Jaloezieschakelaar

RoelvDijk

  • #1
Beste klussers,

Ik wil graag de jalozieschakelaar van mijn rolluik vervangen (zodat deze op mijn nieuwe schakelmateriaal past). Momenteel zit het zo aangesloten (zie foto 1). Klopt het volgende schema voor de nieuwe schakelaar (zie foto 2)?

Bruine stroomtoevoer op L1
Zwarte en bruine kabel naar rolluik op pijlen aan de bovenkant
2x blauw onder (op 1 van de 2 pijltjes)
2x aarde onder (op 1 van de 2 pijltjes)

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp!

Huidig.jpeg
Nieuw.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De nieuwe schakelaar heeft geen klemmen om de nul en aarde door te verbinden. De juiste manier om het aan te sluiten is:
- Fasedraad uit de voeding op L1
- Schakeldraden naar het rolluik op de pijltjes bovenaan
- Nul en aarde buiten de schakelaar om doorverbinden door middel van een lasklem

Je nieuwe jaloezieschakelaar is dubbelpolig, je kunt er twee rolluiken tegelijkertijd mee bedienen. Daarvoor zijn de extra contacten. Waarom heb je niet gewoon een enkelpolige jaloezieschakelaar aangeschaft? Dubbelpolige jaloezieschakelaars zijn niet de goedkoopste componenten volgens mij...

Hoe is die schakelaar nu geïnstalleerd? Op de foto lijken er een buis en een kabel uit de muur te steken en zweeft de schakelaar er los bij? Dat is natuurlijk niet hoe het hoort, zo'n schakelaar moet in een inbouwdoos of opbouwbehuizing worden ingebouwd. Als het inbouw moet worden, kies dan voor een diepe inbouwdoos zodat je ruimte over hebt voor de lasklemmen voor nul en aarde.
 

RoelvDijk

  • #3
Dank voor je snelle reactie! Ik dacht dat ik op die andere pool de nul en aarde draad kon doorlussen, vandaar dat ik een dubbelpolige had gekocht (gelukkig was die niet veel duurder).

Hoe de schakelaar nu geïnstalleerd is, was puur ter test even (stroom staat er niet op). Deze komt uiteindelijk netjes in een inbouwdoos in de holle scheidingswand.

Nogmaals dank, ik kan weer verder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu