Houten vloer blind nagelen

Abelh

  • #1
In mijn jaren 30 woning wil ik het laminaat vervangen door een echt houten vloer. Vanwege een niet al te ruim budget heb ik gekozen voor het zelf leggen van een 2e hands Amerikaans grenen vloer (heeft zwevend gelegen en is vrijwel onbeschadigd).

Mijn plan was om op de houten constructievloer spaanplaatbroodjes te schroeven en daarop de grenen vloer onzichtbaar te nagelen. Nu vroeg ik me een paar dingen af:
-wat kan ik het beste gebruiken, nieten, t-brads of iets anders?
-is er een bepaalde vuistregel voor de lengte van schroef (spaanplaat) en brad (vloerdeel)?
-ik kan een "normale" spijkertacker lenen van een kennis. nu heb ik op internet wel speciale tackers gezien die onder 45 graden schieten voor blind nagelen vloeren. Is een dergelijke tacker noodzakelijk of kan je ook met een "normale" spijkertacker uit de voeten?
-ik wilde de vloerdelen om de 50 cm vastschieten (200cm plank, dus 2 op de hoeken en dan 3 verdeeld over de lengte), goed idee?
 

MvanV

  • #2
Een simpele tacker heeft denk ik te weinig kracht om door een paar cm hout te komen.
Het risico van nieten is dat de vloer graat kraken bij uitzetten (ś ochtends als cv aanspringt e.d). Zwevend leggen heeft daarom vaak de voorkeur, is ook stiller met lopen.
Of de spaanplaat nodig is betwijfel ik, alleen als de ondervloer zwak of ongelijk is.
Een constructievloer is doorgaans al beloopbaar ontworpen, en een grenen vloer ook. Extra sterkte heb je dan niet echt nodig. Als je de ruimte toch hebt kan je er dan beter iets isolerends onderleggen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Of je met de tacker onder 45 graden in de veer kunt schieten, ligt aan de neus van de tacker. Als er nieten/brads van 50 mm in kunnen, dan behoort de tacker ze ook te kunnen schieten. De compressor moet wel voldoende lucht kunnen leveren.
 

Abelh

  • #4
Ik ben gisteravond even met een beschadigd stuk vloerdeel bij mijn kennis langsgeweest, maar zijn tacker krijg ik nooit goed in de veer gedrukt. Ook even geprobeerd aan de groef-kant een brad erdoorheen te schieten (2 lagen spaanplaat eronder gelegd) en komt er niet lekker doorheen. Dat gaat dus niks worden. Maar zowel zijn tacker als compressor zijn niet bepaald robuuste professionele stukken gereedschap...

Nu ben ik bij de bekende gereedschapverhuurders wezen kijken, maar bij geen enkele zie ik een spijkertacker te huur die mij geschikt lijkt voor vloeren, allemaal zijn ze ongeveer hetzelfde model als dat ik al kan lenen. Zijn er nog alternatieven voor het blind vastleggen van een vloer zonder tacker? Spijker erin met een hamer en voorzichtig met een metalen hulpstukje tot onderin de veer tikken? Schroefjes met kleine kop met accuboor doordraaien tot ze verzonken zijn? Andere ideeën zijn welkom!

PS het gaat om een ruimte van 4x6 meter, dus met de hand werken is nog net te doen...ik heb berekend dat ik 60 vloerdelen nodig heb, 5 punten per plank = 300x met de hand vastleggen...overleef ik ook wel weer :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarom niet gewoon zwevend leggen ?
Brads zijn niet geschikt voor het vernagelen van houten vloeren, ze trekken door het hout bij uitzetten en krimpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu