Houten haard "upgraden"

Stokerke

  • #1
We gebruiken al een tijdje onze inbouw houthaard (zie foto) zoals hij was toen we het huis kochten, maar zouden hem nu willen upgraden door er terug ventilatoren in te bouwen. Er moeten ooit ventilatoren ingezeten hebben want er is een dimmer/regelaar (zie foto) met kabel waarvan de aansluitingen rechts onderaan de kachel uitkomen. Links en rechts zitten 2 metalen stukken met een gaas en openingen om een ventilator in te bouwen. (zie foto) Ik heb even om te testen een 80x80 PC ventilator erin gebouwd en aan 9V batterij gehangen en die werkte en je voelt toch een beetje meer warme lucht bovenaan uitkomen. Nu , de luchtverplaatsing van zo'n pc ventilator zal niet veel zijn (ik vind er toch geen info over), dus dacht ik de volgende in te bouwen:


Deze werken op 230V (ik vermoed dat die dimmer die in stopcontact gaat geen transformator heeft, er staan ook niets op qua info) en verplaatsen (in theorie) 67m³/h. Met 2 stuks hoop ik toch voldoende capaciteit te hebben om een wezenlijk verschil te maken.

Alleen, hun werkingstemperatuur is tot 70 graden en ik vermoed dat het daar onderaan de kachel ook wel snikheet wordt. 1 van de metalen profielen waar ze ingebouwd worden heeft een soort isolatie stof (geen idee wat het is, zie foto, als iemand kan zeggen wat het is of wat ik hiervoor best gebruik graag!), dus als ik dat in beiden kan voorzien dan ben ik al wat geruster.

Ten slotte heb ik ook op dit forum gelezen dat ventilatoren en houtkachels geen goed idee zijn omdat ze dan kankerverwekkende stoffen de kamer injagen, klopt dat of is dat een mythe?
IMG_20220215_124539.jpg

IMG_20220215_124529.jpg

IMG_20220215_124617.jpg
 

Stokerke

  • #2
Die isolatie in de houten haard, zou dat asbest kunnen zijn? Ik dacht dat dat enkel gebruikt werd rond leidingen enzo...
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #3
Van welk merk en jaar is de haard?
Alles van voor 1993 is een risico op asbest.
 

Stokerke

  • #4
het enige merk dat ik kan afleiden is wat op dimmer & de platen achter de haard staat: Passaat (maar Google levert niets op)
Geen flauw benul van het bouwjaar. Hij lijkt mij oud, dat wel. Hebben dit huis in 2013 gekocht, laatste grote verbouwing dateert van 1985 dus als ze hem dan geïnstalleerd hebben (wat logisch zou zijn), dan inderdaad voor 1993...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
De draaiknop ziet er oud genoeg uit om uit het asbest tijdperk te komen dus de haard dan waarschijnlijk ook. Je kunt online voor een paar tientjes een test kit kopen. Die stuur je dan op voor analyse en je weet zo of het asbest is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu