Is deze muur dragend?

mark.gro

  • #1
Beste forumleden, samen hebben mijn partner en ik kortgeleden ons eerste huis gekocht. We willen graag een muur tussen de keuken en woonkamer door breken, voor hoever ik kan zien gaat het om een halfsteens muur (baksteen). Ik denk dat de muur niet dragend is, helemaal zeker weet ik het niet. Via de gemeente heb ik geprobeerd de bestektekening en constructietekening op te vragen, helaas was de constructietekening niet meer beschikbaar. Kan iemand hier mij vertellen of de muur met rode cirkel hieromheen een dragende functie heeft? Heeft deze wand ook een stabiliteits functie? Het is de bedoeling dat het rookkanaal gewoon blijft staan, vanuit hier loopt de muur ook door. Ik heb verschillende foto’s toegevoegd bij dit bericht. Bedankt voor de reactie!

DFAFD256-16ED-444A-8697-4B353AD1ADAD.png 4CA36A42-3A09-4FDD-8029-42347915149F.jpeg 14EE56BB-1AE0-413C-AA93-145D1E036EEC.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Je zou ook bij enkele buren kunnen informeren of ze die muur verwijderd hebben, en hoe dat gedaan is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
de tekeningen zijn niet te lezen
er lijkt wel een fundering onder die muur te zitten
 

mark.gro

  • #4
Bedankt voor de reactie! Ik heb geprobeerd de bestektekening duidelijker toe te voegen. Mocht het nog niet duidelijk zijn, hoe voeg ik de afbeelding duidelijker toe? Bedankt!
7DF4C940-728B-4264-81D0-185AF40C9249.jpeg
8E268CE0-4567-45BD-BB24-126A03BE5032.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Heeft de gemeente de tekeningen van de vloeren wel in het archief zitten?
 

Willem52

  • #6
Als deze muur dragend is, moet je dat ook in de kruipruimte kunnen zien. Dan moet daar ook een muur onder staan.
 

mark.gro

  • #7
@Rola; de tekening van de vloeren heb ik als het goed is toegevoegd aan mijn bericht (fundering/riolering, vloeren plan begaande grond en vloeren plan eerste verdieping). Kun je hier iets uit opmaken?
@Willem52; ik zie op de tekening in de kruipruimte geen andere muur staan. Zal voor de zekerheid nog even kijken als ik weer in het huis ben.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Ik bedoel de productietekeningen van de vloer, niet het schema van de architect.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Boertje125 schreef:
er lijkt wel een fundering onder die muur te zitten
Dit zal riolering zijn.

De muur is volgens mij niet dragend. Of deze voor de stabiliteit nodig is weet ik niet, zou zo maar eens kunnen, omdat er niet veel dwarsmuren zijn. Dat een muur bij de buren weg is, zegt helemaal niets. Het probleem kan wel eens heel veel erger worden bij de laatste die de muur weghaalt (als het voor de stabiliteit nodig blijkt te zijn).
14EE56BB-1AE0-413C-AA93-145D1E036EECk.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Is het echt baksteen of zijn het steenstrips? Misschien kun je het bij de wcd zien? En als het steenstrips zijn, wat zit erachter en hoe dik is het?
 

mark.gro

  • #11
Bedankt voor de reacties, erg fijn! @Rola ; ik ga nog eens informeren bij de gemeente. Ik had een verzoek voor de bouwtekening en constructietekening ingediend, hierop kreeg ik als response dat alleen de bestektekening nog aanwezig was. Ik vind dit toch opmerkelijk, huis komt uit ‘86, en er zijn nog +\- 30 van deze huizen gebouwd. Ook lijkt het me dat de gemeente dit toch gewoon ergens hoort te bewaren, misschien hebben ze nog een volledig dossier van hetzelfde huis een paar huisnummers verderop. Wat zijn mijn opties als deze tekening(en) niet meer te krijgen zijn? Moet ik dan opnieuw een constructietekening/berekening laten maken?

@IJkenhout ; klopt, is inderdaad de riolering. Ik denk ook dat het niet dragend is, maar wil het natuurlijk toch helemaal zeker weten. Bedankt voor je goede input over de dwarsmuren.

@Edwinnn ; voor hoever ik het zo kan zien is het een halfsteens bakstenen muur. Geen steen strips. De muur komt uit op de open haard, de open haard willen we laten staan. De muur bij de wc is van 7cm gibo, dit is een andere muur dan de muur in de keuken/woonkamer. Misschien goed om te zeggen dat tussen de laatste steen en het plafond een cement voeg zit. Of is dit ook gebruikelijk bij een draag muur?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Ja, dat is (juist) bij een draagmuur gebruikelijk. Als het geen draagmuur zou zijn, zou je hier purschuim of foam verwachten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
volgens mij zit er een fundering onder het flapje dat evenwijdig met de bouwmuren staat
ik denk dat in ieder geval dat stuk dragend is
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Of er een fundering onder zit kan in de kruipruimte gecontroleerd worden. Als er geen fundering onder zit, zou het geen draagmuur of stabiliteitswand moeten zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu