Hoeveel mag de steenwol samengedrukt worden?

Hadrianus

  • #1
Klussers,

Ik wil mijn plafond in de badkamer isoleren met steenwol van de rol. Afgerold veert dit terug tot 10 cm. Mijn vraag is als ik de steenwol tegen het plafond bevestig (met balkjes, waar ik gipsplaten op schroef die de steenwol tegen het plafond drukt), wat is dan de minimale dikte van de balkjes? Oftewel, hoeveel mag de steenwol samengedrukt worden (door de gipsplaten) zonder dat het isolerend vermogen afneemt?

Groeten,
Adriaan
 

Fiesiekus

  • #2
De isolatie wordt veroorzaakt door stilstaande lucht in de glaswol. Zodra je dat gaat verminderen neemt de isolatiewaarde bijna evenredig af.
 

MvanV

  • #3
Het lijkt me niet handig om glaswol met de gipsplaat er tegen te drukken, het is een badkamer, er komt dan vocht en waterdamp.
Je moet dan een dampdichte folie er onder doen.
Wellicht is het een idee om niet glaswol, waar vocht lekker in kan hangen door de structuur, maar piepschuim te gebruiken. Daar kan maar heel weinig damp in blijven hangen.
Natte isolatie kan rottend hout, schimmels enzo geven, en de isolatiewaarde neemt af.
 

Superkees

  • #4
Wat is de andere kant van het plafond van de badkamer? Je creeert namelijk een koude ruimte aan de bovenzijde van je isolatie. Als daar vochtige lucht bij kan komen condenseert het aan de bovenzijde van je isolatie en kruipt het er in. Het is te voorkomen door ofwel alles hermetisch dicht te maken (maar dan met XPS, EPS of andere hardschuimsoorten en purschuim, ofwel de ruimte boven je isolatieruimte te ventileren (heeft mijn persoonlijke voorkeur).
 

Hadrianus

  • #5
Klussers,

Dank voor het meedenken! Ik gebruik glaswol met een dampdichte buitenlaag. Naden wil ik dichten met dampdichte tape. Ik ga watervaste gipsplaat gebruiken (talentboard). Andere kant van het plafond is rachelwerk, dan balken en dan direct de planken van het (platte) dak). Douche heeft daar vermoedelijk altijd gezeten en 70 jaar damp heeft 'slechts' eerste eindjes van de eerste 2 rachels aangetast (was redelijk vermolmd). In die ruimte boven het plafond voel ik wel tocht, dus er is enige luchtbeweging.

Groeten,
Adriaan
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Nooit glas/steenwol in laten drukken door de gipskartonplaat !

Ondanks dat je WR platen (water-resistant) gaat gebruiken, nemen ze -zeker in een badkamer- nog zoveel vocht op, dat ze zachter worden, en door de druk van de isolatie bol gaan staan.
In dit geval gaan "hangen"

w.
 

Hadrianus

  • #7
Bedankt Willem, deze tip daar heb ik wat aan! Weet jij (of anderen) hoe ik dit wel moet aanpakken?
Groeten,
Adriaan
 

Superkees

  • #8
XPS of purplaten gebruiken. Dat zijn hardschuimplaten met een gesloten structuur, waar geen voht in kan trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu