Hoe L1, L2, N1, N2 achterhalen bij gekoppelde automaat

Laurentius

  • #1
Ik heb een gekoppelde automaat in de groepenkast voor een aansluiting voor inductie kookplaat. Een elektricien heeft deze enige tijd geleden aangesloten. Nu sta ik op het punt om de perilex stekker te gaan aansluiten.
In de keuken komen 2x bruin, 2x bruin en de aarddraad uit de buis.
Hoe kan ik nu meten (of op een andere manier erachter komen) welke blauwe en bruine draad op dezelfde automaat zijn aangesloten? Kan ik de gekoppelde automaten bijvoorbeeld (tijdelijk) loskoppelen?
image.jpg
Bekijk bijlage 53010
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Scherm de uiteinden even af met lasklemmen, dit is te gevaarlijk. Je kunt beter in de lasklemmen meten.

Plaats ook even een foto van de desbetreffende automaat in de groepenkast. Liefst met het deksel van de kast eraf, zodat we de draden kunnen zien.

Het makkelijkste is om in de groepenkast 1x blauw en 1x bruin van 1 helft te ontkoppelen. Dus beide draden loshalen.

De combinatie welke aangesloten is moet 230 - 240V geven bij het meten
Vervolgens sluit je de andere draden aan, en hier meet je ook 230-240V.

Controleer ook even of je tussen beide bruine draden 0V of 400V meet...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Als het een kookgroep is met een losse brug over beide automaten (zoals bij ABB), kun je 1 helft inschakelen en meten welk aderpaar werkt.

Als het een kookgroep is met één vaste hendel, maakt het in principe weinig uit welk paar "bij elkaar hoort". Voor de werking en veiligheid maakt het helemaal niets uit als je de paren kruist.

Als het een kookgroep is met 2 gekoppelde aardlekautomaten kom je er heel rap achter als je de paren kruist, dan schakelt de automaat direct uit als je de kookplaat inschakelt.
 

Laurentius

  • #4
@Walker en @XanderH Dank voor het meedenken en bedankt voor de beide suggesties.
Hierbij de foto van de groepenkast. De twee meest rechtse automaten zijn gekoppeld en die krijg ik dus niet los van elkaar ingeschakeld (blijkbaar dus geen losse brug).

Groepenkast - kookgroep.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt moeite doen om uit te zoeken welke draden als paar bij elkaar horen. Maar het maakt bijzonder weinig uit, het zijn 4 contacten van dezelfde automaat die altijd gelijktijdig uitschakelen.
 

Laurentius

  • #6
8C61F0C1-0A10-473E-9D8D-95ABDEEF902D.jpeg
 

Laurentius

  • #7
Het lukt niet, ik heb het vermoeden dat de kookplaat niet op twee fasen kan (zie foto). Of wel?
 

Aernout

  • #8
Aan het plaatje te zien wel. Als je de bovenste afbeelding neemt, sluit je rechts op de bovenste 2 de blauwen aan (staat nu een brugje getekend) en aan de linker kant op de bovenste 2 de 2 bruine draden waarbij je de tweede aansluiting doorlust naar de derde.
De groen gele gaat rechts op de onderste aansluiting.

Als je goed kijkt staan er op de tekening 2 "L" aansluitingen, wat Fase oftewel bruin is, en is de "N", wat nul oftewel blauw is, via een brug aangesloten (dus eigenlijk ook op 2 aansluitingen).

Verwarrend is wel dat de afbeelding gaat over 3N (3 fasen en Nul) maar dat er maar 2 getekend zijn waarvan1 fase aangesloten is op 2 "fase aansluitingen" van het apparaat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Er staat maar 1 nul aansluiting getekend dus deze plaat kan niet op een kookgroep. 2 fasen is wat anders dan 2x 1 fase.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Volgens mij is dit een Bosch of Siemens kookplaat. Het zou me verbazen als de installatiehandleiding niet een derde aansluitvariant vermeldt.

Screenshot_20221204_213302_Drive.png

In dat geval dus het 2L/2N schema rechts aanhouden en het kan prima op een kookgroep. De brug tussen 4 en 5 moet er dan dus uit.

Maar zoek voor de zekerheid even de documentatie van de juiste kookplaat erbij.
 

Laurentius

  • #11
Gelukt! Inderdaad de handleiding van de kookplaat (Siemens iQ100) erbij gezocht. (soms is de oplossing heel erg voor de handliggend ;-) ). Vervolgens de juiste aansluiting gemaakt.
Bedankt voor het meedenken! Super!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu