Hoe streeploos met zijdeglans muur verven?

Klusser567

  • #1
Ik heb een vraag over het streeploos opzetten van zijdeglans muurverf.
Ik heb een eerste laag aangebracht op mijn pasgestucte muur, maar de muur zoog zo dat de verf snel droogde en er lichte oneffenheden zijn ontstaan. Halverwege heb ik de verf wat meer verdund zodat het beter te smeren was, want het rollen ging heel zwaar. Die helft is dus wat dunner opgezet dan de eerste helft.
Nu wil ik een tweede laag aanbrengen maar ik vroeg mij af of iemand vooraf tips heeft om de muur zo streeploos mogelijk te krijgen. Ik heb eerder het plafond gedaan, dat ging wel goed maar dat was dan ook matte verf.
 

Mechas79

  • #2
Vaanuitgaande dat de banen die u heeft gecreëerd geen structuur bannen zijn van droog rollen, zal het probleem na de 2de laag opgelost moeten zijn. Heeft u structuur gecreëerd door droog te rollen, dan moet u de verf goed laten uitharden , daarna de muur gladschuren alvorens u een nieuwe laag zijdeglans gaat aanbrengen, want glans verbergt helemaal niets, het accentueert alle onevenheden van de ondergrond. Ook als het stukwerk niet glad is, zal de glans deze accentueren.
Wij geven meestal als advies om zuigende gipsgebonden OD altijd te impregneren , niet alleen om de zuiging te minimaliseren maar ook om de hechting te bevorderen en de spanning tussen de eerste laag en ondergrond op peil te houden en zeker als u met een bindmiddelrijk product werkt. U moet bedenken dat narmate u meer lagen aanbreng, de spanning zal toenemen en bij een matige hechting is barstvorming onvermijdelijk.
Als roller zou ik een microviber adviseren, deze geven een zeer glad resultaat en nemen ook aardig wat verf op .
Mechas
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
In aansluiting op bovenstaande: impregneren kunt u ook met verdunde muurverf ( dus dezelfde waarmee u de uiteindelijke toplaag opzet ). Hiervoor gebruikt u 15% verdunde muurverf.

Het probleem is dat er veel te snel water aan de muurverf wordt onttrokken. U zet daarna met een hoogte verschil- al ziet u dat niet- de volgende baan deels over een reeds opgedroogde: banenbontheid en aanzetten zijn uw deel. Dit neemt u zeer sterk waar bij bepaalde lichtinval ( strijklicht ).

U kunt dus wel een nieuwe laag aanbrengen, maar daarmee lost u de banenbontheid niet op, die ziet u dus bij strijklicht gewoon weer op de muur: u moet het geheel licht opschuren, ontstoffen en eerst met de verdunde muurverf voorrollen en daarna met onverdunde, of met maximaal 5% verdunde muurverf.

Realiseer u het volgende: hoe langer de "open tijd" van de muurverf en des te matter deze is, des te minder kans op banenbontheid en aanzetten, u kunt namelijk veel langer "nat-in-nat" werken. De betekent concreet dat u geen nivoverschillen en overlappen zult krijgen.

U doet er dus goed aan om een extreem matte muurverf te gebruiken met een lange open tijd. Heeft de muurverf die niet, dan kunt die zelf creëren door er Floetrol ( drogingsvertrager) aan toe te voegen. Dit doet u in de verhouding 1/2 liter op 10 liter muurverf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu