Inbouwen oven: AEG BPS335061M SurroundCook

Knijntje

  • #1
Hoi allemaal,
Long time no speak! Ik heb een vraag over het inbouwen van onze nieuwe oven. Deze oven heeft een nisbreedte van 56 - 56,8 cm. Het inbouwen wordt mijn eigen oplossing waarbij de oven bovenop de koelkast staat (ook vast aan de muur en een ander keukenkastje.) Kan ik, voor het inbouwen, elk keuken bovenkastje kopen van 60 x 60 cm met de juiste inbouwdiepte? Of moet het per se een gespecificeerd "inbouwkastje" zijn? Ik had dit kastje in gedachte, waarbij ik de plank en deur weg laat. Dit rust dan op de ijskast en wordt verankerd aan de muur en een ander keukenkastje.

Ik zie op Youtube dat inbouwovens met schroeven worden vastgezet. De schoefgaten in de oven zijn pas zichtbaar wanneer je de ovendeur open doet. Ik heb geen idee wat er gebeurd wanneer je de schoef erin draait, maar het lijkt mij niet dat de schroef in het inbouwkastje terrecht komt toch? Klemt de oven zich vast of zo, wanneer je de schroeven aandraait?

Ik ben benieuwd naar een antwoord...
Alvast bedankt!

PSGBOV180DE00006.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De kast die je voor ogen hebt, is niet diep genoeg. Als ik naar de tekening kijk, schijnt er verder een luchttoevoer van de onderkant vereist te zijn.
Inbouwovens worden normaal gesproken vastgeschroefd aan de zijwanden van de kast.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #3
Goed dat je het over de luchttoevoer hebt. Dank je wel. Ik ben erg slecht in tekeningen. Ik begrijp het ballonnetje met het uitroepteken niet - die zijn meestal vrij belangrijk. Welk detail zie ik daar? Het gearceerde deel is het hout van een kastje (zover ben ik.) Ik begrijp niet waarom de planken van het kastje niet volledig zouden mogen aansluiten. Het lijkt alsof er 3 mm ruimte moet zijn. Welk kastje ziet er nou zo uit? De lijnen daarboven moet de oven zijn (kan de ovendeur anders niet open?)

Valt dit uit te leggen via het internet? Zou echt top zijn!
 

HenkL14

  • #4
De 3mm is de aansluiting van plank en deurtje, of in dit geval de afwerking onder de oven, in het zicht.

Vanwege de ruimte die de klep inneemt moet je die maten aanhouden. Onderkant ovenklep moet 5mm boven de plank zijn.
Bovenkant afwerkplank voorzijde moet weer 3mm onder de plank van de oven zijn.
Ik denk dat je dat plankje in de beugel iets omhoog/omlaag kunt schuiven voor een passende afwerking. Dan zijn dit je maten waar je rekening mee mag houden.

Vanwege de draai van de deur is de 5mm nodig, de 3mm zal een kleine ruimte zijn voor als de klep van de oven net iets verder opengaat dan 90° plat. Anders komt de deur gelijk op de hoek van het afwerkplankje en heb je kans dat je schade krijgt aan de oven bijvoorbeeld.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #5
Ah, OK, ik begrijp het meteen. Super duidelijk. Dank je!

Nog één ding. Op de tekeningen zie ik een standaard inbouwkast. Onder het niveau van de bodemplank zit een ruimte. Dat is de ruimte waar de afwerkplank, de plint en de afstelpoten van een keukenblok zitten. Bij mij komt deze ruimte er niet omdat ik geen standaard inbouwkast ga gebruiken. Dat is verder geen proleem, lijkt mij, want een oven kun je ook op hoger niveau inbouwen dan de vloer en dan kan het ook toch? Het lijkt misschien een stomme vraag maar ik dubbelcheck het liever voor de zekerheid. Het gaat tenslotte uiteindelijk om brandveiligheid.

Met andere woorden; direct boven een ijskast inbouwen, zonder een echte luchtruimte er tussen, kan gewoon toch? Zolang er maar een 20 mm ventilatiegleuf onderin de inbouwkast zit, achteraan? (evengoed ga ik waarschijnlijk wel een isolerende plaat er tussen leggen.)
 

Lampje45

  • #6
Knijntje schreef:
Met andere woorden; direct boven een ijskast inbouwen, zonder een echte luchtruimte er tussen, kan gewoon toch?
Wat denk je zelf?

Je gaat toch geen kachel naast een koelkast zetten?
Tenzij je een torenhoge energierekening wilt hebben
 

Knijntje

  • #7
Het is de enige plek in mijn keuken vandaar dat ik het heel anders ervaar. Bedankt voor je inbreng. Mijn vraag is alleen even qua brandveiligheid.
 

Lampje45

  • #8
Misschien moet je dan toch nog eens naar je ontwerp kijken. Jouw ervaring blijkt dus alleen gebakken lucht.
Blijk je een brandveilige keuken te hebben, die niet functioneert. Maar het is jouw feestje!
 

HenkL14

  • #9
Bij ons is de oven ook boven de vriezer geplaatst door het keukenbedrijf. Wel onze wens maar dat was geen probleem. Er zit nog wel een plank tussen waar de oven op staat, dus de oven staat niet direct op de vriezer.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Kaajee

  • #10
Als je genoeg ventilatie mogelijkheden hebt, kun je prima een oven boven een koelkast plaatsen. Daarbij komt dat warme lucht in principe stijgt en dat de koelkast geen hinder zal ondervinden van de oven.

Wordt ook zeer regelmatig toegepast, ook door professionals. Geen idee waar jij je stellige conclusies op baseert @Lampje45
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #11
Dat is goed om te horen Henk en Kaajee. Het leek mij inderdaad niet bepaald dat wij hier de enige zijn die het zo oplossen. Thanks...
 

Lampje45

  • #12
Kaajee schreef:
Geen idee waar jij je stellige conclusies op baseert @Lampje45
Op helder technisch nadenken. Een koelkast bijv. zit te wachten op een koude luchtstroom langs zijn verdamper om zijn warmte kwijt te raken en niet op een warme luchtstroom van een onderliggende oven.
Waardoor de koelkast niet optimaal zijn energie kan overdragen.
En de convectiewarmte van een oven zal gewoon het energie verbruik van de koelkast verhogen. Want er is altijd via straling en langsstromende warme lucht warmteoverdracht.
Dat veel mensen het doen, wil niet automatisch zeggen dat het goed is, het zegt veel meer hoe vaak er slecht ontworpen wordt.
 

HenkL14

  • #13
Maar de oven wordt hier boven de vriezer geplaatst.

Een koelkast of vriezer boven de oven heb ik inderdaad nog niet eerder gezien, dat is ook niet logisch inderdaad
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu