Ikea Lamp aansluiten

Gelderblom

  • #1
Ik wil heel graag mijn ikea lamp aansluiten maar er komen zoveel draden uit het plafon dat ik het niet weet. Normaal weet ik blauw op blauw en zwart of zwart of bruin. Ik heb het losse blauwe draad op het lichtste draad aangesloten en de zwart op het beetje bruine draad van de lamp maar hij doet het niet. Op blauw staat stroom daar kwam een vonkje vanaf toen ik hem bij de rest van de blauwe draden terug wilde stoppen. Niet handig als het stroom erop staat. Wie kan me helpen

20211014_155945.jpg 20211014_155928.jpg
 

Evenwatanders

  • #2
Je hebt de groep dus niet eerst uitgezet voor je aan het werk begon (die vonk kwam er niet voor niets)? Dat is een kwalijke zaak, je had wel dood kunnen zijn...

Je moet niet een willekeurige blauwe draad uit de lasklem halen en naar de lamp toe leiden, want die lasklem is ervoor om die blauwe draden door te verbinden. Haal je er eentje los, dan werkt een deel van de stroomvoorziening niet meer.

Je moet een extra stukje blauwe draad nemen en die in de lasklem erbij steken. De andere kant gaat dan naar het kroonsteentje van de lamp, waarin je ook de zwarte draad doet. Dan zou het moeten werken. Maar dus eerst de betreffende groep afschakelen!
 
  • Like
Waarderingen: ElektroBastiaan, Gelderblom en XanderH

Gelderblom

  • #3
Ik zal nooit meer aan de slag gaan zonder de groep uit te schakelen. Als ik je goed begrijp moet ik het blauwe draad dus door 2e spliten 1 deel terug in de lasklem en 1 deel aan het kroonsteentje van de lamp. Hartelijk bedank voor je reactie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je moet die 3 blauwe draden mooi in de lasklem laten zitten en daarnaast een 4e stukje draad erin steken waarmee je naar de lamp gaat.
 
  • Like
Waarderingen: ElektroBastiaan, Gelderblom en Vonken_trekker

Gelderblom

  • #5
Dank je wel! Dat ga ik doen.
 

ElektroBastiaan

  • #6
Wat is dat? Lijkt een afgebroken stukje VD draad.

En zoals @Evenwatanders al zei, altijd eerst de betreffende groep uitschakelen!
C9EFEC0F-05C7-4DE5-85A1-ED203D6641A6.jpeg
 

Evenwatanders

  • #7
Dat is de blauwe draad, die niet in de lasklem zit.

Is beter te zien op de andere foto:

lasklem.jpg
 

ElektroBastiaan

  • #8
Oké gelukkig, je hebt nu wel draden uit lasklemmen getrokken zie ik. Hier zou ik nieuwe voor halen, ik gebruik ze zelf nooit 2x. Na het uittrekken van een draad vervorm je de veer die in de lasklem zit.

Als je dan toch bezig gaat zou ik ook de rest vervangen, en eventueel met 8-voudige. Dan ben je een aantal onnodige verbindingen kwijt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Evenwatanders

  • #9
@ElektroBastiaan

Dat plaatje stond er meteen in het begin (de eerste post) al! Er is niets veranderd. Lees je de vragen en antwoorden eigenlijk wel?

En... Nu ga je ook nog even lekker reclame maken voor een bepaald elektrobedrijf? Alsof die lasklemmen alleen daar te koop zijn...

Spammen heet dat!
 

ElektroBastiaan

  • #10
@Evenwatanders

Het kan toch voorkomen dat je een keer ergens overheen kijkt, daarom vraag ik ook. Verder is het geen reclame maken, maar proberen mensen op weg te helpen zonder een vermogen uit te hoeven geven aan prul van de bouwmarkt. Zou jammer zijn als je later schade krijgt doordat de aders niet meer goed in een lasklem vast zitten. Maar ik zal geen namen van winkels meer noemen als dat blijkbaar niet mag.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Die lasklemmen zijn gewoon bij elke dhz zaak verkrijgbaar in een kleine verpakking van meestal 5 stuks of zo.
 

Gelderblom

  • #12
Dank je wel allemaal voor jullie reactie's ik heb er geen kaas van gegeten dus fijn om te weten wat me te doen staat ik ga maandag opzoek naar grotere lasklemmen en een stukje nieuw blauw draad zodat ik die naar de lamp kan verbinden. Ik laat weer van me horen! Tot zo ver bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu