Honeywell Chronotherm IV slaat vaak in

Malle pietje

  • #1
Beste allemaal,

na een exorbitante gasrekening ben ik eens goed gaan kijken naar de ketel en de thermostaat. Het valt me op dat, ook al is het in huis warmer dan de ingestelde waarde (20,5gr bij een instelling van 20gr), toch het vlamsymbool regelmatig verschijnt en de ketel wordt ingeschakeld.

Na wat zoekwerk hier heb ik de thermostaat al verwijderd, er even afgehad en terug gezet. In oktober vorig jaar heb ik er nieuwe batterijen in gedaan. Er zijn geen lekkende kranen oid. Ook heb ik de kabeltjes even gecontroleerd maar niets raars kunnen ontdekken.

De ketel zelf is een Ferroli Megastar 3C of F. De lampjes branden keurig zoals het hoort en er zijn geen foutmeldingen. Ik heb het huis nu 1,5 jaar en (nog) geen onderhoud gepleegd.

Ik heb zelf sterk het idee dat het aan de thermostaat ligt, immers die stuurt de ketel aan (en blijkbaar te vaak).

Wat kan ik doen om het vast te stellen, wat is de oplossing of welke informatie hebben jullie nodig om er iets zinnigs over te kunnen zeggen?

alvast super bedankt!

groet Frank
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Is het een aan uit of een modulation thermostaat?
 

Malle pietje

  • #3
Geen idee! Het staat nergens op de gebruiksaanwijzing. Hoe kom ik er achter?
 

Big smurf

  • #4
Honeywell Chronotherm IV is aan/uit thermostaat
 

Malle pietje

  • #5
Ah, dank. Maar nu de vraag, wat kan het zijn?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Ik heb het huis nu 1,5 jaar en (nog) geen onderhoud gepleegd
Ik zou eerst dit eens doen want je weet niet hoelang de vorige bewoner niks gedaan heeft.

een sterkvervuilde ketel verbruikt ook meer.

succes
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Kijkt u eens in het boekje van de thermostaat, de thermostaat kan ingesteld worden op 6 keer per uur aanslaan(standaard instelling) maar deze kan ook op 8 en 12 schakelingen per uur worden gezet. Check dit even.

Als de thermostaat van de muur af is, voelt u dan misschien koude (tocht) uit het gat waar de thermostaat draad de muur ingaat??, komt helaas nog wel eens voor waardoor de thermostaat errug vaak aanslaat
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Honeywell Chronotherm IV is aan/uit thermostaat
Volgens mij bestaat die ook in een uitvoering modulation dus niet te snel roepen dat het aan uit is.

Als het een modulation is dan staat het er op.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
In oktober vorig jaar heb ik er nieuwe batterijen in gedaan
Ooooohhhh @Obelix2 toch, dit had je moeten weten

een modulation heeft geen batterijen, maar hij bestaat wel in chronotermIV, ik heb er zelf 1
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Aaahhhh daar heb ik over heen gelezen, je hebt gelijk
mmmbblblll
 

Malle pietje

  • #11
:lol: Ok, dus het is geen modulation. Heeft het zin om m een keer te resetten? Kan dat überhaupt?
 

Ceeshobby

  • #12
Wat was je gas verbruik, in die 1.5 jaar? Een leeg huis verwarmen kost ook meer gas. Ben je aan het verbouwen geweest. Woon je in een vrijstaand huis of een rijtjes huis, maakt in het verbruik ook uit. Is het huis geïsoleerd. Bouwjaar huis? Staan de instellingen van je thermostaat wel goed. Waar hangt deze. Hangt je thermostaat verkeerd, kan dat ook al een hoger verbruik opleveren. Deuren die veel open gaan b.v. Worden alle radiatoren goed warm.
Heel veel vragen dus om een goed antwoord te geven.

Succes.
 

Malle pietje

  • #13
Phoe! Ik zal proberen een beeld te scheppen.

Het is een huis uit 1906, begane grond, circa 90m2 en omringd aan boven en zijkanten. De voorgevel is enkel glas (glas in lood), achtergevel bestaat uit 2 delen, gescheiden door een uitbouw. Het ene deel is oud, enkel glas en tochtig. Het andere deel (1,5 keer het linker deel) is nieuw en van dubbel glas voorzien. De uitbouw is vrees ik slecht geïsoleerd maar wel voorzien van dubbel glas.

Het cv systeem is nog steeds niet goed ontlucht, doordat er een miniem klein gaatje ergens zit. Ik heb het volledige systeem doorgelopen, maar ik kan het niet vinden. Eens per 1,5 maand moet ik van 1 bar naar 2 bar bijvullen.

De thermostaat hangt naast de deur van de woonkamer, die regelmatig open en dicht gaat. Maar nadat ik het probleem met inschakelen eens goed in de gaten heb gehouden, is die deur niet meer gebruikt om hetzelfde vermoeden.

Wij hebben het huis gekocht per 1 juli 2008 en hebben in de zomermaanden niet gestookt, behalve warm water natuurlijk. Sinds oktober zijn we de verwarming gaan gebruiken. Geen rare instellingen, sochtends een half uurtje 20 graden, 's avonds van 19h tot 22h 20 graden en in het weekend constant 20 graden.

Gemiddeld hebben wij (dat zeg ik nu uit mn hoofd) per maand 230m3 verbruikt. Dat is verdeeld over 21 maanden die wij er nu wonen. (ik ga dat vanavond nog uitrekenen, want ik moet ook maar eens een hartig woordje met de Eneco gaan voeren over ons maandbedrag :cry: ).

Is dat heel hoog, of gewoon normaal voor een dergelijk huis en gebruik? Het klinkt heel hoog, maar is dat het ook?

Ondertussen heb ik wel de grootste oorzaak van tocht en kou in de gang verholpen door een voorzetraam en tochtstrips te plaatsen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Aan de hand van uw verhaal, vind ik het gasverbruik niet zo heel raar.
230m3 per maand is ongeveer 2760m3 per jaar.

Uw cv ketel is een Verbeterd Rendements ketel, die hangt in een zeer slecht geïsoleerde woning (deels enkel glas,tocht verschijnselen, mogelijk slecht geïsoleerd dak van aanbouw??)
Dus ik zou me hier niet te druk om maken.
Wilt u een lager verbruik? zal eerst alles goed geïsoleerd moeten worden, volledig voorzien worden van dubbel glas, en dan een HR ketel erin.

groet Avg
 

Malle pietje

  • #15
Ok, dat geeft de burger al wat moed. Maar wat zijn de gemiddelde kosten voor dat gebruik?

Dat is waar ik me druk over maak. De Eneco heeft blijkbaar al sinds de aankoop geen echte standen meer gekregen, zodat ik nu na 1,5 jaar een correctienota krijg van ruim 1000euro, en bovendien gaat mijn maandbedrag omhoog met 100% naar bijna € 250,-. !! Mijn gevoel zegt me dat ik daar voor in een villa kan wonen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #16
Bedragen zeggen helemaal niets, op de nota van Eneco zal ook de transportkosten en het ELECTRA verbruik staan.

ik woon in een goed geïsoleerde hoekwonng met een HR ketel en ik betaal bijna €200,- aan energiekosten.

Dus de kosten is per woning en per gezin verschillend, u kunt de kosten niet eens met de buren vergelijken.

gr Avg
 

Malle pietje

  • #17
Ok, dat is logisch. Maar ik mag er toch van uit gaan dat Eneco in ieder geval een standaard tarief per m3 rekent? Misschien een twee of drietal verschillende tarieven.....
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #18
Bekijkt u de jaar afrekening, daar staan de verbruikte m3 gas op, en tevens staat daar op wat de prijs per m3 is. Tenminste bij mij staat dat er wel op.

anders kunt u de tarief prijzen simpel opvragen bij Eneco.

gr Avg
 

Malle pietje

  • #19
Ok,

ik heb het nog eens uitgezocht. Ik heb inderdaad over de laatste 20 maanden gemiddeld 220m3 verbruikt. De Enenco heeft de juiste standen gehanteerd, dus daarin geen fouten. En de nacalculatie klopt ook, tot zover ik het kan narekenen. Alleen mijn nieuwe maandbedrag komt nu 70euro hoger uit dan het zou moeten zijn.

Dus toch maar even contact opnemen.

En verder over het onderwerp;
kan ik de thermostaat nog resetten? Moet ik hem ergens anders ophangen, of gaat dat wel goed?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu