IR verwarming met vloerverwarming

BenH

  • #1
Hoi,

Kan ik op de badkamer de IR-verwarming samen met de vloerverwarming op dezelfde thermostaat aansluiten?
 

Nth

  • #2
Dat is een goede vraag! Ik ben ook bezig met de badkamer en ben deze technieken ook aan het onderzoeken.

Ik ben geen expert hierin, maar mijn gevoel zegt dat je die 2 niet op 1 thermostaat moet doen omdat een IR paneel de ruimte zelf niet opwarmt. Een IR zou (dacht ik) alleen aangezet moeten worden als je er echt onder staat, terwijl een vloerverwarming ook aan kan blijven nadat je uit de badkamer bent gegaan om de ruimte nog even warm te houden zodat het vocht beter kan ontsnappen. Als je IR dan ook aan blijft lijkt me zonde van het stroom.

Maar als iemand daar meer van weet hoor ik het ook graag.
 

Flashboarder

  • #3
Lijkt me inderdaad een slecht idee... Waarom zou je dat überhaupt willen?

Wat wel een idee kan zijn is om je Infrarood paneel aan te sturen met een bewegingsmelder.
Of heeft je thermostaat een bewegingsmelder?
 

BenH

  • #4
Ik wil dit natuurlijk doen omdat het gemakkelijker is om beide met een druk op de thermostaat aan te zetten. De thermostaat heeft zowel een ruimte meting als ook een vloersensor.
 

BenH

  • #5
De thermostaat heeft geen bewegingsmelder. Maar als je dit zou gebruiken voor aansturing van de IR verwarming zal het te lang duren voordat je hiee iets van merkt denk ik dan? Bovendien zal deze dan toch ook elke keer als je ee langs loopt aangezet worden.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het hele idee van IR is juist dat je het meteen voelt; het heeft geen opwarmtijd. Maar wat is er mis met een aparte schakelaar?
 

BenH

  • #7
Normaal is de opwarmtijd van een IR paneel toch 10-15 min. Maar ik wil ze graag beide op een thermostaat omdat dat gewoon gemakkelijker aan/uit schakelen is. Vandaar mijn vraag.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Hangt denk ik af van hoe je de thermostaat gaat gebruiken. Als deze zo geprogrammeerd wordt dat hij alleen aan staat als de badkamer gebruikt wordt moet het wel kunnen lijkt me.

Dan staat infraroodverwarming aan zolang de ruimte nog niet de gewenste temperatuur heeft. Wat fijn is omdat de stralingswarmte het comfortabel maakt. Zodra de ruimte op temperatuur is valt hij uit, wat ook prima is aangezien het dan al comfortabel is.

Ik zou ermee testen denk ik. Zorgen dat je nog altijd de mogelijkheid hebt hier een aparte schakelaar voor te maken, en dan gewoon kijken of het bevalt.
 

BenH

  • #9
Dat is inderdaad wat ik graag wil. Alleen beide inschakelen voor/tijdens gebruik van de badkamer en daarna weer beide uitschakelen. Ik denk zelf dat het toch ook zou moeten kunnen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het kan.
Verder vraag ik me eerst af wat er precies zit/komt.
In neem aan een infra rood paneel. Een straalkachel is ook infrarood verwarming, maar die warmt veel sneller op.
De vloer: elektrische of op de CV aangesloten?
 

BenH

  • #11
De bedoeling is een infrarood paneel samen met elektrische vloerverwarming in de badkamer.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dan maakt het voor het energie verbruik niet uit welke aanstaat of dat ze tegelijk aanstaan.
Allebei zijn het cop1 verwarmingen, alle energie gaat 100% de ruimte in. (als het infrarood paneel tenminste niet de energie door een raam naar buiten stuurt)

Let wel dat dit een dure manier van verwarmen is als dit de enige verwarming in de badkamer is.
 

Haplo

  • #13
Elektrische vloerverwarming heeft even de tijd nodig om de tegels warm te krijgen. Lijkt mij zonde om deze aan te zetten als je de badkamer betreed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu