Houtkachel: vrijstaand vs inbouw

Jeroen68

  • #1
We maken een schouw in de woonkamer. Hier zou een houtkachel VOOR kunnen, of IN kunnen. De vermogens die de fabrikanten geven zijn voor beide types vaak gelijk. Het doel is echt om het huis te verwarmen. Niet alleen voor de sfeer. Zijn beide opties dan inderdaad vergelijkbaar?

Het gaat om de voorkamer. Deze is 100m3 de via een suitestel (2.70m hoog) is deze verbonden met achterkamer van 75m3. Kamers hebben aan alle zijden (behalve de gang) ramen en muren zijn matig geïsoleerd. Voor de 100m3 zou 9kW genoeg zijn. Maar als je die ruimte ernaast ook zou willen verwarmen?
 

Wouts

  • #2
Het gaat om het verschil in rendement. Als je bij een vermogen van 10kW 90% rendement hebt gaat 9kW als warmte je huis in en 1kW is verloren: gaat naar de buitenlucht...

Om verder te gaan op het verwarmen van je kamers.. Google eens op 'Vuistregel verwarming' en dergelijke termen.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #3
Voor de twee kamers heb je zeker 12 kw nodig.
12 KW maximaal is goed voor 150 tot 200m3
Bij een redelijk geïsoleerd huis.
Dus ga eens uit van 150 m3 max met 12 kw
Ga er dan wel van uit dat de diameter van het kanaal ergens tussen de 180 en 200 mm licht.
En een 9 kw licht tussen de 125 en 180 mm afhankelijk van het type kachel.
Kijk dus eerst eens naar je kanaal en beslis dan wat er mogelijk is.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Tussen de voor en achterkamer zit daar een verlaagd plafond in, een deur of schuifdeur of een glazen wand. als het goed geïsoleerd is zou je aan ongeveer 5o w m3 om het op temperatuur te houden genoeg moeten hebben. maar voor snelle opwarming ongeveer 80 w m3, daar zit dus behoorlijk verschil in. als je een inbouw kachel neemt vooral een fronthaard , dan moet je nogal wat lucht verplaatsen om het in de achterkamer ook warm te krijgen. heb je teveel belemmering tussen voor en achterkamer dan krijg je het in de achterkamer niet warm, of het temperatuur verschil is te groot.dan hangt het ook nog af van mat voor een materiaal is de kachel,in de praktijk krijg je het bv met speksteen vaak behagelijker warm in de achterkamer, maar dat werkt weer iets minder met grote glas oppervlakken.ik zou persoonlijk een berekening maken voor alleen de voorkamer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Aan een inbouwhaard kan je kanalen koppelen, om de warmte ergens anders te krijgen (evt. met ventilator). Ik zou gewoon eens gaan kijken en je laten voorlichten in een winkel. Misschien dat je het een ook gewoon mooier vind dan het ander.
 

Jeroen68

  • #6
De twee kamers zijn gescheiden door een suite stel. Dit is een barriere van 70cm hoog (tussen 270 en 340). Lijkt me dus slim om te kiezen voor verwarming van de voorkamer (grootste) alleen.

Vraag blijft echter of een 5-8 kW inbouwkachel en een 5-8kW voorzetkachel van exact hetzelfde model dezelfde warmte af kan geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu