Houten vloer begane grond isoleren

Peevee

  • #1
Ik wil een houten vloer gaan isoleren. Het is de begane grond, een houten vloer met balken en daaronder een 'droge' kruipruimte van ca 50 cm.

Ik heb nog noppenfolie liggen en mijn vraag is dus, kan dit hiermee?
Kan iemand mij hier een antwoord op geven. Alvast bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Graag ook vermelden wat er boven die houten vloer zit, dus wat voor soort vloerbedekking.

Wanneer je namelijk je vloer zowel aan onder- als aan bovenkant (dampdicht) afsluit, loop je een goede kans dat je vloer wegrot.

Als het noppenfolie is wat ik denk: plastic folie met luchtbellen erin, al of niet met een aluminium laag, en je brengt dat aan de onderkant aan, terwijl bovenop een afsluitende laag ligt (bijv. vinyl, marmoleum, laminaat) dan is goedkoop ("ik heb nog liggen") na verloop van tijd heel duur...

Meer weet ik er zelf niet van, vermeld in elk geval de vloerbedekking en wat "noppenfolie" inhoudt.
 

Peevee

  • #3
Er ligt een grenen vloer over de oude vloerplanken van vroeger. De vloer is een keer gelakt met van die lak die ook tussen de kieren gaat.
Wat het noppenfolie betreft, dat is dus echt die noppenfolie die je in gedachten had, dus gewoon plastic met bubbels.

groeten paul.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Alhoewel ik geen vakman ben op dit gebied, raad ik het je beslist af dit te gebruiken.
Het risico op houtrot is veel te groot.

Ik denk eerder in de richting van glas-of steenwol flensdeken (zonder dampremmende laag) op enige afstand van de vloer, dus tussen de balken in "hangen".

Maar wacht op een advies van meer ter zake kundigen! :wink:
 

Peevee

  • #5
Ik denk dat je wel eens gelijk kan hebben......

Bedankt voor je antwoord kees!

groeten Paul
 

Pepjo

  • #6
Nog afgezien van wat Kees naar voren brengt: als je toch gaat isoleren, gebruik dan iets met een hogere r-waarde dan noppenfolie.

Je doet een hoop moeite, laat het die moeite dan ook waard zijn.
 

Peevee

  • #7
Ja, ik zie in dat jullie gelijk hebben.
Maar waarmee zou ik het dan het beste kunnen doen....
Met Steenwol?
 

Fiesiekus

  • #8
Steenwol of glaswol. Die eerste werkt wat prettiger en irriteert de huid wat minder (beide hebben ongeveer gelijke isolerende werking).

Hoewel er weinig kans is op condensatie (de vloer wordt warmer) toch enige ventilatie onder de isolatielaag (dus tussen de bodem en de isolatie) zien te houden. Dampremmende laag is dan verder niet nodig.
 

Peevee

  • #9
Hallo Fiesiekus,

Bedankt voor je advies.
Nu ben ik weer eens onder de vloer geweest maar om nou te zeggen dat het daar kurkdroog is... licht vochtig zou ik het eerder willen noemen.
dan heb ik eigenlijk nog twee vragen.
  1. De isolatie die ik ga gebruiken is steenwol. Moet dit nog steeds steenwol zijn zonder dampremmende laag? (lijkt mij prettiger als er nog een laagje tegen de steenwol aanzit. :?
  2. De ventilatiekieren van de buitenmuur zitten precies tussen de balken, net onder de vloer dus. Ik wilde de isolatie tussen de balken hangen maar dan komt de lucht opening dus tussen de vloer en de isolatie.
    Misschien het laatste stuk naar de ventilatieopening toe omhoog werken en vervolgens boven de opening vast tacken?
Wederom bedankt voor ieder z'n antwoord.
 

Fiesiekus

  • #10
Peevee schreef:
De isolatie die ik ga gebruiken is steenwol. Moet dit nog steeds steenwol zijn zonder dampremmende laag? (lijkt mij prettiger als er nog een laagje tegen de steenwol aanzit. :? .
Op dit forum is al veel gediscussieerd over het verschil in isolatiewaarde bij isolatie met en zonder zo'n laag. Volgens de fabrikant isoleert met folie beter. Ik kan me dat niet voorstellen gezien de dichtheid van 't materiaal en de geringe luchtsnelheid. Ik neem aan dat er geen windkracht 8 in je kruipruimte staat. Maar wie ben ik om de fabrikant tegen te spreken. Maar persoonlijk zou ik 't niet doen.
Peevee schreef:
De ventilatiekieren van de buitenmuur zitten precies tussen de balken, net onder de vloer dus. Ik wilde de isolatie tussen de balken hangen maar dan komt de lucht opening dus tussen de vloer en de isolatie.
Misschien het laatste stuk naar de ventilatieopening toe omhoog werken en vervolgens boven de opening vast tacken?
Ja, er schijnen ook ventilatiebuizen te zijn die naar beneden buigen om zo de kruipruimte te ventileren; heb ze wel eens gezien bij nieuwbouw. Weet niet of die ook in uw situatie nog geplaatst kunnen worden. Maar uw oplossing lijkt me ook goed als de isolatie maar niet te veel samengeknepen wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu