt u met de moer bij de dunne veer de druk regelen wanneer hij weer af slaat, ga niet verder dan 3 bar, dat is genoeg, daar boven blijft de pomp bij de meeste sproeiers constant lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu