Jaarlijks onderhoud zin of onzin?

KeesC

  • #1
Mijn vrouw en ik liggen elk jaar opnieuw overhoop over jaarlijkse inspectie/onderhoud van de cv. We hebben een nieuwbouwhuis uit 1994 met een uit dat jaar stammende cv combiketel van AWB.
Hij is in zijn hele leven 1 keer nagkeken en dat is 3 of 4 jaar geleden omdat we toen een hoop herrie hoorden. Toen moest de ventilator vernieuwd worden.

Verder doen we eigenlijk nooit aan een jaarlijks beurtje of iets dergelijks.
Mijn vrouw wil dit eigenlijk wel elk jaar laten doen en ik niet. Mijn vrouw denkt dat we anders ook niet voor brand verzekerd zijn.

Ik vind het onzin, zolang de vlammen niet geel zijn en er is voor de rest niets aan de hand dan is het volgens mij voldoende om zelf even een stofzuigertje er door te halen. Gebeurd door de "vakman" anders ook alleen maar volgens mij.

Bespaart me toch elk jaar weer zo'n 100 euro.
Dus aan jullie de vraag over zo'n jaarlijks terugkerende beurt: zin of onzin?!
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geadviseerd wordt om door de installateur minstens één
maal per jaar de warmtewisselaar, de gasbrander en de
ventilator te laten inspecteren en eventueel te laten reinigen.

Tevens dient dan de goede werking van de veiligheids- en
bedieningsapparatuur te worden gecontroleerd.

Ik hoop dat dit duidelijk genoeg is.
 

KeesC

  • #3
Ja dat is duidelijk, maar ik vraag me toch nog steeds af als ik dit niet doe of dit kwaad kan.
Vroeger hadden we thuis een cv op olie. Hier was om de haverklap wat mee. De zeefjes waar de olie doorheen ging zaten regelmatig verstopt.
Gas lijkt mij een zeer schone brandstof en nagenoeg onderhoudsvrij.
Is er iemand die jaarlijks onderhoud zelf doet of laat doen en mij met praktijk voorbeelden duidelijk kan maken en dus kan overtuigen van de zin van het onderhoud.
M.a.w. is het die ca. 100 euro waard, ga ik er bv. zuiniger door stoken of dat soort dingen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Juist tegenwoordig is het steeds belangrijker om een ketel te laten servicen.

En dat servicen is meer dan ff een natte lap erdoor halen.
De huidige ketels zijn zeer geavanceerde machines omdat ze zo zuinig mogelijk moeten stoken, nu moeten daarom de wisselaars veel dunner zijn dan vroeger waardoor bv bij oververmogen deze onherstelbaar kan beschadigen en dan branden de vlammetjes nogsteeds blauw.

Doordat bv de gastoevoer niet optimaal is kan het ook zijn dat een HR juist meer verbruikt omdat deze boven zijn condensatie loopt te stoken.

Tevens hoort het gasblok en leidingwerk ernaar toe te worden gecontroleerd op lekkage.Verder word er gecontroleerd of de machine op hooglast en op laaglast netjes verbrand zodat je het hoogste rendement behaald en je ketel optimaal werkt.

Het is altijd moeilijk om in te schatten wat een verzekeraar doet als blijkt dat de brand is ontstaan in of bij een ketel die nooit geserviced is.
Lees voor de grap de polis voorwaarden misschien staat er wel iets in over brand door achterstallig onderhoud.Houd er ook rekening mee dat dit mischien ook wel geld voor waterschade door gesprongen leidingen en wisselaars.

Je moet die 100 euro zien als een aanvullende verzekering.
Meestal houd de verzekering in:
Onderhoudsbeurt,24 uurs service contract,geen voorrijdkosten bij storingen en onderhoud, en de eerste x werkuren geen werkloon bij storingen en herstel.
 

Ketelman

  • #5
Goed jaarlijks onderhoud is het geld zeker waard.
Onderhoud heeft meerdere functies, de belangrijkste zijn : veiligheid, betrouwbaarheid, energie besparing en behoud van het toestel.

Korte uitleg:
veiligheid: een vervuild gastoestel kan uitstoot van koolmonoxide veroorzaken, ook zaken als slechte afstelling kunnen voor onveilige situaties zorgen.

Betrouwbaarheid: vaak kan door jaarlijks onderhoud een storing tijdens het stookseizoen worden voorkomen, maw betrouwbaar de winter door.

Energie besparing: afstelling van gastoestellen kan verlopen, het is belangrijk dit jaarlijks te controleren en te zorgen dat de verbranding optimaal is en dat het toestel dus niet milieu belastend is en zuinig brand.

behoud van toestel: tijdens onderhoud kunnen bv lekkages die nog klein en onbetekend zijn worden hersteld voordat ze door roest bv grotere en duurdere reparaties worden.
 

Proost

  • #6
Je kunt natuurlijk ook eens in de 2 jaar een servicebeurt laten doen, en dan op uurbasis ben je mss uiteindelijk iets minder kwijt.
 

Ketelman

  • #7
Ja dat kan ook, wat wel belangrijk is dat je regelmatig (jaarlijks of 2 jaarlijks) je ketel/geiser/boiler laat nakijken door een erkend installateur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Behandel uw c.v. als uw auto, niemand haalt in z'n hoofd om 1 keer in de zoveel jaar een ondershoudsbeurt te laten doen, daar is de koe te heilig voor.

Wat mij betreft mag er met onmiddelijke ingang een apk voor gasgestookte installaties ingesteld worden, met alle respect maar u bent een voorbeeld van hoe het niet moet.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Dit soort zaken zijn nu precies de reden waarom er een APK voor woningen wordt bedacht, en op termijn zal worden ingevoerd.

Als de gebruiker niet de verantwoordelijkheid kan nemen voor veiligheid met gasapparatuur, dan dwingt men de overheid maatregelen te nemen.

Dit er nu weer een sprekend voorbeeld van, dus ook niet verzekerd voor brand, want dat hebben wij nooit. Ook geen APK voor de auto onzin gewoon. Ziektekosten verzekering en de dokter ook, wij zijn nooit ziek :?:

Niet boos worden als de ketel het niet meer doet op zaterdag avond, of op eerste kerstdag en er dan geen bedrijf bereid is te komen om het achterstallige onderhoud te doen.

Jaarlijks onderhoud staat nergens beschreven maar periodiek is met regelmaat en dat is in overleg met het onderhoudsbedrijf af te spreken afhankelijk hoe de ketel er na een periode uitziet en werkt.

Veel succes gewenst met de ketel.
 

H@ns

  • #10
Cvolieboy schreef:
Dit soort zaken zijn nu precies de reden waarom er een APK voor woningen wordt bedacht, en op termijn zal worden ingevoerd

Als de gebruiker niet de verantwoordelijkheid kan nemen voor veiligheid met gasapparatuur, dan dwingt men de overheid maatregelen te nemen.
:evil: Vooral die betutelende controlerende taak van de overheid doet mij de haren te bergen rijzen!!
Diezelfde overheid laat overigens daklozen creperen na 1 januari omdat iedereen zonder ziektekostenverzekering geweigerd moet worden door artsen, lekker sociaal hoor die verplichtingen van de overheid...
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Mij ook H@ns, daarom moeten we voorkomen dat door inwoners van Nederland zo slordig wordt omgesprongen met dergelijke veiligheidszaken

Want daarom wordt de overheid gedwongen dergelijk maatregelen te nemen en te betuttelen.

Bij wijze van spreken, als iedereen met de auto naar de garage was gegaan voor het normale onderhoud en er geen wrakken op de weg zouden hebben gereden.
Dan was er nooit APK voor auto's gekomen, niet nodig geweest want het was allemaal in orde geweest met het wagenpark.

Maar door de wrakken die er destijds op de weg reden en ongelukken veroorzaakten is de APK ontstaan.

Het is zo simpel allemaal :mrgreen:
 

H@ns

  • #12
Nou goed, interessante discussie waar ik heel graag nog lang over in debat zou willen maar ik ben bang dat de andere moderatoren dan in gaan grijpen :wink:

Laten we het maar bij de ketels houden dan, ieder zijn vak was het toch... :mrgreen:
 

Peterverhoeven

  • #13
Zo ik kan mijn steentje wel bijdragen denk ik.

Als een bedrijf echt onderhoud doet , o.a. alles reinigen ,meten, drukken controleren enz enz.
Dan is dat wel wat waard o.a. veiligheid en milieu,zoals reeds gezegd.
Echter als je een bedrijf of monteur treft wat geen duidelijke onderhouds conrole punten/voorwaarden heeft,dan ben je er klaar mee.
Ik had ook een probleempje op dit gebied [ventilator niet schoongemaakt]
ook een mooie blauwe vlam maar ieder keer storing op het display.
Het onderhoud was dus niet goed gedaan.
Vraag het bedrijf naar de controlepunten en voorwaarden voor het onderhoud en schroom niet eens iets te controleren.
Verder denk ik dat de huidige ketels met gesloten verbranding dermate van beveiligingen zijn voorzien dat er niet 1,2,3 iets zal gebeuren.
Echter het gerotzooi van leeghoofden ,aan installaties zonder enige technische achtrgrond gaat ons een weer extra APK opleveren.
klussen is leuk maar verdiep je in de zaak voordat je iets doet :?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
En wat was nou het bijgedragen steentje ?

Volgens mij was alles al zo'n beetje gezegd.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #15
Nog wat. Ik heb een Radson ER318 uit 1983. Het ketel heeft nog nooit onderhoud gehad. In 2004 was het thermokoppel kapot. In 2003 de elektronische print. Beide gevallen zelf hersteld/vervangen. Ketel doet het steeds heel goed.
 

Arnoldmr2

  • #16
Evarist schreef:
Ketel doet het steeds heel goed.
En waar leidt U dit aan af :?:

Heeft U zelf meetapparatuur waar U dit vermoeden mee bevestigd...
Volgens mij weet U niet zeker maar denkt U dat de ketel heel goed werkt omdat het huis op temperatuur komt. Wat al diverse (vak) mensen hier aangeven is het controleren aan de hand van goede meetapparatuur noodzakelijk om te kunnen bepalen of de ketel nog goed functioneerd !!
 

H@ns

  • #17
Zullen we het hier maar bij laten mensen?!
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #18
Mag ik nog een bijkomende vraag stellen? Welke meetapparatuur wordt er gebruikt en wat wordt gemeten?
 

Fiesiekus

  • #19
Voor zover je het apparatuur kunt noemen: een kleine stofzuiger en idem compressor. De deskundig onderhoudsmonteur blaast perslucht door de branders en ww, zuigt vuil van de bodem en uit de rookgasventilator.

Kijkt of de vlammen mooi blauw zijn, vergeet her en der wat moeren op te draaien en vertrekt weer. Da's mijn ervaring met meerdere servicebeurten aan CV's en geysers.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
Dit onderwerp gaat niet over zelf een klus doen, maar over het al of niet laten doen van onderhoud, en valt daarom eigenlijk geheel buiten het kader van de bedoeling van Klusidee.

Er is inmiddels voldoende over geschreven.

Einde discussie.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu