Jaren 70 dak na isoleren binnenkant

klussenier01

  • #1
Geachte Bezoeker(s),

Sinds een jaar geleden heb ik hier via het forum het advies gekregen om het dak van mijn jaren 70 woning te isoleren met glaswol in combinatie met klimaatfolie.
Het betreft een jaren 72 woning met een dakopbouw van van buiten na binnen; dakpannen, 2 a 3 cm pur, 22mm spaanplaat en gordingen.
het gaat om een dak oppervlakte welke ik al volledig geisoleerd heb op de voorzolder na.
het betreft een voorzolder waar de wasmachine, droger en ketel staat. het gaat om een gedeelte van circa 20 m2.
Zoals ik al eerder vertelde heb ik de rest al geisoleerd (de twee slaapkamers) met knauf 032 glaswol en klimaat folie op een rachel werk van panlatten om de 30 cm.

Nu wil ik van de winter de voorzolder gaan isoleren,

Enkel heb ik geen glaswol en klimaatfolie meer over, maar kwam ik op mijn werk (werk in een magazijn met bouwmaterialen) de volgende isolatie tegen,

Het bekende eps merk, het zijn eps platen met een aluminium catchering erop en een dikte van 77mm met tong en groef verbinding om een luchtdichte afsluiting te krijgen.
officieel is het een spouwmuur isolatie welke op de stenen gemonteerd word met betreffende isolatie schijfjes.
Als ik het product etiket zo bekijk lijken mij de isolatie waarden wel prima voor mijn voorzolder waar ik toch zelden ben.
Waarom ik deze isolatie eventueel wil toepassen in mijn voorzolder is omdat ik aan circa 30 m2 kan komen voor een paar tientjes.

Mijn vraag aan jullie is is deze isolatie in mijn dak opbouw toepasbaar zonder dat ik hier last krijg van vocht ophoping en uiteindelijk dakrot?
De manier waarop ik ze eventueel wil monteren is door middel van de te knellen met wiggen, de platen met tong en groef in elkaar klikken, rondom afpurren (onder en boven de plaat 1cm overhouden voor pur), knellatten gebruiken, de overgangsnaden van de platen afplakken met aluminium tape en allen randen waar pur opgespoten is nogmaals afplakken met aluminium tape om zeker van te zijn dat het ook dampdicht word. daarna rachel werk monteren op de knellatten en daarna gipsplaten met latex erop monteren.zoals ik al vertelde zit erover de gehele plaat een aluminium cathering laag.

Ik heb redelijk wat leiding werk en dakdoorvoeren vandaar dat ik dan liever platen als isolatie wil gebruiken omdat deze na mijn mening makkelijk op maat te snijden zijn en uiteindelijk d.m.v. purschuim het rondom de dakdoorvoeren beter dampdicht te krijgen als i.c.m. glaswol.

wat foto's ter verduidelijking van het product en mijn voorzolder,

alvast vriendelijke bedankt,

20230719_120133.jpg 20230719_120128.jpg 20230720_154113.jpg 20230722_142553.jpg 20230722_142526.jpg 20230722_142536.jpg
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Prima werkwijze. Doe (minimaal) dezelfde isolatiewaarde als de rest van de zolder.

Denk ook aan het aanbrengen van voldoende ventilatie. Er zit nu een rooster in het dak wat door het isoleren afgedekt wordt.
 

klussenier01

  • #3
Bedankt voor uw reactie,

Het is niet alleen de kwestie dat ik goedkoop aan deze isolatie kan komen, maar een platvormige isolatie is voor mijn dak keuze door de dak doorvoeren en leidingen makkelijker dampdicht te krijgen dan als met glas of steenwol.

Hoe kan ik voor voldoende ventilatie zorgen?
Ik heb wel op de twee slaapkamers er naast twee grote dakramen op elke slaapkamer, is het verstandig om deze dan vaak op een kier te zetten, of wat had u in gedachten?

Het bestaande gat in het dak zit er al in sinds de bouw in het jaar 72.
na mijn inzien is dit een natuurlijke ventilatie voor de zolder, is het verstandig om dit gat dicht te maken, of deze te laten zoals die nu is?

De aluminium catchering laag bevat is in vergelijking met een gecatcheerde pir plaat vrijwel identiek, mijn vraag ook is kan ik deze eps platen dan ook toepassen in mijn dakopbouw?

Ik wil enorm veel aandacht besteden om het geheel dampdicht te maken, zodat ik hopelijk geen vocht in mijn spaanplaten dakbeschot krijg.

Ik heb aan mensen in mijn woonregio gevraagd of deze ook hun dak hebben geisoleerd van binnen uit (zelfde type woning en dakopbouw).
Niemand heeft last van vochtophoping of houtrot, enkele mensen hebben geisoleerd met pir platen, glaswol i.c.m. dampdichte dampscherm, maar ook was er iemand die van het bekende eps merk het "kant en klare" systeem heeft toegepast (eps plaat, witte decoratieplaat, en afdekprofielen).

De belangrijkste vraag is, als ik enorm veel aandacht besteed om het geheel dampdicht te krijgen, moet dit dan goed gaan?

Alvast vriendelijk bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een zorgvuldig aangebrachte dampremmende laag aan de binnenkant zorgt dit uiteraard voor dat er geen problemen te verwachten zijn met vocht.

Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis. Specifieke vragen kan je eventueel in een apart topic stellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu