Hoeveel en welke balken in werkplaats

Fcapri

  • #1
Hey iedereen,

ik ben een 2de verdiep aan het maken in men werkplaats (autos onderaan, onderdelen bovenaa). nu zou er in de toekomst best nog veel gewicht bovenaan komen en ik twijfel een beetje of de balken het gaan blijven dragen.

zo is het nu tijdelijk gemaakt (negeer die plastiek, men dakgoot lekt en wil dat men hout en autos droog blijven)





de bedoeling is:
-1e balk is een 175x62mm (of 180x65 ???), dan zouden er 3 balken volgen van 175x30 (die zijn er nog niet op de foto, enkel die dikke steken nog maar) en daarna weer zo een dikkere van 175x62. en dit zo 6keer na elkaar (dus tussen elke balk op de foto, komen er nog 3 overal tussen van 30mm, halve dikte van diegene die er nu al zitten). daarboven komen 22mm osb platen als vloer. er werd mij gezegd dat de dikte van de balk niet van belang is, enkel de 17cm hoogte houd het gewicht. ik twijfel eraan of die smallere het gaan houden
alles wordt gedragen door de 2 buitenste muren, en dat stalen paletrek in het midden. de linkerkant is 4m80, de rechterkant is 6m breed. dus we gaan van de breedste uitgaan dus.
overspanning 6meter. gaan die smallere balken in het midden genoeg zijn, of ben ik beter van allemaal balken te steken van 175x62?
voor 1 kant heb ik dus de volgende balken na elkaar steken:
62 - 30 - 30 - 30 - 62 - 30 - 30 - 30 - 62 - 30 - 30 - 30 - 62 - 30 - 30 - 30 - 62 - 30 - 30 - 30 - 62 (in totaal 21balken dus, 6x 62mm, en 15x 30mm) en tussen elke balk is er dan 40cm

bovenaan komen er deuren, wielen, ramen, interieurs .... vooral grote stukken. de kleindere zware stukken zoals versnellingsbakken, starters, dynamos ... komen in dat centrale metalen paletrek, dus de balken hoeven dit niet te draaien
 

Millew

  • #2
Wat betreft de balk breedte en hoogte: een 2x zo hoge balk is 4x zo sterk; een 2x zo brede balk is 2x zo sterk.
Met overal dezelfde balkbreedte en hart op hart afstand is de vloer overal even sterk.

Voor de rest kan je er beter een constructeur naar laten kijken, want ook de hele onderbouw moet op dat extra gewicht berekend zijn.
 

Fcapri

  • #3
Dat is een oude fabriek waar zware machines stonden. het dak is zo een 5-7meter hoog en sommige stukken dak zijn verhoogd, vermoedelijk voor de hoge machines. zelf een zware clarck met de oprijplaten van men brug erop zakt niet door de vloer (is wel door de vloer van men garage gegaan). dus qua vloer en muren zit ik wel goed (de muren zijn naar schatting zeker 30-40 cm breed. heb er al langer ijzers uit gehaald die er meer dan 30cm instaken (stond een pomp op) en die zaten nog niet dwars door de muur. dus ik schat een 3-4dubbele muur.

het hele gewicht van de bovenstructuur ligt dus op de muren, en in het midden op dat rek. dat rek heeft 8 steunpunten de grote van een grijze snelbouwssteen. als daar problemen bvan komen, ondersteun ik de balken, kap de vloer onder het rek weg en giet er gewapend beton un.
t gaat mij vooal om die balken.

als daar later alles in elkaar zit en volledig met osb is dichtgenageld, en de boel begint dan door te buigen, heb ik een probleem. dan moeten alle onderdelen eraf, de osb platen weer allemaal eraf en de balken vervangen (of ik steek er stevigere balken extra tussen, kan ik ook nog).

t probleem is vooral, ik ging elke 60cm een balk steken van 175x62. iemand rade me aan om niet die balken te steken, maar elke 40cm een 175x30 zodoende dat het gewicht meer verdeeld is onder de osb platen en ze plaatselijk niet zouden doorzakken als ik eens veel gewicht neerzet. ipv elke 120cm 3 draagbalken, komen er nu elke 120cm 4 stuks (weliswaar smallere)
ik heb in vele huizen al gezien dat ze gewoon het hele bovenverdiep op van die smallere latten zetten, allemaal op 40cm van elkaar en dit blijkt goed te houden. terwijl ze vroeger die dikke balken staken elke 50-60cm. Mijn bovenverdiep is ook 11x9meter (met middensteun wel) en komen auto onderdelen boven. niet het meest lichte materiaal dus

heb al paar mensen gevraagd wat ze denken dat ik het beste gebruik, en daar hoor ik altijd: 'dat moet je nakijken op de plannen van de architect'
die zijn er dus gewoon niet aangezien ik zelf een 2de verdiep maak. doorbuigen is niet kritisch zolang ze het dak van de auto niet raken (das al snel 60cm lager), bovenlaag krijgt ook geen afwerking met tegels ofzo, gewoon OSB. die kwa afwerking is het basic. t is gewoon een werkplaats/stockage plaats. komen geen zware machines te staan of jacuzis..
enkel wat velgen, motorkappen, interieurzetels van autos, voorruiten ....

momenteel ligt dit al boven, en die balken houden dit toch al. tussen die balken zouden er wel nog 3 smallere tussenkomen. t is nu wel dicht tegen de muur, dus doorbuigen zullen ze niet veel doen. ook loop ik daar nu al boven




Foto's plaatsen graag via klusidee, mod.
 

Millew

  • #4
Voor die OSB platen is 40 cm balkafstand wel beter.
Zoals je het nu wil uitvoeren, is de vloer bij 6 meter overspanning geschikt voor een nuttige belasting van ca. 90 kg/m2.
Hierbij is uitgegaan van gewoon vurenhout (sterkteklasse C18) en veiligheidsfactor 1,2 voor de materiaalsterkte en de belasting.
De vloer met de kleinere overspanning kan wat meer hebben.
 

Fcapri

  • #5
En is er dan een verschil met mijn originele setup van elke 60cm een 175x62mm balk?
of hoe bereken je zoiets? dan kan ik eventueel nog zeggen dat ik elke 2 balken een dikke steek.

origineel wou ik dus 62mm balken elke 60cm
er werd mij aangeraden om
62mm - 30 - 30 - 30 - 62 te gebruiken op elk 40cm omdat dit een betere spreiding heeft.
kan de vloer dan meer dragen met een
62 - 30 - 62 - 30 - 62 ??? want die weg kan ik ook nog uit. ik zou vooral willen kunnen vergelijken wat de verschillende zijn. de constructie van 62mm balken elke 60cm zou genoeg moeten zijn, weet nog zulke setups staan die het ook houden.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Ik zou ook even kijken wat die stellingen kunnen hebben .volgens mij ongeveer een ton per staander
 

Millew

  • #7
Zonder elke variant iedere keer helemaal opnieuw uit te rekenen kan je het in verhouding bepalen t.o.v. de oorspronkelijke berekening.

1) 62-30-30-30-62 op 40 cm = 95 mm totale balkbreedte op 1 meter
2) 62-30-62-30-62 op 40 cm = 115 mm totale balkbreedte op 1 meter
3) alles 62 op 60 cm = 103 mm totale balkbreedte op 1 meter
Met de verwaarlozing van het verschil in eigen gewicht van de diverse balklagen gaat de nuttige belasting in deze verhouding mee.
Dus:
1) 90 kg/m2
2) 90 x 115/95 = 109 kg/m2
3) 90 x 103/95 = 97 kg/m2
 

Fcapri

  • #8
Op het werk hebben we dezelfde rekken, maar dan 4,5meter hoog ipv 2,5meter hoog. en daar staan makkelijk 10paletten in.
dat zit wel goed. desnoods zet ik er naast elke paal nog een versteviging naast.

die oranje dwarsliggers mogen 300kg dragen. en heb er 3naast elkaar. dus er mag maar ongeveer 1ton per kant liggen.
bij perfecte gewichtsverdeling kan er tus 1ton op het rek liggen en 1 ton op de muur. dus de kans dat die oranje dwarsliggers breken is hoger dan dat de steunen doorzakken

k ga misschien toch moeten overwegen om een muur te zetten ipv het rek

@millew, thanks voor die uitleg. het verschil is dus toch niet zoveel dan en de verdeling is beter.
misschien toch overwegen om overal in het midden nog 1 dikkere te steken. dat is toch vlotjes 19kg/m² meer
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Denk je aan de bouwvergunning? Daar heb je dan ook een constructieberekening bij nodig en dat is iets meer dan een print van deze topic :)
 

Fcapri

  • #10
Bouwvergunning, bouwvergunning, allemaal niet nodig, dit is binnenshuis en daar doe ik wat ik wil.
trouwens, ben naar de gemeente geweest omdat 1 balk van men dak rot is, en wil men dak vervangen. mag niet. ze hebben van die fabriek niks op het gewestplan staan, dus moet allemaal met dossier via stedebouw gaan. zelf men dakplaten afhalen, balk vervangen en dak terug leggen mag niet.

toen ik zei dat ik het dak ga afbreken dan, antwoorden ze dat ik dat ook niet mag. mag uiterlijk niks veranderen zonder dossier.

k heb hen geantwoord dat ze maar contact met de zwaartekracht moeten nemen want die gaat nie wachten om het dak naar beneden te halen.
dus ik steek nu verstevigingen onder men dak, en dat ze eens iets zeggen se
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Een gewaarschuwd mens telt voor twee...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu