Insteekfittingen in de muur

Kosmos

  • #1
Ik ga binnenkort wat leidingen in de muur wegwerken en wil graag weten of er muurbeugels bestaan waarbij ik niet hoef te solderen. Ik heb uit het forum al begrepen dat je beter niet met knelkoppelingen kunt werken in de muur.

Maar is het wellicht mogelijk om insteekfittingen te gebruiken in de muur. En zijn hier wellicht speciale muurbeugels voor? Ik zie het niet zitten om te solderen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Het wordt afgeraden om knelkoppelingen te gebruiken in de muur, Maar de Insteek fittingen/koppelingen of hoe ze ook mogen heten, raad ik nog harder af.
Hier zit namelijk een rubberen afdichtingsring in, en de kans dat deze gaat lekken is feitelijk net zo groot (of net zo klein) als bij een knelkoppeling.

De enige zekere mogelijkheid is toch om te solderen.

Solderen is misschien nog makkelijker dan u denkt, er bestaan speciale soldeerringetjes, die je in de soldeerkoppeling legt.Buisje in de koppeling drukken... Brandertje erop en wanneer u de tin uit de koppeling ziet vloeien bent u klaar. Uiteraard wel alles even van te voren goed schuren he.

Kind kan de was doen.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het veiligste is nog solderen. En inderdaad knelkoppelingen worden afgeraden.
Persverbindingen kan ook maar u heeft daar geen gereedschap voor.

Muurbeugels heb je niet speciaal daarvoor, je smeert meestal de muur aan.

Eventueel electra zadels, of koperen pijp zadels.
 

Kosmos

  • #4
Onderstaand wat reacties van de leverancier van insteekfittingen op mijn vraag of insteekfittingen in de muur weg te werken zijn. Wat vinden we hier van? Ik ben benieuwd naar reacties.

reactie leverancier
Het is mogelijk om de steekfittingen in de muur weg te werken. Bij
de (namen bouwmarkten verwijderd) verkopen wij de geschikte steek/draad muurplaat 15
X 1/2 Binnen.

Mijn antwoord
Ik hoor van iedereen dat je leidingen in de muur het best kunt solderen omdat de kans op lekkage bij bv. knelkoppelingen veel groter is dan bij solderen. Is dat met insteekfittingen in de muur (dus niet op de muur) niet het geval?

2e reactie leverancier
Bij steekfittingen is dit inderdaad niet zo.
Het verschil tussen knelkoppelingen en de push-fit koppelingen is het volgende:

Een knelkoppeling krijgt een waterdichte verbinding doordat een messing knelring samengeperst wordt door het aandraaien van de klemmoer.
Door het samenpersen ontstaat er spanning, waardoor na langere tijd het "mogelijk" kan zijn dat de knelring scheurtjes gaat vertonen, waardoor lekkage kan ontstaan.

De steekfittingen hebben geen knelring, maar een rubberen afdichting, waardoor er geen spanningen kunnen ontstaan. Hierdoor is het mogelijk om deze koppelingen in de muur te verwerken.
 

Fiesiekus

  • #5
Is die reactie die u ontvangen heeft van een commersjeel talent?

Kolder!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu