Hoe maak ik een fijne waternevel?

Huubster

  • #1
Dag allen.

Ik heb een fantastisch dakterras, voorzien van alle gemakken, o.a. een douche. Omdat ik hier alleen koud water uit komt, en het niet altijd 32c is, is deze niet altijd geschikt om onder te staan (te koud).

Om nu toch lekker af te koelen in de volle zon had ik bedacht een ringleiding rondom het terras te leggen, en waternevel te maken ter hoogte van de ligstoelen. Ofwel, je ligt in de zon, het wordt je te warm, dus zet je even een minuutje de waternevel aan. Pfffff... en je bent weer lekker koel.

Nu ben ik al flink aan het experimenteren geweest (waterleiding met heeeeeele kleine gaatjes), maar ik krijg niet de grote wolk fijne waternevel die ik wil. Buis met gaatjes is de nevel toch te grof, waardoor de druppeltjes vallen en niet wegwaaien zoals de bedoeling is.

Ik hoop dat mijn probleem helder is omschreven. Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen?? Wat is de beste manier om water fijn te vernevelen? Heb ook al in tuincentra gekeken, maar de fijnste sproeier daar was me nog altijd te grof!
 

Chathanky

  • #2
De fijnste nevel krijg je door een hoge waterdruk en kleine gaatjes in de uitmonding van een sproeier.
Gewoon waterleidingdruk is te laag om een hele fijne nevel te krijgen.
 

Huubster

  • #3
Ok, daar zou dan dus een compressor tussen moeten? met een drukvat? Wat denken jullie van het idee om dan een 70 Bar (ongeveer) hogedrukreiniger als pomp te gebruiken? m.i. ben ik dan ineens een soort van klaar... Hogedrukspuit aansluiten en inbouwen (maak er een houten kistje voor), 15 meter slang eraan met een aantal kleine gaatjes.

Of denk ik er nu te makkelijk over?

Ik zie op internet ook allemaal zgn. "mistmakers" te koop, bijvoorbeeld van het merk Salense. Deze schijnen met een membraan te werken. Kent iemand dit type apparaat, en produceren ze voldoende (en de juiste soort) waterdamp voor mijn doel?
 

Ralph

  • #4
Ga naar een goede tuincentra of growshop, die hebben vernevelaars die heel fijn nevelen.
 

Huubster

  • #5
Eeeeeh :oops: DAT had ik dus nog niet gedaan.

Ging er automatisch vanuit dat mijn wens weer zo specifiek was dat het niet kant-en-klaar bestaat!! Vanavond direct ff kijken....
 

Fiesiekus

  • #6
Punt is dat een fijne nevel sterk verdampt door het grote wateroppervlak. De verdampingswarmte die daarvoor nodig is, wordt aan de waterdruppeltjes onttrokken die daardoor dalen tot de zgn. natte-bol temperatuur. Die is, onder Nederlandse omstandigheden, tamelijk laag, waarschijnlijk niet veel hoger dan water uit de waterleiding.

Je nevel blijft dus koud; maar dat is ook je bedoeling begrijp ik? Dan is idd de oplossing een hoge druk verstuiver. Als je daarop googled vind je een hoop verwijzingen.
 

Huubster

  • #7
@fiesiekus, ff checken of ik je goed heb begrepen;

(ik ben sowieso van plan onverwarmd kraanwater te gebruiken); zoals ik nu, ook op een warme dag, sta te bibberen onder de koude douche, zo zal ik dus het in een nevel ook ijskoud hebben? Mijn idee was namelijk dat die kleine druppeltjes idd verdampen, zodat ik niet met een zeiknatte (en dus koude) huid kom te zitten..
 

Fiesiekus

  • #8
Dat is oke. Ik was even in de veronderstelling dat je met je blote bast onder de nevel wilde gaan staan. Maar als verdamping aan de buitenlucht is het wel een optie, ja.

Zie ook m'n edit in 't vorig bericht.
 

Huubster

  • #9
Ah, gelukkig. Ik was even bang dat ik me door verstuiving nog meer kou op de hals zou halen dan met de douche. Het idee is idd om af en toe even 10 seconden lang een mistwolk over mijn terras te laten waaien om af te koelen.

Ik vind nog even geen verwijzingen, maar ik blijf zoeken. Ik geloof op dit moment dat ik eerst in een tuincentrum moet kijken of zoiets kant-en-klaar verkrijgbaar is, zo niet wil ik een hogedrukreiniger aanschaffen, deze met slang aansluiten op de waterleiding, en ipv het reiniginspistool een lange slan 15m met microgaatjes. Deze slang wil ik dan op de reling rond mijn terras monteren.

Voordat ik ga klooien; zijn er nog aanvullende tips/suggesties?
 

Kloek77

  • #10
Dat water zal vaak langdurig stilstaan in de leidingen, en warm worden;
oftewel legionella is een serieus risico.

Om dat water dan fijn te gaan vernevelen is zeer onverstandig.

Zie ook deze sticky: Informatie over legionella
 

Huubster

  • #11
Oei Legionella, ook nog niet aan gedacht. Goeie! Betekent dus dat ik het systeem na een dag gebruik droog moet zetten, dan ben ik er tocht?

Verzin ik wel iets op. Hartelijk dank voor de tip!!
 

Toon

  • #12
Volgens mij kan je bij de drogist verkoelingsspray kopen, lijkt me een stuk goedkoper.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Of een plantenspuit die je op druk kan brengen eventueel in combinatie met een ventilator.
 

Huubster

  • #14
Toon, Frank,

zijn inderdaad ook opties. Geen verkoelingsspray kopen is nóg goedkoper :wink:

Ik wil alleen het effect creëren van een grote wolk, waardoor iedereen op het dakterras tegelijk een korte verkoeling krijgt (8 ligplaatsen, 2 eettafels (8 zitplaatsen) en 1 loungehoek)!, dus nogal groot.

Hiervoor is geen plantenspuit of spraybus voldoende. Ik moet dus echt met een hogedrukspuit en een ringleiding aan de slag.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Koop gewoon een hogedruk plantenspuit, zet die op een opvallende plaats en zie wat er gebeurt.
Zo goed als zeker dat uw gasten voordat u het aangeeft al gaan spuiten met dat ding, het veroorzaakt in het begin hilariteit en later ergernis omdat niet iedereen gediend is van een "koude" douche.
 

Chathanky

  • #16
Dan hou je mischien net de klanten mee binnen die je graag als klant hebt. :mrgreen:
 

Peertje105

  • #17
Ga eens bij een varkensboer in de stallen kijken. Die hebben ook vaak een vernevel installatie voor de temperatuur in een keer naar beneden te krijgen (door de verdamping). Als dat bij varkens lukt moet dat bij jouw toch ook geen probleem zijn :lol:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Niet alleen bij varkens.

Deze manier van koelen word ook gebruikt bij kuikenboeren, er zijn warmte terugwin units die het gebruiken om 's zomers te koelen, bij afvalverwerkers hangen die dingen in loodsen om de stof te laten neerslaan zonder dat iedereen daarbinnen een regenpak hoeft te dragen.


Echter daar zitten wel desinfectie systemen op, vernevelen van water geeft een levensgroot legionella probleem
 

Huubster

  • #19
Peertje/headhunter,

Kijk, daar heb ik iets aan, ik moet dus in de agrarische sector gaan zoeken.

Overigens, ergens is het idee ontstaan dat ik een horeca-onderneming zou hebben en mijn klanten hiermee wegjaag? Het is voor mijn privé terras thuis! Het is idd de bedoeling om, als iedereen zit te zweten, even de temperatuur te kunnen laten vallen.

@jan, je spreekt over een koude douche waar niet iedereen van gediend zal zijn, precies dát is de reden dat ik een zo fijne nevel zoek.

Ik zal eens gaan buurten bij wat lokale boeren...

Dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu