Is deze rookgasfvoer veilig/toegestaan?

Marc0

  • #1
Vanochtend is er in mijn huurwoning (appartement) door de huurbaas een "nieuwe" geiser in de keuken geplaatst. Dit omdat ik al een paar keer had geklaagd over de beroerde prestaties van de afvoerloze Fasto 1200-geiser die er eerst hing. Deze is nu dan vervangen door een (tweedehands, maar gekocht van een installateur die hem in onderhoud heeft gehad) Vaillant MAG 9/2 XZ met VATO en TTB. Daarvoor moest er uiteraard wel een rookgasafvoer worden gemaakt. Een doorvoer naar het dak kon echter niet, dus is er een afvoer naar de gevel gemaakt. Omdat ik hier wel eens meelees en vaak reacties zie waarin gezegd wordt dat er nogal wat haken en ogen aan een (deels) horizontale afvoer zitten, vroeg ik mij nu af of dit eigenlijk wel in orde is zo. Hier twee foto's van de afvoer:





Ik vroeg mij af wat jullie idee hierover is! Ik twijfel er zelf een beetje aan. Mijn moeder woont ook in een appartement en heeft een geiser met een horizontale afvoer, echter die heeft een (vrij dure) ventilatorgeiser. Wat we hier hebben is volgens mij gewoon een open toestel.

Er moet toch sowieso nog een installateur naar de geiser kijken aangezien hij érg hard brandt, de gasdruk is te hoog, maar het kan nooit kwaad om wat vooronderzoek te doen. ;)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Wij zijn een klus forum Geen advies forum
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Mag volgens mij zo niet
 

Xr8

  • #4
Normaal gesproken zet je een balkondoorvoer iets voorbij het uiteinde van het balkon. Balkondoorvoeren zijn wel vaker punt van discussie. Echter in dit soort situaties kun je vaak niet anders.

Zal zeker een open toestel zijn omdat het maar een enkele pijp is.

Succes.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Dit mag absolut niet volgens geen enkel installatie voorschrift of NEN of welke andere norm zo worden geinstalleerd.

Als er namelijk maar heel weinig wind richting het balkon waait komen alle verbrandingsgassen bij u naar binnen waaien in de ruimte daar waar dit toestel hangt.

Door ophoping van verbrandingsgassen wordt er alleen nog maar koolmonoxide gemaakt en dat is zeer giftig en dus dodelijk.

Van dergelijk gastoestellen moet ten alle tijde de uitmonding een halve meter boven de nok van het dak uitsteken, dat is hier zeker niet het geval.

Als het allemaal zo makkelijk kon, zouden vele met u een dergelijke geiser in gebruik hebben.

Het is in flat en soortgelijke gebouwen alleen maar mogelijk met een afvoerloze (keuken) geiser het warme water aan te maken met de daar bijbehorende voorzieningen zoals als vaste luchttoevoer en dergelijke, of met een electrische boiler.

Nogmaals dit mag niet zo en is levens gevaarlijk zo.

Mogelijk dat er wel met een gesloten geiser een mogelijkheid bestaat het zo te doen maar dat is van vele factoren afhankelijk en moet door de eigenaar van het gebouw en de boven buren goed gevonden worden.

Nog maar niet te spreken over schoonheidscommisies die het vaak tegenhouden in dorp of stad.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Werkzaamheden van derden worden hier niet beoordeeld, doe uw voordeel met de reeds vermelde reacties en ga in onderhandeling met uw huurbaas.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu