Hoogglans binnenverf die niet vergeelt

Klusser_37

  • #1
Ik ga de ramen en deuren binnen schilderen in een RAL 9016 hoogglans. Nu lees ik m.b.t. vergeling om beter watergedragen verf te kopen en geen terpentine verdunde verf.

Maar: de vergeling komt toch door alkydhars? Ik zie diverse watergedragen verven die gewoon alkydhars bevatten! Blijkbaar heeft die terpentine daar weinig mee te maken.

Wat kies is nu best om ervoor te zorgen dat mijn RAL 9016 na verloop van tijd geen half-geel wordt?!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een watergedragen verf op basis van gemodificeerde alkydhars vergeelt sneller dan een "gewone" watergedragen verf.
Het toevoegen van gemodificeerde alkyd aan waterbasis heeft als voordeel de verwerking. Dit type watergedragen verf heeft dus de verwerkingseigenschappen van een alkydverf. En ook het nadeel van vergeling.

De eigenschappen van een alkydhars tegenover een watergedragen verf zijn de vloeiing ( door langere verwerkingstijd), de strijkbaarheid en de dekking. De klacht van veel schilders is dat watergedragen verf te snel droogt waardoor aanzetten op kanten en oppervlakken ontstaan alsmede de dekking.


Logisch want het oplosmiddel is water en als dat is verdampt blijft er relatie weinig laagdikte over in vergelijking met een alkydhars.

Koopt u een watergedragen verf, kijk dan goed welke bindmiddelen er zijn toegepast. Dit is simpel te constateren op de kenmerkenbladen. Bevat deze geen gemodificeerde alkydhars dat is vergeling vrijwel uitgesloten.

Een niet onbelangrijk argument als u echte hoogglans wilt: watergedragen bereikt niet die hoge bolle glans van een terpentine gedragen verf. Die snellere vergeling moet u dan voor lief nemen.
 

Klusser_37

  • #3
Bedankt voor je duidelijke reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu