Houten vloer bol, wanneer zwellen en krimpen?

Peter vdv

  • #1
In het najaar van 2009 heb ik een houtenvloer gelegd van 20cm brede planken. De vloer heeft twee weken kunnen acclimatiseren in de woonkamer en bij het leggen heb ik een vochtwerende ondervloer geplaatst en heb ik voldoende ruimte (dacht ik) rondom overgehouden voor het uitzetten van de vloer. 1,5 maand geleden was het voor het eerst raak. De vloer zat klem en ging bol staan, lammellenfrees gehuurd en er een cm af gehaald. Het probleem was hier meer verholpen. Nu is de vloer weer bol gaan staan… Alles maar eens goed na gemeten en de luchtvochtigheid bleek veel te hoog, maar heb nergens lekkage. Dit heb ik ondertussen opgelost tot een beter niveau +/-60%. Maar de vloer staat nog steeds bol. Voor mij gevoel is de vloer echter nog “te nat
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is een vochtwerende ondervloer. Is het niet zo dat je een PE folie of iets degelijks aanbrengt tegen vocht.
Etage, begane grond. Beton of iets anders. Kruipruimte of zand.
 

Peter vdv

  • #3
De vloer ligt op een betonnen ondervloer, maar ik heb hier eerst een folie opgelegt tegen optrekkend vocht. De kruipruimte onder de vloer is goed geventieleerd en is kurk droog.
 

Veronika

  • #4
Je zegt dat je 's winters geen kieren aan de zijkant wilt, en er dus nu niet meer van af wil halen.
Echter: als je een los liggende massief houten vloer hebt zijn kieren een deel van het jaar helaas onvermijdelijk, is in elk geval mijn ervaring. Mijn vloer was/is altijd op z'n "breedst" rond september, combi hoge luchtvochtigheid door regenseizoen en nog relatief hoge temperatuur.

Het eerste jaar heb ik einde zomer ook meermaals alle vloeren opnieuw af moeten zagen aan de zijkanten, de vloer was wel 1 % uitgezet (in de breedte van de planken): dat is een cm voor elke meter vloer en kan dus aardig oplopen. De 1 cm die jij eraf hebt gehaald is dus helemaal nog niet zoveel.

De oorzaak was bij mij overigens de droging door de leverancier, ondanks enkele weken acclimatiseren in het huis. De fabrikant gaf aan dat de vloer voorgedroogd was en "dus niet meer zoveel zou krimpen". Waarop ik de vloer mooi strak had gelegd, haha. De vloer was dus zodanig veel gedroogd dat hij alleen maar ging uitzetten, afijn, das mijn verhaal, maar misschien is het bij jou ook wel van toepassing, navragen?

Of de percentages die je noemt raar zijn kan ik niet zeggen.

Oplossing voor de kieren zijn flexibele "spanners" die je in de kier aan de zijkant kunt plaatsen, weet even niet hoe ze heten, zodat je de vloer middenin de kamer hopelijk wat bij elkaar houdt. En dan platte plintjes leggen, ieg bij eiken heel gebruikelijk. Ik heb het zelf overigens niet, het kan mij niet schelen, draagt alleen bij aan het levende karakter van de vloer vind ik, maar smaken verschillen.
 

Chathanky

  • #5
De grote van de vloer speelt ook mee hoeveel een vloer kan zetten en krimpen. Een vloer van 10 meter breed kan 2x zoveel uitzetten dan een vloer van 5 meter breed.

Hoe heb je het gelegd? strak tegen elkaar aan of heb je per vloerdeel nog wat ruimte gelaten. Dat maakt ook nog een verschil.
Laat je 1 mm per deel ruimte dan is dat over 5 meter een spelingsruimte van 2,5 cm. Liggen ze strak tegen elkaar dan zal de vloer enkel aan de uiteinden kunnen zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu